Armi Toivasen tähdittämässä antijoulukuvaelmassa on kasvun uhmaa ja uhoa.

Yksi yrjöää, yksi puree, toinen juo ja pössyttää. Sitten vedetään lättyyn. Joulun lämpöinen henki on mahdollisimman kaukana Antti Heikki Pesosen ohjaamasta elokuvasta Päin seinää – ja sekös tiptap-turtumuksessa riemastuttaa!

Itä-Vantaalla eletään ahdistuksen karsinassa, jossa yksinhuoltaja Essi (Armi Toivanen) kitkuttelee hetkestä toiseen raivokkaan teinityttärensä Takun (Mimosa Willamo) aiheuttaessa huolta ja harmia. Draaman kaari on valmis tutisemaan, kun Takun opettaja Lasse (Eero Ritala) osoittautuu Essin ex-heilaksi, yhä ihastuneeksi.

Kun pohditaan, kuka oikeastaan on kenenkin isä, osuu astialle myös vanhempi juoppomies Sakke (Kai Lehtinen), jonka ryhdittömillä harteilla lepää elokuvan nasevin huumorianti. Sakella on taskumatissaan eittämättömän pettäviä elämäntotuuksia, mutta aitoudenkin siemeniä ropsahtelee. Sakke ryhtyy luontevasti Takun koulunkäyntiavustajaksi – ja johan alkaa tapahtua.

32-vuotias Pesonen on nuori tekijä, mutta ensimmäinen kokopitkä pysyy hyvin hallinnassa. Lyhytelokuva Korsoteoria vuodelta 2012 on selvä henkinen edeltäjä, ja yhteiseksi nimittäjäksi muodostuu synkän kipeä huumori. Päin seinää -elokuva kuitenkin vakavoituu loppua kohden, hyydyttää hymyn.

Kasarimusa osuu istuvasti elämänsä kipukohtiin jämähtäneiden hahmojen mielenmaisemaan. Essi on luja ja vahva, mutta kova pinta estää uskomasta hyvyyteen. Armi Toivasessa on särmää, liikaakin. Eero Ritalassa hieman liian vähän. Kaikkien näyttelijöiden luontevuus on kiitettävää.

Leffan keskiössä ovat sukupolvien tekemät virheet, maton alle lakaisut, hyvitykset ja unohdukset. Nuoren kasvukivut ja äidin rakkaus saavat ajatuksia herättävät mittasuhteet. Elämä on kovaa, mutta omaa.

Katso traileri tästä:

Päin seinää

Ensi-ilta 26.12.

***

Lue myös:

Tätä et tiennyt näyttelijä Armi Toivasesta

Näyttelijä Armi Toivanen: ”Isän kuolema kovetti minut pitkäksi aikaa”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.