Kevyttä kesälukemista, pyh. Tässä toimituksen vinkit sinulle, joka haluat kokea hyrisyttävää levottomuutta ja pelkoa. Ole hyvä! Ahdistu!

Lionel Shriver: Poikani Kevin

”Tässä levotonta luettavaa Sinulle, joka mietit, perustaako perhettä vai ei. Kevinin äiti miettii tarkkaan, syntyy Kevin, ja sen jälkeen kaikki muuttuu helvetiksi. Lopussa voi sitten miettiä, voiko ihminen olla läpeensä paha syntymästään, vai oliko Kevinin äiti vain huono äiti. Mitenkäs sen oman äitiyden kanssa? Tuleeko lapsestani kouluampuja?”

Stephen King: Tukikohta

”Epätasainen kirjailija, mutta tämä 70-luvun teos on loistava ja hyytävä. Testilaboratoriosta pääsee pahahko tappajavirus irti...”

Margaret Atwood: Orjattaresi

“Fundamentalistikristityt ovat ottaneet Yhdysvalloissa vallan, ja naiset on alistettu nimettömiksi synnytyskoneiksi tai orjiksi. Painostava tunnelma kumpuaa joka riviltä, mutta kirjaa ei silti malta laskea käsistään. Sopii varsinkin raskaana oleville kesälukemiseksi.”

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina

”Hienon hieno. Järkyttävän surullinen. Ahdistaa, sillä vastoin kaikkea oppimaani: rakkaus ei aina voitakaan.”

Kang Chol-hwan, Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot, 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa

"Rupesi heti taas suututtamaan ja itkettämään, kun mietin tätä vuosi sitten lukemaani kirjaa. Jos Kim Jong-Un tulisi eteeni, sille kävisi huonosti."

Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa

"Tässä trillerissä on juuri ne pelon elementit, jotka hirvittävät oikeassa elämässäkin: ekokatastrofi, jäätiköiden sulaminen, uhkaava jättitsunami. Onnellista loppua taitaa olla turha odotella. Karmivaksi tarinan tekee se, että Isomäki ihan oikeasti tietää ekologisista systeemeistä.”

J.R.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta -trilogia

”Ei koskaan lopu, aina tulee vaan lisää örkkejä.”

Jose Saramago: Kertomus sokeudesta

”Eipä jää ihmisyydestä paljon jäljelle, kun kunnon kriisi iskee. Tässä fantastisessa, metaforisessa kirjassa ihmiset sokeutuvat yhtäkkiä ja sokeustauti näyttää tarttuvan. Sokeat pitää eristää jonnekin, ihan sama mitä niille siellä keskenään käy, kunhan me muut selviämme...”

Erik Axl Sund: Varistyttö

”Ai kauhee. En pystynyt edes lukemaan.”

William Golding: Kärpästen herra

”Kun luin teini-ikäisenä tämän, jäin pohtimaan, miksi hyvän ja pahan välisen rajan olemassaolon hoksaa vasta sen ylitettyään. Silloin seuraukset ovat peruuttamattomat”

Karin Fossum: Rakas Poona

”Herrajumala miten kamala kirja. Hirveä. Loistava. Norjalaisdekkaristi onnistuu punomaan sellaisen juonen, että olo jää lukukokemuksen jälkeen todella pahaksi."

Lue myös:

Asiantuntijatkin kauhuissaan: Tiedemies kehitti tappajaviruksen!

Ari Aster päivittää Rosemaryn painajaisen 2010-luvulle äitiyttä käsittelevällä kauhuelokuvallaan.

13-vuotias Charlie (Milly Shapiro) saa kotibileissä anafylaktisen shokin syötyään suklaakakkua, joka sisältää pähkinöitä. Hänen lukioikäinen isoveljensä Peter (Alex Wolff) kaahaa täysillä sairaalaan ehtiäkseen toimittaa sisarensa ajoissa ensiapuun. Peter ajaa kohtalokkaan kolarin, jossa Charlie kuolee. Perheen äiti Annie (loistava Toni Collette) ei voi antaa pojalleen anteeksi tyttärensä kuolemaa. Steve-isä (Gabriel Byrne) katselee avuttomana vierestä vaimonsa piinaa.

Leffaa ei voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, Ari Asterin esikoisenaan ohjaama Hereditary – Pahan perintö. Elokuvan teemana on äitiys ja siihen liittyvät kaikista raadollisimmat tunteet ja pelot. Entä jos minusta ei ole äidiksi? Entä jos lapselleni tapahtuu jotakin pahaa? Ja kysymyksistä kamalin: entä jos teen lapselleni itse jotakin pahaa? Niinpä, leffaa ei tosiaankaan voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Näitä samoja teemoja käsitteli rajusti myös toukokuussa ensi-iltansa saanut Charlize Theronin tähdittämä draama Tully. Ari Asterin näkemys äitiydestä on vielä karumpi. Kauhua ammennetaan yliluonnollisesta: saatananpalvonnasta, okkultismista ja spiritismistä. Mutta niin kuin hyvissä kauhuelokuvissa aina, katsojalle jätetään riittävästi tulkinnan varaa. Onko kyse riivauksesta vaiko sittenkin päähenkilöiden mielenterveyden luhistumisesta? Entä jos yliluonnolliset tapahtumat ovatkin vain päähenkilöiden psykoottisia harhoja?

