Pari on vielä ylähyllyltä lukematta. Kuva: Shutterstock.
Pari on vielä ylähyllyltä lukematta. Kuva: Shutterstock.

Kirja ei vieläkään ole vuoden turhake. Pokkarikin käy terveyden ja imagon kohentamiseen.

1. Zen, täältä tullaan. Hyvä kirja hoitaa kevyesti joogatunnin, terapiasession ja yliopistoluennon virat yhdessä illassa. Sohvannurkkaan siis! Mielenrauha ja sivistys lisääntyvät samalla ihan vaivihkaa.

2. Lukeminen ruokkii luovuutta. Lukiessa päässä pyörähtää käyntiin itse ohjattu elokuva ensimmäiseltä riviltä alkaen. Sinun tarvitsee vain käännellä sivuja, sillä mielikuvituksesi hoitaa loput. Kätevää!

3. On aina hiukan kutkuttavaa, kun voi heittää keskusteluun huolettoman sitaatin tai pari. Niiden kirjoittajista ei sitten kannata erehtyä, muuten pisteet kyllä laskevat.

4. Uskomattoman tylsistäkin aiheista tulee mielenkiintoisia lennokkaan tarinan avulla. Muistele vaikka Da Vinci -koodia.

5. Kirja kohentaa kivasti imagoa kuin feikkisilmälasit. On eri asia istua terassilla Pirkko Saision uusimman kuin kännykän kanssa.

6. Univaikeuksia? Kaiva hyllystä se toissa jouluna lahjaksi saamasi tiiliskivi, jonka takakansikin haukotuttaa. Öitä!

Me Naisten kaikki kirja-arvostelut löydät täältä.

Lue myös:

10 kirjaa, joilla teet oikealla tavalla lukevan ihmisen vaikutelman

Voiko suhde toimia, jos kumppani on tyhmempi?

Mikä on Anna Perhon kaikkien aikojen rakkain kirja?

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****

 

Saiko Neumann sydämesi pamppailemaan? Hoilotitko kovaan ääneen Eppujen suurimpia hittejä?

 

 

Tässä musavisassa selviää kuka muistaa –  ja kuuli –  suurimpien Suomi-hittien sanat oikein.

Lisää biisien lyriikoita ja rokkitarinoita voi lukea tänä syksynä ilmestyneistä kirjoista:

Eppu Normaali: Kaikki sanat (Siltala), Salla Nazarenko: Neumann –  Dingo-kipparin käsikirja (Into), Timo Kalevi Forss: Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo ja Dave Lindholm: Sanat (Johnny Kniga)