Mun elämä alkaa ei ole ensimmäinen Paula Vesalan ja Lauri Ylösen yhteistuotos. Myös Johanna Kurkelan suosittu Rakkauslaulu on heidän käsialaansa. Kuva: Aleksi Kinnunen / Sanoma-arkisto
Mun elämä alkaa ei ole ensimmäinen Paula Vesalan ja Lauri Ylösen yhteistuotos. Myös Johanna Kurkelan suosittu Rakkauslaulu on heidän käsialaansa. Kuva: Aleksi Kinnunen / Sanoma-arkisto

Elokuussa ensi-iltaan tulevan musikaalin kaikki kolmetoista kappaletta ovat suomalaisten huippumuusikoiden käsialaa.

Ohjaaja Oskari Sipolan uuden Ollaan vapaita -musikaalin ensimmäinen kappale julkaistiin tänään. Sen sanoitti Paula Vesala ja sävelsi hänen aviomiehensä The Rasmus -yhtyeen Lauri Ylönen.

Aviopari on tehnyt aiemminkin yhteisiä kappaleita. Heidän käsialaansa on muun muassa Johanna Kurkelan hittibiisi Rakkauslaulu. Kuuntele Paulan ja Laurin Mun elämä alkaa alla.

Heidän lisäkseen elokuvasta löytyy monen tunnetun suomalaisen muusikon taidonnäytteitä. Elokuvan kolmestatoista kappaleesta ovat vastuussa muun muassa Olavi Uusivirta, Sanni, Terhi Kokkonen, Joel Melasniemi, Kerkko Koskinen ja Yona.

Kappaleen esittää Johannes Brotherus, 17, joka näyttelee elokuvan pääosaa. Elokuvassa Johannes etsii käsiinsä äitinsä, Maria Ylipään näyttelemän Seljan, joka antoi hänet adoptoitavaksi 16 vuotta sitten.

Johanneksen ja Marian lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa Riku Nieminen ja Anu Sinisalo. Elokuva tulee ensi-iltaan elokuussa 2015. Voit katsoa sen trailerin YouTubessa.

Lue myös:

Paula Vesala ja Lauri Ylönen tekivät avioehdon

Hanna ja Johannes Brotherus: Äidinrakkaus ei ole lapsen omistamista

Vaikea masennus vei Paula Vesalan sairaalahoitoon

Uusi levytyssopimus – Paula Vesala soolouralle?

Paula Vesala ja Lauri Ylönen naimisiin Las Vegasissa

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****