Kevyttä kesälukemista, pyh. Tässä toimituksen vinkit sinulle, joka haluat kokea hyrisyttävää levottomuutta ja pelkoa. Ole hyvä! Ahdistu!

Lionel Shriver: Poikani Kevin

”Tässä levotonta luettavaa Sinulle, joka mietit, perustaako perhettä vai ei. Kevinin äiti miettii tarkkaan, syntyy Kevin, ja sen jälkeen kaikki muuttuu helvetiksi. Lopussa voi sitten miettiä, voiko ihminen olla läpeensä paha syntymästään, vai oliko Kevinin äiti vain huono äiti. Mitenkäs sen oman äitiyden kanssa? Tuleeko lapsestani kouluampuja?”

Stephen King: Tukikohta

”Epätasainen kirjailija, mutta tämä 70-luvun teos on loistava ja hyytävä. Testilaboratoriosta pääsee pahahko tappajavirus irti...”

Margaret Atwood: Orjattaresi

“Fundamentalistikristityt ovat ottaneet Yhdysvalloissa vallan, ja naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi tai orjiksi. Painostava tunnelma kumpuaa joka riviltä, mutta kirjaa ei silti malta laskea käsistään. Sopii varsinkin raskaana oleville kesälukemiseksi.”

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

”Hienon hieno. Järkyttävän surullinen. Ahdistaa, sillä vastoin kaikkea oppimaani: rakkaus ei aina voitakaan.”

Kang Chol-hwan, Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot, 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa

"Rupesi heti taas suututtamaan ja itkettämään, kun mietin tätä vuosi sitten lukemaani kirjaa. Jos Kim Jong-Un tulisi eteeni, sille kävisi huonosti."

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

"Tässä trillerissä on juuri ne pelon elementit, jotka hirvittävät oikeassa elämässäkin: ekokatastrofi, jäätiköiden sulaminen, uhkaava jättitsunami. Onnellista loppua taitaa olla turha odotella. Karmivaksi tarinan tekee se, että Isomäki ihan oikeasti tietää ekologisista systeemeistä.”

J.R.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta -trilogia

”Ei koskaan lopu, aina tulee vaan lisää örkkejä.”

Jose Saramago: Kertomus sokeudesta

”Eipä jää ihmisyydestä paljon jäljelle, kun kunnon kriisi iskee. Tässä fantastisessa, metaforisessa kirjassa ihmiset sokeutuvat yhtäkkiä ja sokeustauti näyttää tarttuvan. Sokeat pitää eristää jonnekin, ihan sama mitä niille siellä keskenään käy, kunhan me muut selviämme...”

Erik Axl Sund: Varistyttö

”Ai kauhee. En pystynyt edes lukemaan.”

William Golding: Kärpästen herra

”Kun luin teini-ikäisenä tämän, jäin pohtimaan, miksi hyvän ja pahan välisen rajan olemassaolon hoksaa vasta sen ylitettyään. Silloin seuraukset ovat peruuttamattomat”

Karin Fossum: Rakas Poona

”Herrajumala miten kamala kirja. Hirveä. Loistava. Norjalaisdekkaristi onnistuu punomaan sellaisen juonen, että olo jää lukukokemuksen jälkeen todella pahaksi."

Lue myös:

Asiantuntijatkin kauhuissaan: Tiedemies kehitti tappajaviruksen!

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)