Me Naiset
|
Marjut Laukia
Barack Obaman kuva on Kehinde Wileyn käsialaa. Michellen maalasi Amy Sherald. Kuvat: Reuters
Barack Obaman kuva on Kehinde Wileyn käsialaa. Michellen maalasi Amy Sherald. Kuvat: Reuters

Barack ja Michelle Obama saivat arvoisensa muotokuvat.

On kulunut reilu vuosi siitä, kun Barack ja Michelle Obama jättivät Valkoisen talon. Mutta heitä ei ole unohdettu!

Yhdysvaltain edellisen presidentin ja hänen vaimonsa viralliset muotokuvat julkistettiin maanantaina Smithsonian National Portrait Gallery -taidemuseossa Washingtonissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun presidenttiparin viralliset kuvat taidemuseossa ovat afroamerikkalaisten taiteilijoiden tekemät. Ajankohta on osuva, sillä helmikuussa vietetään black history monthia, mustan historian kuukautta. Sen tarkoituksena on muistaa ja kunnioittaa Amerikan mustan väestön historiaa ja perinteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Barack Obaman kuvan on maalannut Kehinde Wiley. Obama kertoi julkistustilaisuudessa pitämässään puheessa viehättyneensä taiteilijan töistä, joissa tavallisista afroamerikkalaisista on maalattu ylväitä muotokuvia, kuten esimerkiksi kuninkaallisista aikoinaan. Entisen presidentin mukaan tyyli kuvastaa myös hänen tapaansa katsoa amerikkalaista politiikkaa – alhaalta ylös, nostaen tavalliset ihmiset jalustalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Obama kuitenkin halusi oman muotokuvansa olevan hieman taiteilijan normaalia tyyliä arkisempi.

– Minulla on tarpeeksi poliittisia ongelmia ilman, että saat minut näyttämään Napoleonilta, hän vitsaili sanoneensa taiteilijalle, joka oli aluksi visioinut kuvaan valtikoita, valtaistuimia ja hevosia.

Lopullisessa teoksessa Barack Obama istuu tuolilla, ja maalauksen taustana on kaunis kasvikuvio. Kehinde Wileyn tuotantoon voi tutustua tarkemmin esimerkiksi taiteilijan Instagram-tilillä.

Michelle Obaman kuvan on tehnyt palkittu taiteilija Amy Sherald, joka on myös erikoistunut maalaamaan tummaihoisten muotokuvia. Harper's Bazaar kertoo, että Sheraldin tavaramerkki muotokuvissa on maalata iho harmaalla sävyllä.

Kuvassa merkittävässä osassa on myös Michelle Obaman asu, graafisesti kuvioitu iltapuku, jonka kerrotaan olevan Milly-merkiltä.

Entinen Yhdysvaltain ensimmäinen nainen puhui tilaisuudessa muotokuvien merkityksestä.

– Ajattelen kaikkia nuoria ihmisiä, eritoten tyttöjä ja värillisiä tyttöjä, jotka tulevina vuosina saapuvat tähän paikkaan, katsovat ylös ja näkevät tämän mahtavan amerikkalaisen instituution seinällä kuvan jostakusta, joka näyttää heiltä.

Barack Obama sen sijaan totesi lämpimän humoristiseen tyyliinsä, että hänen mielestään Michellen muotokuvassa näkyy ”sen naisen kuumuus, jota rakastan”.

Koko julkistustilaisuuden voi katsoa Youtube-videolta. Michelle Obaman puhe alkaa noin 13 minuutin kohdalla ja Barack Obaman noin 31 minuutin kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla