Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.
Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.

Muutama tarkennusvinkki, ja kuvasi ovat kuin ammattilaisen ottamia.

Ovatko selfiesi harmaita ja epätarkkoja? Eikö tarpeeksi moni tykkää kuvistasi Instagramissa? Tässä muutama yksinkertainen vinkki, jolla otat puhelimesi kamerasta kaiken irti. Neuvot pätevät uusimpiin älypuhelimiin.

 1. Tausta kuntoon. Hyvänkin naamanilmeen voi pilata epäselvä tausta. Siivoa rojut pöydältä, siirry yksivärisen seinän eteen. Älä ainakaan kuvaa kylpyhuoneen peilin edessä.

2. Ota kuva kauempaa. Joissakin puhelimissa kuulokkeita, joissa on äänenvoimakkuuden säätö, voi käyttää kameran laukaisijana. Pidä puhelinta niin kaukana kuin voit ja ota kuva nappia painamalla.

3. Käsittele kuvat apuohjelmilla. Esimerkiksi iPhonelle voi ladata ilmaiseksi LINE camera -ohjelman, jolla voi kirjoitella kuvien päälle hauskoja tekstejä ja rajata kuvaa eri värein. 

4. Hyödynnä puhelimesi ominaisuudet. Kurkkaapa joskus kamerasi asetuksiin. Sieltä yleensä löydät erilaisia suodattimia ja tehosteita, joilla saat luonnetta kuviisi.

5. Unohda zoomaus! Ota kuva ja rajaa se jälkikäteen editointitilassa haluamasi kokoiseksi. Toimii!

6. Valota kunnolla. Mitä paremmin valaistu kuvasi on, sitä paremmalta se ja sinä näytät. Nosta pöytälamppu kasvojesi eteen tai laita valot päälle. Ulkona kuvatessa käänny aurinkoon päin, älä jätä sitä taaksesi.

7. Pidä vakaana. Kun roikotat puhelinta käsivarren mitan päästä naamastasi, se tärisee väistämättä. Käytä itselaukaisinta ja aseta puhelin pöydälle tai kirjahyllyyn, jossa se on tukevasti paikallaan.

8. Ei salamaa! Puhelimen salama parantaa kuvaa harvoin, joten jätä se viimeistään nyt pois käytöstä. Laita mieluimmin huoneeseen valot päälle (ks. kohta numero 6, valotus).

9. Tarkenna oikein. Ainakin uusimmissa puhelimissa näyttöä sormella koskettamalla voi määritellä, mihin kuva tarkentuu. Tarkenna kuvaamaasi kohteeseen, ei seinään tai epäolennaiseen.

10. Harjoittele. Epäonnistuitko? Koita uudestaan. Kuvaamaankin oppii kun tarpeeksi treenaa. 

Lisää aiheesta:

Tappaako älypuhelin käsipeilin?

Näillä helpoilla kikoilla vältät kaksoisleuan valokuvissa

Näin onnistut valokuvissa - testasimme 5 vinkkiä

Uutuusdraamaa Mitä meistä puhutaan ei voi suositella herkille katsojille. 

Norjalainen 16-vuotias Nisha (loistava Maria Mozdah) elää tavallista teinitytön elämää. Hänen maahanmuuttajavanhempansa sen sijaan haluavat elää uudessa kotimaassaan aivan samalla tavalla kuin Pakistanissa. Kun Nishan isä Mirza (Adil Hussain) saa tietää, että hänen tyttärensä seurustelee kantanorjalaisen pojan kanssa, seuraukset ovat kohtalokkaat. Mirza kidnappaa Nishan ja vie tytön väkisin Pakistaniin sukulaistensa hoteisiin opettelemaan kunnon naisen elämää.

Norjalaisen Iram Haqin draaman Mitä meistä puhutaan uskomattoman julma tarina perustuu ohjaajan omiin kokemuksiin. Hän oli 14-vuotias, kun hänen isänsä kidnappasi hänet ja vei hänet Pakistaniin, jossa hän joutui elämään vasten tahtoaan puolitoista vuotta.

Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä.

Nishan kokemukset tiivistyvät yhteen sanaan: naisviha. Tytöllä ei ole elokuvassa ihmisarvoa eikä ihmisoikeuksia. Isä puolustaa barbaarista käytöstään sillä, että hän suojelee perheen ja suvun mainetta. Vain sillä on väliä, ”mitä meistä puhutaan”. Kunniaväkivaltakin on siis aivan oikeutettua.

Ohjaaja kuvaa Nishan kohtaloa vähäeleisesti sortumatta mässäilyyn. Tapahtumat ovat niin järkyttäviä, ettei elokuvaa voi suositella herkälle katsojalle. Kauhistuttaa arvaillakin, mikä on suoraa lainaa Haqin omasta elämästä. Samalla katsoja tuntee kiitollisuutta siitä, että ohjaaja on uskaltanut kertoa kokemuksistaan välittämättä siitä, miten hänen sukunsa elokuvaan reagoi. Haq on kertonut tehneensä sovinnon isänsä kanssa ennen tämän kuolemaa. 

Mitä meistä puhutaan ****1/2

 

Ortodoksijuutalaisyhteisö ei suvaitse naisparia draamassa Tottelemattomuus.

Ronit (Rachel Weisz) rakastui teini-ikäisenä bestikseensä Estiin (Rachel McAdams). Lontoon ahdasmielinen ortodoksijuutalaisyhteisö ei hyväksynyt tyttöjen rakkautta. Ronit häädettiin lapsuudenkodistaan.

Parikymmentä vuotta myöhemmin Ronit asuu New Yorkissa ja on luonut menestyvän uran valokuvaajana. Hän päättää palata kotiin rabbi-isänsä hautajaisiin. Siellä Ronitia odottaa Esti, joka ei ole unohtanut häntä, vaikka onkin mennyt naimisiin heidän yhteisen lapsuudenystävänsä Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa. Kolmiodraama on vääjäämätön.

Chileläinen ohjaaja Sebastián Lelio löi itsensä läpi transnaisesta kertovalla draamallaan Fantastinen nainen, joka voitti tänä vuonna parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Hänen uutuusdraamansa Tottelemattomuus perustuu Naomi Aldermanin toistaiseksi suomentamattomaan romaaniin.

Siinä missä Fantastisen naisen päähenkilö Marina törmäsi yhä uudelleen ihmisten ennakkoluuloihin sukupuoli-identiteettinsä takia, Ronitia ja Estiä vainotaan heidän seksuaali-identiteettinsä takia.

Ortodoksijuutalaisuuden vanhakantaisuus voi aluksi tuntua kovin etäiseltä. Evankelis-luterilaisen kirkon kanta lesbo- ja homopareihin ei ole sen suvaitsevaisempi. 

Tottelemattomuus  ****