Angelina on Disney-konna, Tom taistelee avaruus­örkkejä vastaan.
Angelina on Disney-konna, Tom taistelee avaruus­örkkejä vastaan.

Angelina Jolie on Maleficent-leffan pahis ja Tom Cruise Edge of Tomorrow -leffan hyvis.

Näyttelijät Angelina Jolie ja Tom Cruise ovat kulkeneet hyvin samantyyppistä uraa. Nyt ensi-illan saavat supertähtien uudet leffat: Angelinan Disney-filmatisointi Maleficent – Pahatar ja Tompan avaruusolento­kaahaus Edge of Tomorrow. Elokuvat ovat rahakasoja nielleitä tuotantoja, joiden vetonaulana­ on tunnettu kasvo.

Kummankin näyttelijän suursuosio pohjautuu toimintaelokuviin. Angelina ponnahti esille Lara Croft – Tomb Raider -leffoista, Cruise taas niitti megamäärän uusia faneja Mission: Imbossible -elokuvillaan. Välillä kumpikin hengähtää pienemmissä leffoissa.

Nyt ei hengähdetä. Angelina puhaltaa tehokkaasti uutta jäätä Maleficent-hahmoon, tuohon pahikseen, jonka ansiosta Prinsessa Ruususen ylle lankesi kirous. Tom taas esittää oikea­mielistä upseeria, joka joutuu aika­luupin vankina käymään saman muukalaistaistelun­ yhä uudelleen.

Megatähdet ovat juurillaan: koukuttamassa massaa. Ehkä seuraavaksi jälleen pienempää profiilia ja sitten vaikka Top Gun kakkonen – yhdessä!

Maleficent – Pahatar ja Edge of Tomorrow, ensi-ilta 28.5.

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****