Ohjaaja nostaa hattua esimerkiksi sellaisille kauhuelokuvaklassikoille kuin Rosemaryn painajainen ja Uhrijuhla, mutta hänen oma näkemyksensä on silti vahva. 

Hereditary – Pahan perintö ****

 

Oletko liian vanha katselemaan putkeen kymmeniä Youtube-videoita? Hyvä, sitten olet sopivan ikäinen kuuntelemaan podcasteja!

Podcasteja riittää koko kesäksi, ja tarjonnasta ei ole pulaa. Jotta sinun olisi helpompi haarukoida hyvää kuunneltavaa, tässä täkyiksi muutama mainio kotimainen podcast ja niiden tekijöiden suositukset. Podcastien nimet ovat linkkejä kuuntelunautintoon. Kuulokkeet esiin.

Nokkelointia! Kasper & Mikko: Suomen suosituin podcast

Kasper Strömman ja Mikko Pykäri juovat viikottaisen juoman ja höpöttävät mukavia nokkelasti. Tarinaa riittää, puhe soljuu viihdyttävästi.

Kasperin vinkit:

Lilla drevet

”Satiiripodcast, joka käsittelee ajankohtaisia asioita. Aika paljon ruotsalaista politiikkaa, jota en sinänsä seuraa aktiivisesti – mutta Lilla drevet puhuu siitä niin hauskasti, että tekee mieli kuunnella silti. Poddaamassa neljä lempikoomikkoani/sarjakuvataiteilijaa, yleensä pari-kolme paikalla.”

Alex och Sigge

”Vanhimpia ruotsalaisia podcasteja. Nauhoittaa viikoittain, ja koska tehneet yli 300 jaksoa, tarkoittaa että ovat tehneet noin kuusi vuotta yhdessä. Yllättävän hyvin kestänyt aikaa, vielä riittää juttua. Podcast myös jatkuu vaikka Sigge hiljattain muutti Amerikkaan.”

80 väldigt goda mackor

”'80 oikein hyvää voileipää'. Joka jaksossa tehdään VOILEIPÄ ja puhutaan siitä. Tai no, oikeastaan siinä puhutaan kyllä kaikesta muusta, mutta se voileipä toimii viitekehyksenä. Viihdyttävä puhehan tässäkin on pääosassa, kiitos mielenkiintoisten henkilöiden.”

Kuva: Supla
Kuva: Supla

Naisten juttuja! Lettukestit

Laura Ollilan ja Tiia Heralan Lettukesteissä puhutaan seksistä, parisuhteista, naisista ja miehistä ja vastaillaan aikuisten Dear Eki -henkisiin kysymyksiin. Viime aikoina pohdinnassa esimerkiksi ero sekä pissa/kakkaleikit.

Lauran suositukset:

Juha Vuorisen podcastit

”Elintasopakolaisena tunnetun Vuorisen erinäiset podcast-ohjelmat on tullut kuunneltua. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen Kaunokirjallisuuden Karvakuonot, koska tykkään hauskoista ja karvaisista miehistä.”

Rosvoradio

”Suosittelen myös Jete Ollisen juontamaa Rosvoradiota, jossa haastatellaan entisiä rikollisia.”

Puhetta rahasta! #Rahapodi

Jo perinteikäs, paljon kuunneltu talouspuheen vuo Nordnetin Miikka Luukkoselta ja Martin Paasilta: rennohkosti sijoittamisesta, säästämisestä, talouspolitiikasta ja nykyään paljosta muustakin aiheen ympäriltä. 

Miikka vinkkaa:

Motley Foolin podcastit

”Näitä suosittelisimme ulkomaisista talousaiheisista podcasteista.”

Pörssipäivä

”Yle Areenasta löytyvä Pörssipäivä on myös ihan jees, jos vieraat ovat se ykkösjuttu!”

Animal Spirits Podcast

”Eräs kuuntelija vinkkasi tämän jenkkiläisen podcastin. Rahapodin tyyppinen, mutta sisällöltään vähän haastavampi.”

Sivistystä & kirjoja! Sivumennen

Jonna Tapanaisen ja Johanna Laitisen innostunut kirjapodcast, jossa rönsyillään kirjoista mukavasti yhteiskunnallisiin teemoihin. Tätä kuunnellessa päättää aina alkaa lukea hulluna. 

Jonnan vinkit:

Where should we begin? with Esther Perez

”'Kun valitset kumppanin, valitset tarinan.' Belgialaisen parisuhdeterapeutin Esther Perelin podcastissa todelliset pariskunnat kertovat suhteestaan ja sen ongelmakohdista. Perel saa pariskunnat avautumaan ja konsultoi heitä viisaasti hurmaavalla aksentillaan.”

On Being

”Jenkkitoimittaja Krista Tippett on ihana ja älykäs keskustelunvetäjä, joka vieraineen pohdiskelee pelottomasti elämän suuria kysymyksiä. Mietittyä ja ajatuksia herättävä puhetta.”

Omaa luokkaa

Mia Haglund ja Taija Roiha puhuvat feministisessä podcastissaan fiksusti yhteiskunnasta, kulttuurista ja ajan virtauksista.”