Kali Barbie suututti hindut. Kuvakaappaus: Pool&Marianelan Facebook
Kali Barbie suututti hindut. Kuvakaappaus: Pool&Marianelan Facebook

– Yksinkertaisesti väärin, sanovat uskonnolliset ryhmät argentiinalaisen taiteilijakaksikon Barbie-näyttelystä.

Nyt on piru irti! Argentiinalainen taiteilijakaksikko Pool&Marianela, eli Marianela Perelli ja Pool Paolini, on suututtanut ihan kaikki – tai ainakin jo katolisen kirkon, hindut ja paikalliset uskovaiset – suunnittelemalla taidenäyttelyynsä 33 uskonnollista Barbie-nukkea.

Barbie-näyttelystä löytyvät muun muassa Neitsyt Maria, Jeesus Kristusta ristiinnaulittuna esittävä Ken-nukke, Ranskan kansallissankari Jeanne d'Arc, hindujumalatar Kali, valaistunut buddha ja ruttotautisia auttanut pyhä Rochus.

– Hindut ovat mielissään, kun hindulaisuus näkyy taiteessa, mutta uskontoa on kunnioitettava, eikä sen symboleita saa käyttää väärin, Barbie Kalina on yksinkertaisesti väärin, tunnettu yhdysvaltalainen hindulaispappi Rajan Zed sanoi.

Argentiinalaiset taas ovat suuttuneet oman paikallispyhimyksensä, matkailijoita suojelevan Difunta Correan muuttamisesta "muoviseksi bimboksi". Ja Italian katolilaisen kirkon piispat ovat ottaneet virallisen äänitorvensa, SIR-lehden, verkkosivuilla kantaa asiaan. "Missä menee provokaation ja huonon maun raja?", he kysyvät.

Pool&Marianela-taidekaksikko teki omansa Barbie-versionsa muun muassa Ranskan kansallissankarista Jeanne d'Arcista, hindujumalatar Kalista, Jeesus Kristuksesta ristiinnaulittuna ja Neitsyt Mariasta. Katso kuvia taideluomuksista Pool&Marianelan Facebook-sivuilla.

Pool&Marianelan "Barbie – The Plastic Religion" -näyttely avautuu lokakuussa Buenos Airesissa, Argentiinan pääkaupungissa.

Lue myös:

Joukkorahoitus onnistui – tavis-Barbie on kohta totta

Miley Cyrus teki taidetta vibraattoreista ja marihuanasätkistä

Taidekuvat näyttävät julkkisdieettien älyttömyyden

Meikkitaiteilija muutti huulensa tutuiksi animaatiohahmoiksi

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****