Chris Rock juonsi vuoden 2016 Oscar-gaalan. Kuva: Reuters
Chris Rock juonsi vuoden 2016 Oscar-gaalan. Kuva: Reuters

Juontaja Chris Rockin avauspuheen teemana oli rasismi Oscareissa.

Näyttelijä ja koomikko Chris Rock nosti viime yön Oscareissa kissan pöydälle ja otti avauspuheessaan kantaa siihen, että palkintogaalaa on moitittu monimuotoisuuden puutteesta. Jos toista vuotta peräkkäin ehdolla palkintojen saajiksi on vain valkoisia näyttelijöitä.

Tässä vielä koottuna parhaat vitsit, joilla juontaja kuittaili Oscareiden rasistisuudelle.

1. ”Olen täällä Academy Awards -gaalassa, joka tunnetaan myös White People’s Choice Awards -gaalana. Jos juontajat asetettaisiin ehdolle, en edes saisi tätä hommaa. Joten katselisitte juuri nyt Neil Patrick Harrisia.” (toim.huom. Harris on yhdysvaltalainen näyttelijä-tuottaja-ohjaaja-laulaja, joka Suomessa tunnetaan parhaiten roolistaan tv-sarjasta Ensisilmäyksellä.)

2. ”Minulle on sanottu, että Chris, sinun pitäisi boikotoida. Ottaa loparit. Mutta miten on mahdollista, että ainoastaan työttömät neuvovat lopettamaan jotakin, tiedättehän? Kukaan, jolla on työ, ei ikinä kehota ottamaan lopareita.”

3. ”Miksi protestoimme? Suurin kysymys: Miksi nämä Oscarit? Miksi juuri nämä? Nämä ovat 88. Oscarit. Nämä ovat 88. Oscarit, mikä tarkoittaa, että tämä 'ei mustia ehdokkaita' -juttu on tapahtunut ainakin 71 kertaa aiemmin. Ok? – – Sanotaan, että vuosina 1962 tai 1963 mustat eivät protestoineet. Miksi? Koska meillä oli oikeita asioita, joiden takia protestoida siihen aikaan. Olimme liian kiireisiä tullessamme raiskatuiksi ja lynkatuiksi välittääksemme siitä, kuka voitti parhaan elokuvantekijän palkinnon.”

4. ”Mutta mitä tänä vuonna tapahtui? Mitä tapahtui? Ihmiset raivostuivat. Spike raivostui, Jada raivostui ja Will raivostui. Kaikki raivostuivat, tiedättehän?

Jada [Pinkett Smith] suuttui. Eikös hän tee tv-sarjaa? Hän sanoo, ettei tule, protestoi – Jada boikotoimassa Oscareita on kuin minä boikotoimassa Rihannan pikkuhousuja. Minua ei kutsuttu niihin.”

5. ”Tänä vuonna asiat ovat Oscareissa hieman eri tavalla. Tänä vuonna in memoriam -osuudessa muistellaan mustia ihmisiä, jotka poliisit ampuivat matkalla elokuvateatteriin.”

6. ”Hollywood on koulun sisarkuntarasisti. Se sanoo, että tykkäämme sinusta Rhonda, mutta et kuulu joukkoon.”

7. ”Haluatte monimuotoisuutta? Meillä on sitä.

Toivottakaa tervetulleeksi Emily Blunt ja joku vielä valkoisempi, Charlize Theron."

Maailma on täynnä kirjahaasteita, mutta kuka oikeasti lukee vuodessa sata romaania, pelkästään klassikoita tai haluaa tieten tahtoen viettää aikaansa huonojen kirjojen parissa?

Lukeminen kannattaa aina. Kirjojen parissa ajan saa kulumaan viihdyttävästi, kirjoista voi oppia uutta ja niistä voi keksiä jutunjuurta muiden kanssa.

Mutta lukeminen on myös terveellistä ja se lisää elinvuosia. Viime aikoina julkaistuissa tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä siitä, että kaunokirjallisuuden lukeminen vahvistaa muistia ja voi ehkäistä muistisairauksia.

Tutkijoille ei ole täysin selvinnyt, miksi juuri romaanien lukeminen vaikuttaa näin posiitivisesti muistiin, mutta sen epäillään johtuvan siitä, että lukiessaan ihminen samastuu ja eläytyy toisten ihmisten kohtaloihin. Hän on siis sosiaalinen, vaikka makoileekin yksin omalla kotisohvallaan.  

