Lukeminen, ihana hetki omaa aikaa. Kuva: Shutterstock
Lukeminen, ihana hetki omaa aikaa. Kuva: Shutterstock

Elämäntapavalinnat määräävät, mitä sinusta ajatellaan. Olet kai juuri nyt lukenut nämä kirjat?

Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu. Ei, se ei ole sama asia, että olet katsonut sitä japanilaista piirrettyä. Jos sanot, että et pidä Janssonin Muumi-kirjoista se on sama asia kuin sanoisit, ettet pidä saimaannorpasta.

Sofi Oksanen: Puhdistus. No hei haloo, onko sulla älypuhelin, onko sulla Puhdistus. Ja vaikka sun mummolla ei ehkä ole älypuhelinta, silläkin on Puhdistus. Ainoastaan saunojen määrä (Roman Schatz sanoi Frankfurtin kirjamessuilla, että Suomessa on kaksi miljoonaa saunaa) Suomessa ylittää Puhdistuksen kappalemäärän suomalaisissa talouksissa.

Jokin suomalaisen miehen kirjoittama klassikkoromaani. Tuntematon, Pohjantähti, Sinuhe, Alastalon salissa, Seitsemän veljestä, Hurskas kurjuus, valitse parhaiten sopiva. "Siis luin sen lukiossa ja se teki minuun valtavan vaikutuksen."

Valitettavasti naisklassikot, kuten Minna Canth tai Maria Jotuni, eivät hönkäile yhteiskunnallisesti lainkaan samanlaista oman historian tuntoa.

Helen Fielding: Bridget Jones – elämäni sinkkuna. Sivistyneen ihmisen on sallittua lukea chick lit -kirjallisuudesta tämä ja vain tämä.

Haruki Murakami: Kafka rannalla. Kuulostaa piinaavalta kombolta: japanilainen kirjailija, jonka teoksen nimessä on Kafka. Mutta Murakami on viihdyttävää puolifantasiaa, minkä takia me pseudolukeneet aina kovasti toivoisimme Murakamin saavan kirjallisuuden Nobelin. Olisipahan joku, josta olemme kuulleet.

Jonathan Franzen: Vapaus. Mieluiten englanninkielisenä nimellä Freedom. "Kuvaa uskomattoman tarkasti nykyamerikkalaista elämää ja sielunmaisemaa." Se olisikin muuten jäänyt niin vähälle huomiolle.

Karl Ove Knausgård: Taisteluni. Kuusi-(vai seitsemän?)osainen norjalainen teossarja perustuu Knausgårdin omaan elämään, jonka yksityiskohdat hän esittää muistavansa piinaavan tarkasti. Jostain syystä – onneksi – tämän lukemista ei edellytetä alkukielellä.

Jokin runoteos. Ei ehkä kuitenkaan sedän omakustanne, vaan jokin suomalainen tai ulkomainen tunnettu runoilija. Riittää, että sanot palaavasi siihen aina uudelleen ja uudelleen.

Stieg Larsson: Millennium-trilogia. Viime vuosien jännityskirjallisuuden hyväksytyt teokset. Näitä ei voi korvata Dan Brownilla, ei todellakaan, ehkä juuri ja juuri Jens Lapiduksella, mutta ainoastaan sen takia, että Jens Lapidus on niin kuuma.

Lue myös:

Seitsemän parasta seksikirjaa viikonlopuksi

Putous-näyttelijä Antti Holman esikoisromaani paljastaa, naurattaa ja hirvittää

Takuuvarmaa liikutusta luvassa! Juha Itkosen uutuus Ajo nostaa palan kurkkuun

Jonas Gardellin aids-trilogian päätösosa on vielä karumpi kuin edeltäjänsä

Elokuvan ajankuva on uskottavaa, mutta huumori vanhentunutta.

Työväenteatterin näyttelijä Toivo Parikka (Martti Suosalo) joutuu sisällissodan loputtua vangiksi vankilasaarelle. Samaan vankilaan on vangittu hänen työtoverinsa. Koko teatteriseurue on saanut kuolemantuomion.

