Beyoncé nähdään ensi yönä Super Bowl -lavalla. Kuva: Reuters
Beyoncé nähdään ensi yönä Super Bowl -lavalla. Kuva: Reuters

Beyoncén Formation-musiikkivideo aiheutti tekijänoikeuskohun.

Pitkään hiljaiseloa julkisuudelta viettänyt laulaja Beyoncé Knowles Carter julkaisi eilen uuden Reformation-kappaleen sekä musiikkivideon siihen. Biisi on hyvä ja video näyttää upealta – sillä esiintyy myös Beyoncén ja räppäri Jay Z:n tytär Blue Ivy!

Beyoncé myös esiintyy ensi yönä nähtävässä jenkkien megatapahtumassa Super Bowlissa, jonka väliaikashow't ovat perinteisesti olleet suuria ja mahtavia.

Mutta ei paluuta julkisuuden valokeilaan, ellei kohuakin. 

Pian videon tultua julki losangelesilainen Chris Black twiittasi, että Beyoncén videolla on käytetty kuvamateriaalia hänen tuottamastaan, New Orleansin musiikkikulttuuria käsittelevästä dokumentista. Laulajan musiikkivideon tapahtumat sijoittuvat samaiseen kaupunkiin.

Chris Black kertoi Mashablelle, että häneltä oli kysytty noin viikko sitten materiaalin käyttämisestä nimeltä mainitsemattoman artistin musiikkivideossa. Dokumentin tekijät eivät kuitenkaan omista videon kuvamateriaalia, sillä sillä sen olivat tilanneet heiltä Nokia ja Sundance.

Taiteilijana mies on kuitenkin pettynyt siihen, ettei alkuperäistä lähdettä mainittu.

– Emme pane pahaksemme, että työtämme jaetaan ja ylistetään, mutta teimme paljon hommia sen eteen ja haluamme kunnian, hän kommentoi.

Beyoncén edustajat kommentoivat Entertainment Weeklylle, että materiaalin käyttöön oli lupa sen omistajalta ja se saatiin dokumentaristien tuotantoyhtiöltä. Heidän mukaansa tekijä myös mainitaan videon lopputeksteissä.

Myös musiikkivideon ohjannut  Melina Matsoukas twiittasi kiitoksensa Chris Blackille ja dokumentin ohjanneelle Abteen Bagherille. Hänen mukaansa materiaali teki musiikkivideosta kokonaisen.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***

 

Hugh Jackmanin musikaali The Greatest Showman nostalgisoi viihteen muotoa, jota ei ole ikävä.

P. T. Barnum (1810–1891) rikastui freak show -esityksillä, joissa yleisö sai pällistellä sellaisia ”kummajaisia” kuin parrakas nainen, maailman lihavin mies tai siamilaiset kaksoset. Nykynäkökulmasta viihde ei ollut eettistä: liikakarvoituksesta kärsiviä naisia, sairaalloisen ylipainoisia miehiä tai yhteen kasvaneita kaksosia ei enää pidetä friikkeinä, vaan ihmisiä siinä missä muitakin.

Tämä on Michael Graceyn uutuusmusikaalin The Greatest Showman ongelma. Se kertoo Barnumin (Hugh Jackman) menestystarinan kyseenalaistamatta yhteiskunnan hyljeksimien ihmisten hyväksikäyttöä. Elokuvassa esiintyjät laulavat ja esittävät huikeita tanssikoreografioita. Todellisuudessa ”luonnonoikkuja” oli tapana esitellä häkeissä.

Elokuvan pelastaisi esiintyjien oma näkökulma. Sen sijaan tapahtumat kerrotaan Barnumin kannalta. Asenne on nostalginen: oi niitä aikoja, kun kansa vielä pääsi nauttimaan näin ihmeellisestä viihteestä! ”Friikit” saavat sentään yhden oman laulunumeron, jossa juhlitaan jokaisen oikeutta olla sellainen kuin on. Tai niin kuin Barnum toteaa kenraali Tom Thumbiksi (suom. Pekka Peukaloiseksi) nimeämälleen lyhytkasvuiselle miehelle: ”Jos sinulle joka tapauksessa nauretaan, on parempi ottaa siitä maksu”. Maksusta tosin valui suurin osa Barnumin omaan taskuun.

Moraaliset pohdinnat sikseen. Musikaalinakaan elokuva ei ole katsomisen arvoinen. Voimaballadit ovat laskelmoituja ja tanssikoreografiat jäykkiä. Barnumin vaimoa näyttelevä Michelle Williams on muovinen kuin Barbie ja Barnumin liikekumppania tulkitseva Zac Efron vahamainen kuin Ken. Elokuvasta on turha hakea mitään tunteita. Ilo, riemu ja taika loistavat poissaolollaan. Niin kuin freak show’sta aikanaan.

The Greatest Showman **