Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.
Älypuhelimen kamera on oiva peli. Kuva: Shutterstock.

Muutama tarkennusvinkki, ja kuvasi ovat kuin ammattilaisen ottamia.

Ovatko selfiesi harmaita ja epätarkkoja? Eikö tarpeeksi moni tykkää kuvistasi Instagramissa? Tässä muutama yksinkertainen vinkki, jolla otat puhelimesi kamerasta kaiken irti. Neuvot pätevät uusimpiin älypuhelimiin.

 1. Tausta kuntoon. Hyvänkin naamanilmeen voi pilata epäselvä tausta. Siivoa rojut pöydältä, siirry yksivärisen seinän eteen. Älä ainakaan kuvaa kylpyhuoneen peilin edessä.

2. Ota kuva kauempaa. Joissakin puhelimissa kuulokkeita, joissa on äänenvoimakkuuden säätö, voi käyttää kameran laukaisijana. Pidä puhelinta niin kaukana kuin voit ja ota kuva nappia painamalla.

3. Käsittele kuvat apuohjelmilla. Esimerkiksi iPhonelle voi ladata ilmaiseksi LINE camera -ohjelman, jolla voi kirjoitella kuvien päälle hauskoja tekstejä ja rajata kuvaa eri värein. 

4. Hyödynnä puhelimesi ominaisuudet. Kurkkaapa joskus kamerasi asetuksiin. Sieltä yleensä löydät erilaisia suodattimia ja tehosteita, joilla saat luonnetta kuviisi.

5. Unohda zoomaus! Ota kuva ja rajaa se jälkikäteen editointitilassa haluamasi kokoiseksi. Toimii!

6. Valota kunnolla. Mitä paremmin valaistu kuvasi on, sitä paremmalta se ja sinä näytät. Nosta pöytälamppu kasvojesi eteen tai laita valot päälle. Ulkona kuvatessa käänny aurinkoon päin, älä jätä sitä taaksesi.

7. Pidä vakaana. Kun roikotat puhelinta käsivarren mitan päästä naamastasi, se tärisee väistämättä. Käytä itselaukaisinta ja aseta puhelin pöydälle tai kirjahyllyyn, jossa se on tukevasti paikallaan.

8. Ei salamaa! Puhelimen salama parantaa kuvaa harvoin, joten jätä se viimeistään nyt pois käytöstä. Laita mieluimmin huoneeseen valot päälle (ks. kohta numero 6, valotus).

9. Tarkenna oikein. Ainakin uusimmissa puhelimissa näyttöä sormella koskettamalla voi määritellä, mihin kuva tarkentuu. Tarkenna kuvaamaasi kohteeseen, ei seinään tai epäolennaiseen.

10. Harjoittele. Epäonnistuitko? Koita uudestaan. Kuvaamaankin oppii kun tarpeeksi treenaa. 

Lisää aiheesta:

Tappaako älypuhelin käsipeilin?

Näillä helpoilla kikoilla vältät kaksoisleuan valokuvissa

Näin onnistut valokuvissa - testasimme 5 vinkkiä

Me Naiset valitsi naisten kirjallisuuden keskeiset klassikot. Onko 50 Shades of Gray ja Tiina saa suukon luettu?

Saitko 100/100 Kirjojen Suomen Pätemistestistä? Tietysti, mutta luuletko olevasi kovakin naisten kirjallisuuden tuntija? Veikkaatko, että olet lukenut oleellisimmat tyttökirjat, chick lit -helmet ja naisten suosikkiromaanit vuosien varrelta?

Testaa suurehkosta Me Naisten tyttökirjallisuuspätemistestistä, montako 90 merkkiteoksesta olet lukenut!

 

Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen ei muista, milloin hän olisi ollut yhtä vaikuttunut mistään elokuvasta. Loving Vincent on mestariteos!

Oletko nähnyt jo riittävän monta omahyväistä pönötyselämäkertaa klassikkotaiteilijoista? Nyt on tarjolla jotakin aivan uutta. Dorota Kobielan ja Hugh Welchmanin ohjaama puolalainen Vincent van Gogh -elämäkerta Loving Vincent on ensimmäinen täysin käsinmaalattu kokopitkä elokuva.

Leffa on koostettu yli 65 000 öljyvärimaalauksesta, jotka ovat saaneet inspiraationsa alankomaalaisen taidemaalarin töistä. Vincent van Goghin mestariteoksista lähes 130, kuten Tähtikirkas yö, herää eloon, sillä animaatio sijoittuu niiden maisemiin. Myös elokuvan henkilöt ovat tuttuja taiteilijan maalauksista.

Hahmot on toteutettu rotoskooppaamalla eli maalaamalla ne oikeiden näyttelijöiden (mukana muiden muassa Saoirse Ronan) päälle. Käsikirjoituksen pohjana puolestaan on käytetty van Goghin kirjeitä.

Tekikö Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

Juonikaan ei noudattele taiteilijaelämäkertojen tuhanteen kertaan veivattua kaavaa. Sen sijaan kyseessä on Agatha Christien klassiset dekkarit mieleen tuova salapoliisitarina. Postimestarin poika Armand Roulin yrittää selvittää, mihin taiteilija kuoli. Tekikö mielenterveysongelmista kärsivä Vincent itsemurhan, niin kuin kuolintodistuksessa todetaan, vai oliko kuolinsyy sittenkin murha?

En muista, milloin olisin viimeksi ollut näin vaikuttunut mistään elokuvasta. Aivan kuin koko elokuvataide olisi myllätty kertarysäyksellä aivan uuteen uskoon.

Sana ”mestariteos” ei tunnu tässä yhteydessä lainkaan liioitellulta. Yli 150 taiteilijan maalaama animaatio häkellyttää. Voi vain kuvitella, millaista työtä jokaista yksityiskohtaa myöten viimeistelty jälki on heiltä vaatinut. Aikaa se vei lähes seitsemän vuotta. 

Loving Vincent  *****