Koomikko-näyttelijä Amy Schumer esittää I Feel Pretty -elokuvassa naista, joka pitää itseään todella upeana. Kuva: Finnkino
Koomikko-näyttelijä Amy Schumer esittää I Feel Pretty -elokuvassa naista, joka pitää itseään todella upeana. Kuva: Finnkino

I Feel Pretty -elokuvassa pohditaan, millaista olisi, jos kaikki ulkonäköpaineet katoaisivat.

Miltä tuntuisi, jos sinulla olisi niin rautainen itsetunto, että pitäisit itseäsi maailman kauneimpana ja seksikkäimpänä naisena? Sen saa tietää suuren kosmetiikkayrityksen Lily LeClairen verkkokaupasta vastaava ikisinkku Renee Barrett (Amy Schumer).

Renee putoaa sisäpyöräilytunnilla pyörän selästä ja kolauttaa päänsä lattiaan. Tällin seurauksena Reneen itsetunto kohoaa pilviin ja kaikki ulkonäkökompleksit haihtuvat ilmaan. Tavallisen naisen näköinen Renee luulee muuttuneensa ulkoisesti, vaikka oikeasti hän näyttää yhä omalta itseltään. Itsetuntobuusti saa hänet käyttäytymään eri tavalla.

Abby Kohnin ja Marc Silversteinin esikoisenaan ohjaaman romanttisen komedian I Feel Pretty alkuasetelma on herkullinen. Kukapa ei olisi joskus toivonut näyttävänsä paremmalta? Toive ei ole niin turhamainen kuin miltä se kuulostaa. Yhdysvaltalainen kirjailija Nancy Friday esitteli jo vuonna 1999 ilmestyneessä kirjassaan Kauneus ja valta tutkimuksen, jonka mukaan hyvännäköisiä ihmisiä kohdellaan paremmin – jo vauvasta lähtien.

Seksiä valot päällä

Elokuvaa voi kritisoida siitä, että siinä naisen itsetunnon mitta on miehen hyväksyntä. Renee esimerkiksi ilahtuu, kun hän luulee rakennustyömaalla työskentelevien miesten vihellelleen hänen peräänsä. Joku muu pitäisi sitä seksuaalisena häirintänä. Renee myös osallistuu bikinimallikisaan. Kohtaus on kuitenkin toteutettu hyvin: vaikka muut kilpailijat keekoilevat bikineissä, Reneellä on yllään sortsit ja t-paita.

Tällin seurauksena Reneen itsetunto kohoaa pilviin.

Kuten arvata saattaa, leffassa estoton ja vapautunut nainen vetoaa miehiin enemmän kuin epävarma ja kompleksinen. Kun itsetunto on kunnossa, uskaltaa harrastaa seksiäkin valot päällä.

Komedia muistuttaa, että naisten itsetunto-ongelmilla tehdään miljoonabisnestä. Onnekkaita ovat he, jotka hykertelevät peilin edessä tyytyväisinä. Ei ole sattumaa, että Renee työskentelee nimenomaan meikkifirmassa.

Elokuvassa vilahtaa tuttuja muotimaailman kasvoja, kuten huippumalli Naomi Campbell. 1970-luvun naistenlehtien kansikuvista tuttu Lauren Hutton tekee itseironisen roolityön Lily LeClairen perustajana.

Näyttelijä Michelle Williams nähdään yhdessä uransa parhaista rooleista firmaa johtavana lapsinaisena, jota kukaan ei ota vakavasti, koska hän kuulostaa aivan Marilyn Monroelta.

I Feel Pretty *** ½

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****