Käsikirjoittamista ja kirjallisuutta opiskelevaa 24-vuotiasta Pajtim Statovcia on totisesti siunattu kertomisen lahjalla. Kuva: Otava/Tommi Tuomi
Käsikirjoittamista ja kirjallisuutta opiskelevaa 24-vuotiasta Pajtim Statovcia on totisesti siunattu kertomisen lahjalla. Kuva: Otava/Tommi Tuomi

Helsinkiläisen Pajtim Statovcin esikoisromaani kertoo, millaista on, kun revitään irti juuriltaan.

Kosovolaiskylässä tyttö haaveilee rakkaudesta ja odottaa häitään, joiden jälkeen hänen on määrä muuttaa vieraaseen kaupunkiin, vieraan miehen vaimoksi. Epäonnisesta avioliitosta syntyy myöhemmin viisi lasta, ja kun ­Jugoslavia hajoaa, perhe ­pakenee sotaa Suomeen.

Vuosikymmeniä myöhemmin Suomessa nuori mies etsii rakkautta homobaarista ja vie kotiinsa jatkoille mustavalkoisen kissan, tuoreen rakastajansa. Kolli on räävitön suustaan, ilkeä ja itserakas – ja hulvattomin hahmo kirjallisuudessamme pitkään aikaan. Päähenkilön sydän taitaa särkyä.

Helsinkiläisen Pajtim Statovcin esikoisromaani on läkähdyttävän hieno lukukokemus. Se kuljettaa lukijaa läpi vuosikymmenten ja Euroopan ja kertoo eri sukupolvien ja -puolten tarinan siitä, millaista on, kun revitään irti juuriltaan. Silti Kissani Jugoslavian niputtaminen pelkästään maahanmuuttajatarinaksi tai esikoiskirjaksi ei tee sille oikeutta.

Käsikirjoittamista ja kirjallisuutta opiskelevaa 24-vuotiasta Statovcia on totisesti siunattu kertomisen lahjalla. Tarina on samaan aikaan anarkistinen, ilkikurinen ja pakahduttavan kaunis.

Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia

Otava
★★★★★

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)