Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Ihastuksesi höpöttää konsolipeleistä, muttet ymmärrä puheesta mitään. Kokosimme 5 lausetta, joiden avulla vaikutat kaikkitietävältä paatuneimmankin konsolipelikonkarin silmissä.

1. Onhan tätä konsolipelien uutta sukupolvea jo odotettukin.

Pelimarkkinoille on hiljattain lanseerattu uudet, entistä kehittyneemmät pelikonsolit. PlayStation 4, Wii U ja Suomessa myöhemmin tänä vuonna julkaistava Xbox One ovat grafiikoiltaan ja pelattavuudeltaan entisiä versioitaan kehittyneempiä. Niitä kutsutaan kahdeksannen sukupolven pelikonsoleiksi.

Aina, kun uusi konsoli tulee markkinoille, ne revitään käsistä. Marraskuussa lanseerattua PlayStation 4:sta on esimerkiksi myyty maailmanlaajuisesti jo kuusi miljoonaa kappaletta.

 2. Seuraava pelihankintani on InFAMOUS: Second Son.

PlayStation 4 -uskovaisten uusi jumala on yksinoikeudella konsolille tehty InFAMOUS: Second Son. Peli julkaistaan 21. maaliskuuta ja se on alan faneille ehdoton hankinta.

Pelissä pelataan Delsin Rowe -nimisellä hahmolla, jolla on yliluonnollisia voimia. Pelin juju on, että pelaaja pystyy valitsemaan, suorittaako hän tehtäviä hyviksenä vai pahiksena. Tarina muuttuu valintojen mukaan.

 3. Tiesitkö, että Ellen Page joutui opettelemaan 2000 sivun verran tekstiä Beyond: Two Souls -pelirooliaan varten?

Hiljattain kaapista tullut näyttelijä Ellen Page esittää pääroolin viime vuonna ilmestyneessä pelissä Beyond: Two Souls. Näyttelijäsuoritus on taltioitu digitaalisesti motion capture -menetelmällä.

Näyttelijä Ellen Page digitaalisena Beyond: Two Souls -pelissä.

Pelaaja pääsee Jodie Holmesin hahmona suorittamaan erilaisia tehtäviä kodittomien auttamisesta pahisten tietojen urkkimiseen. Miespääroolissa esiintyy näyttelijä Willem Dafoe. Tekijöiden kunnianhimoinen yritys on ollut yhdistää pelimaailma ja elokuvat.

 4. Pelaan bussissakin puhelimeni companion appseilla.

Pelaaminen ei rajoitu enää vain sohvalle telkkarin ääreen. Kehittäjät ovat suunnitelleet älypuhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin omia sovelluksia, jotka linkittyvät konsolilla pelattavaan varsinaiseen peliin.

Sovellusten lisäominaisuudet tukevat pääpeliä ja tuovat siihen uusia ulottuvuuksia, ja niitä voi pelata vaikka ruuhkabussissa.

 5. Tykkään eniten FPS-peleistä.

FPS on lyhenne sanoista first person shooter, eli ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Se tarkoittaa peligenreä, jossa ammuntapelimaailma nähdään hahmon näkökulmasta.

Älä sekoita tätä toiseen FPS-lyhenteeseen, joka on frames per second. Se tarkoittaa kuvaruudun päivitysnopeutta, joka on esimerkiksi elokuvissa 24 ruutua sekunnissa. Parhaimmissa peleissä tahti on jopa 60 fps eli 60 ruutua sekunnissa.

Lue lisää

Mitkä pelit sopivat aloittelijalle? Pelibloggaaja vinkkaa

Tämän takia kännykkäpeli koukuttaa aikuisenkin

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****