Krista Kosonen näyttelee pääosaa avopuolisonsa Antti J. Jokisen ohjaamassa Kätilö-elokuvassa. Kuva: Solar Films
Krista Kosonen näyttelee pääosaa avopuolisonsa Antti J. Jokisen ohjaamassa Kätilö-elokuvassa. Kuva: Solar Films

Suomalainen Antti J. Jokisen ohjaama Kätilö-elokuva valittiin tuhansien hakijoiden joukosta arvostetun elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan.

Antti J. Jokisen ohjaama ja Krista Kososen tähdittämä Kätilö-elokuva saa ensi-iltansa Suomessa syyskuussa. Mutta pariskunnan odotetulle elokuvalle sataa menestystä jo nyt.

Suomalaiselokuva valittiin mukaan Shanghain kansainvälisen elokuvafestivaalin pääkilpasarjaan peräti 2096 elokuvan joukosta. Pääsarjassa palkinnoista kilpailee yhteensä 15 elokuvaa.

13.–21.6. järjestettävää Shanghain elokuvafestivaalia pidetään Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlien kanssa yhtenä maailman arvostetuimmista elokuvafestivaaleista.

Kätilö on ehdolla peräti kahdeksassa kategoriassa. Ehdokkuudet irtosivat muun muassa parhaasta ohjauksesta, nais- ja miespääosasta, käsikirjoituksesta ja kuvauksesta.

– Elokuvantekijällä on aika katteettomat ajatukset omasta hyvyydestään, siksi muiden arvostus mairittelee. Olen kuitenkin erityisen mielissäni, että Kätilön näyttelijät ja työryhmä saavat kunnioitusta osakseen. Elokuvaa on tehty maanisesti ja huolella lähdes kolme vuotta. Erityistä iloa tuo myös se, että Suomen sotahistoria kiinnostaa niin universaalisti, Antti J. Jokinen kommentoi tiedotteessaan.

Kätilön rooleissa nähdään Krista Kososen lisäksi muun muassa Lauri Tilkanen, Tommi Korpela, Pirkka-Pekka Petelius, Elina Knihtilä ja Leea Klemola.

Katso elokuvan traileri TÄÄLTÄ.

Lue myös:

Tältä näyttää Krista Kososen rooli avomiehensä ohjaamassa Kätilö-elokuvassa

Kätilö – raju ja raadollinen kertomus sodasta

Krista Kosonen Kätilö-elokuvan roolistaan: ”Murteen opetteleminen on hauskaa hommaa”

Elokuvaohjaaja Antti Jokinen: ”Jäin Suomeen Kristan takia”

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****

Me Naisten testiryhmä arvosteli uusimman SingStar-pelin. 

Vaikka ei erityisemmin välittäisi konsolipeleistä, laulupelit ovat varma viihdyttäjä. Karaokea pelimuodossa kotona!

PlayStation lanseerasi vastikään laulupelien klassikon uusimman version, SingStar Celebrationin. Konsepti on tuttu edellisistä versioista, mutta  peli on nyt osa PlayStationin PlayLink-pelisarjaa, jonka ideana on yhteinen hauskanpito perheen tai ystävien kesken matalalla kynnyksellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että erillisiä mikrofoneja ei enää tarvita, vaan mikrofonina voi käyttää omaa älypuhelintaan.

Mikrofonisovellus ladataan älypuhelimeen, ja laitteet yhdistetään keskenään. Helppoa, sitten vain laulamaan! Pelissä voi olla mukana yhtä aikaa kaksi puhelinmikrofonia, joten jos haluaa laulaa isommalla porukalla, puhelimia pitää kierrättää ryhmän kesken. Sitä varten pelissä on olemassa enintään kahdeksan pelaajan biletila. Muut vaihtoehdot ovat perinteiset yksinlaulu ja kahden pelaajan battle.

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta, mutta sinänsä eroa entiseen ei ole. Pisteitä ropisee. Hieman kyllä mietityttää, voiko puhelimen mikrofonin laatu tai jokin muu elementti vaikuttaa siihen, kuka saa eniten pisteitä. Onko tämä tekniikkalaji muutenkin kuin laulun osalta?

Puhelimeen laulaminen tuntuu aluksi urpolta.

Pelissä tulee mukana vaatimattomat 30 kappaletta, jotka edustavat enimmäkseen uudempaa pop-tuotantoa. Jos ei ole kuunnellut viime vuosien radiohittejä tai on muuten vain nostalgiannälkäinen, joutuu nopeasti ostamaan SingStore-kaupasta lisää kappaleita lauleltavaksi. Sillä kun kerran aloittaa, ei tee ihan heti mieli lopettaa lauleskelua.

Tekniset ominaisuudet: 4/5

Biisivalikoima: 2/5

Hauskuus: 5/5

SingStar Celebration PS4:lle, 19,90 €.