Mutta mitähän sitä sitten lukisi, kun maailma on pullollaan lukemattomia kirjoja?

Me Naisten kirjahaasteessa löydät helposti uutta ja vähän yllättävääkin luettavaa.

Pelisäännöt ovat selvät: printtaa kirjalista talteen ja etsi sopivia teoksia kirjastoista, ystävien hyllyistä tai kirjakaupoista. Luettuasi kirjan, ruksaa suoritettu kohta ja tartu seuraavaan. Aikaa on vuosi ja rasteja 15.

Aika  alkaa än-yy-tee-nyt!  

1. Kirjan kannet ovat kirkkaan keltaiset.

2. Romaanin päähenkilöllä on sama nimi kuin parhaalla lapsuudenystävälläsi.

3. Kirjailija on kuuma.

4. Kirjan nimessä on adjektiivi.

5. Kirjailija on syntynyt samana vuonna kuin sinä (tai jos olet syntynyt 2000-luvulla, riittää, että kirjailija on syntynyt samalla vuosikymmenellä).

6. Kirjan kannessa on eläin.

7. Romaanissa on kuumaa seksiä.

8. Kirjaa voi värittää tai täyttää.

9. Romaani sijoittuu johonkin lämpöiseen maahan.

10. Kirja on kuuma puheenaihe ja tiedät tekeväsi vaikutuksen, kun luet sitä kahvilassa.

11. Kirjassa on alle 150 sivua.

12. Romaanin nimessä on vain yksi sana.

13. Kirjasta on tehty tv-sarja tai elokuva.

14. Kirjan nimessä on jossain muodossa sana rakkaus.

15. Kirja on kaunis ja sopii täydellisesti sohvapöydällesi/sisustukseesi.

Historiallinen draama Synkin hetki suhtautuu kritiikittä sankariinsa Winston Churchilliin.

Eletään vuoden 1940 toukokuuta ja toinen maailmansota riehuu Euroopassa. Englannissa ollaan tyytymättömiä pääministeri Neville Chamberlainiin. Hänen tilalleen valitaan Winston Churchill, jolla riittää vihollisia. Churchillillä on edessään mahdottomalta vaikuttava tehtävä: pysäyttää Hitlerin voittokulku.

Englantilainen ohjaaja Joe Wright muistetaan parhaiten loisteliaista pukudraamoistaan, kuten Keira Knightleyn tähdittämä Anna Karenina vuodelta 2012. Hänen uutuusdraamansa Synkin hetki tarjoaa sekin pienintä yksityiskohtaa myöten hiottua ajankuvaa.

Puvustaja Jacqueline Durran loihti myös Wrightin läpimurtoelokuvan, vuonna 2005 ilmestyneen Ylpeys ja ennakkoluulo -filmatisoinnin, häikäisevän puvustuksen. Churchillin aloittaessa pestinsä sota ei ollut tuhonnut Englannin kansantaloutta. Niinpä myös tavallisilla naisilla oli vielä varaa tyylikkäisiin asukokonaisuuksiin. Eniten vaivaa Durran on kuitenkin nähnyt Kristin Scott Thomasin näyttelemän Winstonin vaimon Clementine Churchillin tyyliin, jonka asua täydentää aina elegantti hattu tai hiuskoriste.

Pääroolia esittävällä Gary Oldmanilla oli työtä muuntautua Churchilliksi. Oldman on laiha, kun taas pääministeri oli virkaan astuessaan suorastaan muhkeassa kunnossa. Maskeeraaja Kazuhiro Tsuji onnistui taikomaan Oldmanille uskottavan kaksoisleuan. Yhdennäköisyyttä Churchillin kanssa Tsuji ei ole kuitenkaan tavoittanut. Oldman on Oldman, vain vanhempana ja tuhdimpana.

Elokuva pönkittää kuvaa Churchillistä suurmiehenä, sankarina, joka onnistui yksin pelastamaan Britannian – ja siinä sivussa koko Euroopan – Hitleriltä. Historiantutkimus suhtautuu Churchilliin kriittisemmin. Joidenkin näkemysten mukaan pääministeri ei ollut mikään nerokas strategi. Voitto saavutettiin pikemminkin Churchillistä huolimatta kuin hänen ansiostaan. 

Synkin hetki ***