Antti Reini. Kuva: Sanoma-arkisto
Antti Reini. Kuva: Sanoma-arkisto

Vares-rooleistaan tunnettu näyttelijä Antti Reini lähti suomirock-retkelle – ja lopputulos on kelpo kuultavaa.

Ajatus rock-uralle suuntaavasta suosikkinäyttelijästä kuulostaa ensialkuun suunnilleen samalta kuin sotilaat lähtisivät miinakentälle ilman metallinpaljastinta. Ansoja riittää vaikka muille jakaa.

Näyttelijä Antti Reini on viihdyttänyt kansaa valkokankailla viimeksi Reijo Mäen Vareksena. Tuoreella esikoislevyllään hän väistää ilmeisimmät sudenkuopat. Reinin debyyttilevy on karismaattisen näyttelijän näköinen ja kuuloinen, ja osittain sävellyksiltäänkin vankkaa tekoa.

Reini tekee rehtiä ja maanläheistä rockia aikuisille, jotka ovat kasvaneet Hassisen Koneen ja Kolmannen Naisen tahtiin. Viehtymys hippiestetiikkaan puhaltaa sivuäänenä joissain kappaleissa. Toisaalta taas Sydän joka lyö rokkaa omaehtoisesti ja Tuulee on lähes nolostuttava Ismo Alanko -pastissi, ilman jälkimmäiselle ominaista vainoharhaista latausta.

Reinin debyyttilevy on karismaattisen näyttelijän näköinen ja kuuloinen.

Reini on varmempi näyttelijänä kuin rokkarina, mutta pöllömpiäkin pelinavauksia on tältä rintamalta kuultu.

Katso ja kuuntele levyn biisi Sydän joka lyö:

Antti Reini & Maapallon Maitolaiturit: Kärpänen

(Kingstontime / Svart)

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)