Vankilaa johtava kapteeni Hjalmar Kalm (Jani Volanen) tarjoaa poppoolle mahdollisuuden. Sotavankilaitoksen johtaja on tulossa vierailulle vankileirille. Viihdyttäjien tulee loihtia häntä varten huvinäytelmä, joka saa kunniavieraan ulvomaan naurusta. Näyttelijät siis joutuvat näyttelemään henkensä edestä.

Ohjaaja Heikki Kujanpää sai inspiraation näytelmäänsä Suomen hauskin mies näyttelijä Jalmari Parikan elämästä. Hän ei kuitenkaan pyrkinyt olemaan uskollinen historian tapahtumille. Näytelmä sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa marraskuussa. Pääosassa nähtiin Martti Suosalo. Nyt on vuorossa samanniminen elokuva.

Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa.

Näyttelijöistä jäävät Suosalon lisäksi mieleen erityisesti Jani Volanen ja Jussi Lehtonen. Volanen näyttelee hyvin ristiriitojen repimää kapteenia, jonka menneisyys saa hänet kiinni.

Lehtosen homoseksuaali hahmo on stereotyyppi, jonka näyttelijä hahmottelee muutamalla maneerilla. Miksi ohjaaja on halunnut näyttelijältään näin kliseisen tulkinnan?

Elokuvan suurin ongelma liittyy huvinäytelmään, jota siinä valmistellaan. Tekijät ovat onnistuneet luomaan uskottavaa ajankuvaa. Voin uskoa, että vuosikymmeniä sitten huumoriksi on riittänyt se, että mies keekoilee mekossa.

Elokuvan kliimaksi eli näytelmän esittäminen onkin antikliimaksi. Nykykatsoja ei ihan näin alkeelliselle huumorille enää lämpene.

Suomen hauskin mies ***

 

Lady Bird lunastaa odotukset ja sen dialogi on luontevaa sekä nokkelaa.

Eletään vuotta 2002. 17-vuotias Lady Bird (erinaomainen Saoirse Ronan) aloittaa viimeisen luokan katolisessa Immaculate Heart Of Mary -lukiossa. Nunnat tarkastavat, että tyttöjön hame ei ole heidän mielestään liian lyhyt. Koulun tanssiasissa tanssivan parin välissä on oltava 15 sentin rako ”pyhää henkeä varten”.

Mutta kun nunnien silmä välttää, teinit suorittavat nuoruuteen kuuluvat aikuistumisriitit ekasta kerrasta huumekokeiluihin.

Näyttelijä Greta Gerwig räjäytti indieleffojen ystävien tajunnan vuonna 2012 draamalla Frances Ha. Hän paitsi näytteli nimiroolin, myös käsikirjoitti elokuvan yhdessä sen ohjaajan Noah Baumbachin kanssa.

”Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin.”

Huikean tyylikäs mustavalkoisena kuvattu draama kertoi naisten välisestä ystävyydestä niin raikkaasti, ettei sille ole vertailukohtaa. Niinpä Gerwigin ohjaajadebyytiltään oli lupa odottaa paljon. Draama Lady Bird lunastaa odotukset.

High school -elokuvat kertovat yleensä humoristiseen sävyyn poikaporukasta, joka hinkuu eroon poikuudestaan. Tyttöjen rooliksi jää olla vain poikien halujen kohde. Gerwig kääntää kliseisen astelman päälaelleen.

Nimihenkilö Lady Bird on itsenäinen teinityttö, joka ei määritä itseään suhteessa poikiin. Ihastuksia Kylea ja Dannya (Timothée Chalamet ja Lucas Hedges) paljon tärkeämpi on ystävyys bestis Julien (Beanie Feldstein) kanssa.

Elämä paiskaa Lady Birdin eteen tilanteita, joista monet ovat tuttuja katsojan omasta nuoruudesta. Ne esitetään uskottavasti ja samastuttavasti. Tällainen on esimerkiksi äidin ja tyttären välinen vaivaannuttava seksivalistuskeskustelu tai bestisten välinen juttutuokio masturbaatiosta. Dialogi on luontevaa ja nokkelaa.

Lady Bird ****