Sherwan Haji näyttelee nuorta syyrialaista pakolaista. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik
Sherwan Haji näyttelee nuorta syyrialaista pakolaista. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik

Pakolaisuutta käsittelevä uutuuselokuva Toivon tuolla puolen on lämmintunnelmainen mutta yllätyksetön.

Aki Kaurismäki lienee yhä maailman tunnetuin suomalaisohjaaja. Kohta nelisen vuosikymmentä ohjaajana toimineen Kaurismäen uniikki tyyli on kansainväliselle yleisölle tuttu muun muassa elokuvasta Mies vailla menneisyyttä, joka aikoinaan noteerattiin niin Oscar-gaalassa kuin Cannesin elokuvajuhlillakin. Myös herran viimeisin tuotos pitää kiinni tutuista kaurismäkeläisistä elementeistä, niin hyvässä kuin pahassa.

Toivon tuolla puolen alkaa kahdesta erillisestä tarinasta, jotka risteytyvät elokuvan puolenvälin paikkeilla. Khaled (Sherwan Haji) on nuori syyrialainen pakolainen, joka ajautuu Helsinkiin hiililaivan kyydissä. Wikström (Sakari Kuosmanen) on arkeensa kyllästynyt kauppamatkustaja, joka pistää omaisuutensa likoon pokeripelissä ja ostaa voitoilla ravintolan. Muutaman mutkan kautta Khaled päätyy Wikströmin kapakkaan siivoojaksi.

Kaurismäki on ottanut työn alle ajankohtaisen aiheen, pakolaisuuden, mutta käsittelee sitä melko yllätyksettömästi. Tarina rullaa kuitenkin mukavasti ja sisältää kosolti aidosti hauskoja ja lämpimiä hetkiä. Odotetusti mukana ovat myös Kaurismäen tavaramerkit eli niukkasanainen dialogi, lama-ajan kulissit ja menevä kitaramusiikki. Tyylistä tykkääville kokonaisuus toimii, vaikka elokuva joissain kohdin tuntuu kaurismäkeläisyydessään enemmän pastissilta kuin ohjaajan omalta työltä. Onko kyse kaavoihin kangistumisesta vai tyylilleen uskollisena pysymisestä, se jääköön katsojan päätettäväksi.

Toivon tuolla puolen ***
ensi-ilta 3.2

 

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.