Armi Toivasen tähdittämässä antijoulukuvaelmassa on kasvun uhmaa ja uhoa.

Yksi yrjöää, yksi puree, toinen juo ja pössyttää. Sitten vedetään lättyyn. Joulun lämpöinen henki on mahdollisimman kaukana Antti Heikki Pesosen ohjaamasta elokuvasta Päin seinää – ja sekös tiptap-turtumuksessa riemastuttaa!

Itä-Vantaalla eletään ahdistuksen karsinassa, jossa yksinhuoltaja Essi (Armi Toivanen) kitkuttelee hetkestä toiseen raivokkaan teinityttärensä Takun (Mimosa Willamo) aiheuttaessa huolta ja harmia. Draaman kaari on valmis tutisemaan, kun Takun opettaja Lasse (Eero Ritala) osoittautuu Essin ex-heilaksi, yhä ihastuneeksi.

Kun pohditaan, kuka oikeastaan on kenenkin isä, osuu astialle myös vanhempi juoppomies Sakke (Kai Lehtinen), jonka ryhdittömillä harteilla lepää elokuvan nasevin huumorianti. Sakella on taskumatissaan eittämättömän pettäviä elämäntotuuksia, mutta aitoudenkin siemeniä ropsahtelee. Sakke ryhtyy luontevasti Takun koulunkäyntiavustajaksi – ja johan alkaa tapahtua.

32-vuotias Pesonen on nuori tekijä, mutta ensimmäinen kokopitkä pysyy hyvin hallinnassa. Lyhytelokuva Korsoteoria vuodelta 2012 on selvä henkinen edeltäjä, ja yhteiseksi nimittäjäksi muodostuu synkän kipeä huumori. Päin seinää -elokuva kuitenkin vakavoituu loppua kohden, hyydyttää hymyn.

Kasarimusa osuu istuvasti elämänsä kipukohtiin jämähtäneiden hahmojen mielenmaisemaan. Essi on luja ja vahva, mutta kova pinta estää uskomasta hyvyyteen. Armi Toivasessa on särmää, liikaakin. Eero Ritalassa hieman liian vähän. Kaikkien näyttelijöiden luontevuus on kiitettävää.

Leffan keskiössä ovat sukupolvien tekemät virheet, maton alle lakaisut, hyvitykset ja unohdukset. Nuoren kasvukivut ja äidin rakkaus saavat ajatuksia herättävät mittasuhteet. Elämä on kovaa, mutta omaa.

Katso traileri tästä:

Päin seinää

Ensi-ilta 26.12.

***

Lue myös:

Tätä et tiennyt näyttelijä Armi Toivasesta

Näyttelijä Armi Toivanen: ”Isän kuolema kovetti minut pitkäksi aikaa”