Barack Obaman kuva on Kehinde Wileyn käsialaa. Michellen maalasi Amy Sherald. Kuvat: Reuters
Barack Obaman kuva on Kehinde Wileyn käsialaa. Michellen maalasi Amy Sherald. Kuvat: Reuters

Barack ja Michelle Obama saivat arvoisensa muotokuvat.

On kulunut reilu vuosi siitä, kun Barack ja Michelle Obama jättivät Valkoisen talon. Mutta heitä ei ole unohdettu!

Yhdysvaltain edellisen presidentin ja hänen vaimonsa viralliset muotokuvat julkistettiin maanantaina Smithsonian National Portrait Gallery -taidemuseossa Washingtonissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidenttiparin viralliset kuvat taidemuseossa ovat afroamerikkalaisten taiteilijoiden tekemät. Ajankohta on osuva, sillä helmikuussa vietetään black history monthia, mustan historian kuukautta. Sen tarkoituksena on muistaa ja kunnioittaa Amerikan mustan väestön historiaa ja perinteitä.

Barack Obaman kuvan on maalannut Kehinde Wiley. Obama kertoi julkistustilaisuudessa pitämässään puheessa viehättyneensä taiteilijan töistä, joissa tavallisista afroamerikkalaisista on maalattu ylväitä muotokuvia, kuten esimerkiksi kuninkaallisista aikoinaan. Entisen presidentin mukaan tyyli kuvastaa myös hänen tapaansa katsoa amerikkalaista politiikkaa – alhaalta ylös, nostaen tavalliset ihmiset jalustalle.

Obama kuitenkin halusi oman muotokuvansa olevan hieman taiteilijan normaalia tyyliä arkisempi.

– Minulla on tarpeeksi poliittisia ongelmia ilman, että saat minut näyttämään Napoleonilta, hän vitsaili sanoneensa taiteilijalle, joka oli aluksi visioinut kuvaan valtikoita, valtaistuimia ja hevosia.

Lopullisessa teoksessa Barack Obama istuu tuolilla, ja maalauksen taustana on kaunis kasvikuvio. Kehinde Wileyn tuotantoon voi tutustua tarkemmin esimerkiksi taiteilijan Instagram-tilillä.

Michelle Obaman kuvan on tehnyt palkittu taiteilija Amy Sherald, joka on myös erikoistunut maalaamaan tummaihoisten muotokuvia. Harper's Bazaar kertoo, että Sheraldin tavaramerkki muotokuvissa on maalata iho harmaalla sävyllä.

Kuvassa merkittävässä osassa on myös Michelle Obaman asu, graafisesti kuvioitu iltapuku, jonka kerrotaan olevan Milly-merkiltä.

Entinen Yhdysvaltain ensimmäinen nainen puhui tilaisuudessa muotokuvien merkityksestä.

– Ajattelen kaikkia nuoria ihmisiä, eritoten tyttöjä ja värillisiä tyttöjä, jotka tulevina vuosina saapuvat tähän paikkaan, katsovat ylös ja näkevät tämän mahtavan amerikkalaisen instituution seinällä kuvan jostakusta, joka näyttää heiltä.

Barack Obama sen sijaan totesi lämpimän humoristiseen tyyliinsä, että hänen mielestään Michellen muotokuvassa näkyy ”sen naisen kuumuus, jota rakastan”.

Koko julkistustilaisuuden voi katsoa Youtube-videolta. Michelle Obaman puhe alkaa noin 13 minuutin kohdalla ja Barack Obaman noin 31 minuutin kohdalla.

Frances McDormand ansaitsisi parhaan naispääosan Oscarin roolistaan pyörremyrskyn lailla raivoavana äitinä draamassa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Mildred Hayesin (Frances McDormand) teini-ikäinen Angela-tytär raiskattiin ja murhattiin. Murhaajaa ei ole saatu seitsemässä kuukaudessakaan kiinni.

Äiti päättää näpäyttää tutkintaa johtavaa poliisipäällikkö Willoughbyä (Woody Harrelson). Hän ostaa mainostilaa kolmesta mainostaulusta, jotka on pystytetty hänen Missourin osavaltiossa sijaitsevaan kotikaupunkiinsa Ebbingiin johtavalle sivutielle. Tauluissa lukee: ”Hänet raiskattiin kuollessaan. Miksei vieläkään pidätyksiä, poliisipäällikkö Willoughby?”

Brittiohjaaja Martin McDonagh muistetaan parhaiten toimintakomediasta Kukkoilijat, jossa palkkamurhaajat (Colin Farrell ja Brendan Gleeson) notkuivat belgialaisessa pikkukaupungissa Bruggessa. Hänen uutuusdraamansa Three Billboards Outside Ebbing, Missouri sävy on huomattavasti synkempi.

