Kanadalainen novellisti Alice Munro, 82, voitti miltei miljoonan euron arvoisen kirjallisuuden Nobelin ansaitusti – Munro on ollut ennakkosuosikki jo pitkään.

Mikä yhdistää käsikirjoittaja-ohjaaja Saara Cantellia jakirjailija Riina Katajavuorta ja Mari Möröä? Tuore Nobel-voittaja Alice Munro – eikä suotta.

Saara kertoi 2011 Me Naisissa palaavansa uudestaan ja uudestaan Munron novellikokoelmiin. Myös kirjailijat Riina ja Mari ovat hehkuttaneet lehdessä Munroa:

– Kanadalaisnovellistin kammottavan hyvä kirja (Valkoinen tunkio), jonka teemana on eroaminen. Hyvä novelli voi kertoa ihmisistään enemmän kuin iso romaani, kertoi Riina vuonna 2006.

– Novelleja ei kirjoiteta saati julkaista kovin paljon. Munron tekstien runsas muoto ja vahva sisältö näyttäytyvät lukijalle aina vähän eri kulmista, totesi vuonna 2005 Mari Munron Karkulaisesta.

Eikä voittajan tuoreinkaan suomennettu teos ole jäänyt huomiotta. Näin Anne Helttunen arvosteli novellikokoelman Liian paljon onnea 2010.

"Alice Munron novellikokoelma Liian paljon onnea sisältää kymmenen elämänmakuista, yllättävää ja kiinnostavaa novellia amerikkalaisesta elämästä. Aiheet ovat rankkoja: väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja kuolemaa, mutta kertojamestari Munro osaa katsella niitä lämmöllä. Suurin osa on naisten tarinoita: suuren elämänmuutoksen kourissa, huolten painamina, mahdottomien valintojen edessä.

Pitkä niminovelli kertoo venäläisestä naismatemaatikosta 1800-luvun lopulla, aikansa mahdoton yhtälö sekin."

Kirjallisuuden Nobelin palkinnon on voittanut nainen viimeksi neljä vuotta sitten.

Alice Munron suomennetut teokset

1985: Kerjäläistyttö

1987: Valkoinen tunkio

1995: Julkisia salaisuuksia

2000: Hyvän naisen rakkaus

2002: Viha, ystävyys, rakkaus

2005: Karkulainen

2008: Sanansaattaja

2010: Liian paljon onnea

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****