Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.
Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.

Muutama tarkennusvinkki, ja kuvasi ovat kuin ammattilaisen ottamia.

Ovatko selfiesi harmaita ja epätarkkoja? Eikö tarpeeksi moni tykkää kuvistasi Instagramissa? Tässä muutama yksinkertainen vinkki, jolla otat puhelimesi kamerasta kaiken irti. Neuvot pätevät uusimpiin älypuhelimiin.

 1. Tausta kuntoon. Hyvänkin naamanilmeen voi pilata epäselvä tausta. Siivoa rojut pöydältä, siirry yksivärisen seinän eteen. Älä ainakaan kuvaa kylpyhuoneen peilin edessä.

2. Ota kuva kauempaa. Joissakin puhelimissa kuulokkeita, joissa on äänenvoimakkuuden säätö, voi käyttää kameran laukaisijana. Pidä puhelinta niin kaukana kuin voit ja ota kuva nappia painamalla.

3. Käsittele kuvat apuohjelmilla. Esimerkiksi iPhonelle voi ladata ilmaiseksi LINE camera -ohjelman, jolla voi kirjoitella kuvien päälle hauskoja tekstejä ja rajata kuvaa eri värein. 

4. Hyödynnä puhelimesi ominaisuudet. Kurkkaapa joskus kamerasi asetuksiin. Sieltä yleensä löydät erilaisia suodattimia ja tehosteita, joilla saat luonnetta kuviisi.

5. Unohda zoomaus! Ota kuva ja rajaa se jälkikäteen editointitilassa haluamasi kokoiseksi. Toimii!

6. Valota kunnolla. Mitä paremmin valaistu kuvasi on, sitä paremmalta se ja sinä näytät. Nosta pöytälamppu kasvojesi eteen tai laita valot päälle. Ulkona kuvatessa käänny aurinkoon päin, älä jätä sitä taaksesi.

7. Pidä vakaana. Kun roikotat puhelinta käsivarren mitan päästä naamastasi, se tärisee väistämättä. Käytä itselaukaisinta ja aseta puhelin pöydälle tai kirjahyllyyn, jossa se on tukevasti paikallaan.

8. Ei salamaa! Puhelimen salama parantaa kuvaa harvoin, joten jätä se viimeistään nyt pois käytöstä. Laita mieluimmin huoneeseen valot päälle (ks. kohta numero 6, valotus).

9. Tarkenna oikein. Ainakin uusimmissa puhelimissa näyttöä sormella koskettamalla voi määritellä, mihin kuva tarkentuu. Tarkenna kuvaamaasi kohteeseen, ei seinään tai epäolennaiseen.

10. Harjoittele. Epäonnistuitko? Koita uudestaan. Kuvaamaankin oppii kun tarpeeksi treenaa. 

Lisää aiheesta:

Tappaako älypuhelin käsipeilin?

Näillä helpoilla kikoilla vältät kaksoisleuan valokuvissa

Näin onnistut valokuvissa - testasimme 5 vinkkiä

Virpi Suutarin dokumentti Yrittäjä kurkistaa perheyrityksen arkeen ja juhlii nyhtökauran menestystarina

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuusdokumentti Yrittäjä kertoo kahdesta suomalaisesta yrityksestä. Toinen on Maija Itkosen ja Reetta Kivelän Gold & Green Foods, joka valmistaa nyhtökauraa. Toinen on honkajokelaisten Laineiden perheyritys, johon kuuluu sekä liha-auto että perheen nimeä kantava tivoli. Niitä pyörittävät Jani ja Satu Laine neljä kouluikäistä lastaan apunaan.

Suutari rakentaa dokumenttinsa taitavasti vastakohtien varaan. Nelikymppisten helsinkiläisten Itkosen ja Kivelän firma edustaa uutta yrittämisen tapaa Suomessa. Nyhtökaura on innovaatio, joka on syntynyt tieteellisen tutkimuksen tuloksena laboratoriossa. Se on eettinen vastaisku lihansyöntiä ja sen aiheuttamia ympäristöongelmia vastaan.

Tuote vetoaa huonoon omaantuntoomme, jota tunnemme syödessämme lihaa. Itkonen ja Kivelä haluavat muuttaa maailman ateria aterialta. Menestystarinassa seurataan yrityksen Kiinan valloitusta.

Laineiden yritys edustaa mennyttä maailmaa, maatalousyhteiskuntaa. Maaseutu tyhjenee ja sitä mukaa myös liha-auton asiakkaat hupenevat.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla.

Kiinnostavinta dokumentissa ovat sen esittelemät ihmiset. Nyhtökauran tarina on monille tuttu, sillä sitä on käsitelty mediassa paljon. Niin on tavallaan Laineen perheenkin, sillä heidän kaltaisiaan pienyrittäjiä on maamme täynnä.

Suutari on saanut kohteensa avautumaan häkellyttävällä tavalla. Jani Laine uhmaa uskomusta, jonka mukaan suomalainen mies ei puhu eikä pussaa. Hän kertoo rohkeasti traumaattisesta menneisyydestään.

Sekä Laineet että Maija Itkonen ovat päästäneet kameran mukaan myös intiimeihin tilanteisiin. Saamme seurata Laineiden häitä ja osallistua Itkosen neuvolakäyntiin. Monitorin ruudulta näkyy hänen ja hänen aviomiehensä, kirjailija Juha Itkosen, kaksosten ultraäänikuva. 

Yrittäjä *** 1/2

 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***