Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Ihastuksesi höpöttää konsolipeleistä, muttet ymmärrä puheesta mitään. Kokosimme 5 lausetta, joiden avulla vaikutat kaikkitietävältä paatuneimmankin konsolipelikonkarin silmissä.

1. Onhan tätä konsolipelien uutta sukupolvea jo odotettukin.

Pelimarkkinoille on hiljattain lanseerattu uudet, entistä kehittyneemmät pelikonsolit. PlayStation 4, Wii U ja Suomessa myöhemmin tänä vuonna julkaistava Xbox One ovat grafiikoiltaan ja pelattavuudeltaan entisiä versioitaan kehittyneempiä. Niitä kutsutaan kahdeksannen sukupolven pelikonsoleiksi.

Aina, kun uusi konsoli tulee markkinoille, ne revitään käsistä. Marraskuussa lanseerattua PlayStation 4:sta on esimerkiksi myyty maailmanlaajuisesti jo kuusi miljoonaa kappaletta.

 2. Seuraava pelihankintani on InFAMOUS: Second Son.

PlayStation 4 -uskovaisten uusi jumala on yksinoikeudella konsolille tehty InFAMOUS: Second Son. Peli julkaistaan 21. maaliskuuta ja se on alan faneille ehdoton hankinta.

Pelissä pelataan Delsin Rowe -nimisellä hahmolla, jolla on yliluonnollisia voimia. Pelin juju on, että pelaaja pystyy valitsemaan, suorittaako hän tehtäviä hyviksenä vai pahiksena. Tarina muuttuu valintojen mukaan.

 3. Tiesitkö, että Ellen Page joutui opettelemaan 2000 sivun verran tekstiä Beyond: Two Souls -pelirooliaan varten?

Hiljattain kaapista tullut näyttelijä Ellen Page esittää pääroolin viime vuonna ilmestyneessä pelissä Beyond: Two Souls. Näyttelijäsuoritus on taltioitu digitaalisesti motion capture -menetelmällä.

Näyttelijä Ellen Page digitaalisena Beyond: Two Souls -pelissä.

Pelaaja pääsee Jodie Holmesin hahmona suorittamaan erilaisia tehtäviä kodittomien auttamisesta pahisten tietojen urkkimiseen. Miespääroolissa esiintyy näyttelijä Willem Dafoe. Tekijöiden kunnianhimoinen yritys on ollut yhdistää pelimaailma ja elokuvat.

 4. Pelaan bussissakin puhelimeni companion appseilla.

Pelaaminen ei rajoitu enää vain sohvalle telkkarin ääreen. Kehittäjät ovat suunnitelleet älypuhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin omia sovelluksia, jotka linkittyvät konsolilla pelattavaan varsinaiseen peliin.

Sovellusten lisäominaisuudet tukevat pääpeliä ja tuovat siihen uusia ulottuvuuksia, ja niitä voi pelata vaikka ruuhkabussissa.

 5. Tykkään eniten FPS-peleistä.

FPS on lyhenne sanoista first person shooter, eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se tarkoittaa peligenreä, jossa ammuntapelimaailma nähdään hahmon näkökulmasta.

Älä sekoita tätä toiseen FPS-lyhenteeseen, joka on frames per second. Se tarkoittaa kuvaruudun päivitysnopeutta, joka on esimerkiksi elokuvissa 24 ruutua sekunnissa. Parhaimmissa peleissä tahti on jopa 60 fps eli 60 ruutua sekunnissa.

Lue lisää

Mitkä pelit sopivat aloittelijalle? Pelibloggaaja vinkkaa

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****