Ohjaaja kuvaa taidokkaasti sitä, mitä tapahtuu, kun surutyö jää kesken. Mildred ei voi päästä yli tyttärensä kuolemasta, ellei hän ei saa oikeutta. Eikä oikeutta tietenkään voi jakaa, jos syyllinen on yhä vapaalla jalalla. Mildredin elämä on jäänyt jumittamaan paikalleen. Kun surua ei voi surra, tunne muuttaa muotoaan. Tilalle astuvat katkeruus ja viha.

Kun surua ei voi surra, tunne muuttaa muotoaan.

Mutta McDonagh ei olisi McDonagh, ellei draamaan sekoittuisi sysimustaa huumoria. Ohjaaja tarkastelee yhdysvaltalaista yhteiskuntaa ulkopuoliselle suodulla etäisyydellä.

Oman osansa sarkasmista saavat takapajulan junttipoliisit, joita jopa poliisipäällikkö itse kuvailee näin mairittelevasti: ”Jos erottaisin kaikki rasistikytät, jäljelle jäisi vain kolme pollaria, jotka kaikki vihaavat homoja.” Mildredin mielestä Angelan murhaa ei ole ehditty selvittää, koska poliisit keskittyvät vain afroamerikkalaisten kaupunkilaisten pahoinpitelemiseen.

Elokuvan henkilögalleria on virkistävän raikas. Fargo-elokuvasta parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saanut Frances McDormand on jälleen ehdolla. Hän todella ansaitsisi tunnustuksen suorituksestaan äidin raivolla tuhoa kylvävänä luonnonvoimana.

Sivuosissa nähdään afroamerikkalaisia hahmoja, kuten Mildredin työkaveri Denise (Amanda Warren), jotka eivät pelkää soittaa suutaan rasistikytille. Ahdasmielisessä yhteisössä taistelevat syrjintää vastaan myös lyhytkasvuinen James (Game of Thronesin Peter Dinklage) ja homo Red (Caleb Landry Jones).

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ****

Ensi-ilta 23.2.

Länsi-Saksassa syntynyt Hollywood-tähti Diane Kruger tekee ensimmäisen saksankielisen roolinsa ensi-iltaelokuvassa In the Fade – Kuin tyhjästä.

Hampurissa asuva nelikymppinen Katja (Diane Kruger) on naimisissa toisen polven maahanmuuttajan Nurin (Numan Acar) kanssa, jonka vanhemmat ovat Turkin kurdeja. Pariskunnalla on kuusivuotias Rocco-poika (Rafael Santana).

Perheidylli särkyy, kun Nuri ja Rocco kuolevat pommi-iskussa. Uusnatsien tarkoituksena on tappaa naulapommillaan mahdollisimman monta turkkilaisen alueen asukasta ja liikkeenharjoittajaa.

Saksalainen ohjaaja Fatih Akin on ohjannut useita poliittisesti kantaaottavia draamoja, kuten vuonna 2007 ilmestyneen elokuvan Taivaan reunalla. Akin on itsekin toisen polven maahanmuuttaja, jonka vanhemmat ovat kotoisin Turkista. Ohjaajan uutuusdraama In the Fade – Kuin tyhjästä käsittelee uusnatsismin nousua yhden perheen tragedian kautta.

Elokuvan suurin ansio on siinä, etteivät sen henkilöt ole mustavalkoisesti hyviä tai pahoja. Nuri on entinen huumekauppias, joka on kärsinyt rikoksistaan neljän vuoden mittaisen vankeustuomion. Katjaankin hän tutustui diilatessaan tälle huumeita. Edes Katjan puolustusasianajaja Danilo (Denis Moschitto) ei ole mikään puhdas pulmunen vaan lohduttaa surevaa Katjaa tarjoamalla tälle huumeita – jotka on saanut asiakkailtaan lahjaksi ja jemmannut toimistoonsa. Pommi-iskun oikeudenkäynti saa kafkamaisia piirteitä, kun Katjan pitää todistella olevansa luotettava todistaja, sillä syyllisten puolustusasianajaja on saanut tietää Katjan huumeidenkäytöstä.

Länsi-Saksassa syntynyt Hollywood-tähti Diane Kruger tekee elokuvassa ensimmäisen saksankielisen roolinsa. Hän näyttelee vereslihalla leskeä ja äitiä, joka ei pääse yli kokemastaan menetyksestä.

In the Fade – Kuin tyhjästä ***

Ensi-ilta 23.2.