Adele. Kuva: MVPhotos
Adele. Kuva: MVPhotos

Tämän yhden kotiäidin paluu työelämään nimittäin kiinnostaa jonkin verran.

Se se oli paha pettymys, kun Adele kertoi pari vuotta sitten omistautuvansa perheelle ja lopettavansa musiikkiuran. Kahden hienon levyn jälkeen! Petturi! Adele, ajatteletko ollenkaan omaa eläkekertymääsi?! Siksi mikä tahansa juorun poikanen liittyen Mahdolliseen Uuteen Levyyn otetaankin nälkäisin ilmein vastaan.

Adele ei itse kerro kenellekään mitään, joten fanit joutuvat luottamaan meedioiden, kristallipallojen ja levy-yhtiön jamppojen tiedonmurusiin. Levy-yhtiön jamppa onkin hiljattain todennut, että taiteilija työstää kyllä uutta materiaalia, mutta ilmestymisaikataulusta ei ole mitään tietoa.

Vai onko sittenkin? Adele julkaisi twitterissä 26-vuotispäivänsä alla arvoituksellisen kuvan, jossa hän pitelee  ahdistuneen näköisenä peukaloaan pystyssä ja toteaa ”Hei hei, 25, nähdään myöhemmin tänä vuonna”. Eikö tämä nyt ole selvä viesti? Levyjen 19 ja 21  jatkoksi on siis tulossa uusi julkaisu nimeltä 25, ja se ilmestyy juuri sopivasti joulumarkkinoille. Tämä on sovittu.

Adele, me haluttaisiin sellaista samantyyppistä, myyvää musiikkia kuin aikaisemminkin, mutta toki mielellään virkeällä, uudistuneella otteella. Hyviä biisejä hienosti laulettuina, helppoa kuunneltavaa. Saa laulaa soulisti, mutta varo ettei taas tule luukutettua liikaa, niin säilyvät äänihuulet kunnossa!

Lue myös:

Adele rakastaa ruokaa ja inhoaa liikuntaa

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)