Uskottomuushuhut uuteen liekkiin roihauttanut Beyoncén uutuuslevy on monipuolisempi kuin koskaan.

Beyoncé ponnahti maineeseen vuosituhannen vaihteessa Destiny's Child -yhtyeestä. Sittemmin hän on tehnyt komeaa soolouraa jo yli vuosikymmenen ajan. Uran mentorina ja taustapiruna toimi pitkään hänen nykyinen aviomiehensä ja lapsensa isä, amerikkalaisen hiphop-universumin vanhempi valtiomies Jay-Z.

Amerikkalaisessa r&b-todellisuudessa Beyoncé on ollut, toisin kuin monet kollegansa, aina enemmän kuin vain kauniit kasvot. Hänen levyillään on aina ollut kuultavissa enemmän taiteellista kunnianhimoa kuin tusina-r&b:ssa on, ja vanhemmiten hänestä on kuoriutunut erinomainen laulaja. Silti Beyoncé on tähän asti ollut helppo nähdä viihdemaailman suojatuimmassa kuplassa elävänä hahmona, jota eivät kosketa tavallisten kuolevaisten murheet. Beyoncé ja Jay-Z muodostivat yhdessä amerikkalaisen viihdeteollisuuden vaikutusvaltaisimman voimaparin.

Levy on kahdentoista biisin vihainen ja katkera ilotulitus.

Toissa vuonna Beyoncén kupla puhkesi, kun hänen avioliittonsa huhuttiin olevan kriisissä Jay-Z:n uskottomuuden takia.

Beyoncén kuudes albumi Lemonade vahvistaa huhut todeksi. Levy on kahdentoista biisin vihainen ja katkera ilotulitus, jossa kivuliaimmat kipinäsuihkut saa päälleen – nimeltä mainitsematta tosin – Jay-Z. Lemonade yllättää, sillä albumi paljastaa, että raivo ja viha pukevat yllättävän hyvin sovinnaiseksi miellettyä Beyoncéa.

Aivan kuin tunnemyrsky olisi auttanut Beyoncéa myös laventamaan musiikillista skaalaansa. Levyn kappalevalikoima on herkullisen levoton: on Freedom-kappaleen vanhaa bluesia sämpläävää gospel-soulia, on Jack Whiten rouhima, Led Zeppeliiniä lainaava Don't Hurt Yourself, on Daddy Lessonsin letkeitä kantrisävyjä.

Tällainen laaja-alaisuus on liki ennenkuulumatonta r&b-laulajan levyllä.

Voimaantumisessa auttaa toki myös raha.

Voimaantumisessa auttaa toki myös raha. Beyoncé on taloudellisesti riippumaton, eikä amerikkalaisen r&b-perinteen mukaisesti häpeä julistaa asiaa ääneen: ”Sen kuin lähdet lätkimään beibe. En tarvitse edes miljooniasi, sillä minulla on omani.”

Katso Lemonaden traileri alta:

Beyoncé: Lemonade

(Columbia)

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.