”Äitini on hyvin chic, ja hän kiharsi tukkani kuvaa varten”, Suomessa vieraillut Taiye Selasi kertoo kirjansa takakansikuvasta.
”Äitini on hyvin chic, ja hän kiharsi tukkani kuvaa varten”, Suomessa vieraillut Taiye Selasi kertoo kirjansa takakansikuvasta.

Nykyään menestynyt kirjailija on onnellinen, kun hänellä on molemmat: läppäri ja mies.

Äitisi on nigerialainen lääkäri, isäsi ghanalainen kirurgi. Olet syntynyt Lontoossa, kasvanut Bostonissa ja asut Roomassa. Esikoiskirjasi perhe on yhtä liikkuvaista sorttia. Tiesitkö heti haluavasi kirjoittaa perheestä?
Kyllä, perheet kiehtovat minua. Kirjan kuusi perheenjäsentä ilmestyi minulle, kun olin joogaretriitissä Ruotsissa. Seitsemäs henkilö on itse perhe, joka on aina suurempi kuin osiensa summa.

Nobel-voittaja Toni Morrison rohkaisi sinua ryhtymään kirjailijaksi, mitä se merkitsi urallesi?
Olen hänelle ikuisesti kiitollinen! Tutustuin Toniin hänen siskontyttönsä kautta. Kun tunnustin lopettavani kansainvälisten suhteiden opinnot Oxfordin yliopistosta ja kokeilevani kirjoittamista, hän antoi minulle vuoden dead­linen. Silloin syntyi Granta-lehdessä julkaistu novelli Afrikkalaistyttöjen seksielämä.

Saatuasi kustannussopimuksen intosi tyssäsi. Mitä tapahtui?
Pelkäsin, ettei tekstini olisi hyvää. Olin myös ongelmallisessa parisuhteessa, jossa jouduin pienentämään itseäni. Olin hullunrakastunut, mutta minun piti valita mies tai kirjoittaminen. Lopulta jätin hänet, mutta kyllä minä itkin.

Granta nosti sinut 20 parhaan nuoren brittikirjailijan joukkoon. Miltä menestys tuntuu?
Pelkään herääväni unesta! Äitini kuulemma tiesi aina, että minusta tulee kirjailija. Sydäntäni lämmittää, etteivät hänen uhrauksensa – ja kolme työtään – olleet turhia. Kaksossiskonikin on unelmatyössään lääkärinä.
 
Kirjoitat, valokuvaat ja teet nyt myös dokumenttia – mitä vielä?
Dokumenttini kertoo Afrikan nuorista, jotka eivät tunnu koskaan pääsevän ääneen. Nuoret haluavat muutosta, eivät he siellä vain kohauttele olkapäitään. Eniten rakastan kuitenkin kirjoittamista. Tähän väliin pitäisi sanoa, että rakastan aviomiestänikin, mutta kirjoittamista enemmän! Haluaisin kokeilla myös vaatesuunnittelua, olen jo tehnyt värikkäitä maksimekkoja.

Keksit opiskeluaikoinasi termin afropoliitti. Mitä se tarkoittaa?
Afropoliitit ovat aikansa lapsia. Vanhempieni romanssin mahdollisti kolonialismi, ja ylitän niin monet kansallisuuden, kulttuurin ja rodun rajat, etten yritäkään luokitella itseäni. Maailmassa on muuttunut paljon, jotta olen voinut syntyä, ja paljon voi muuttua yhä.  Eivät korruptio ja lapsikuolleisuus Afrikassakaan ole  pysyviä, voimme muuttaa ne.

Missä sinun kotisi nyt on?
Muutamme pian Roomasta mieheni kotikaupunkiin Amsterdamiin. Kunhan minulla on läppärini ja mieheni, olen kotona ja onnellinen.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!

 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****