Millaisen kuvan sinä annat maailmasta omilla sanoillasi ja teoillasi? Kuva: Shutterstock
Millaisen kuvan sinä annat maailmasta omilla sanoillasi ja teoillasi? Kuva: Shutterstock

11. lokakuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Näin voit tehdä ainakin yhden tytön päivän paremmaksi – tänään, huomenna ja joka päivä.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään nyt kuudetta kertaa. Keräsimme asioita, joita jokainen voi tehdä tyttöjen puolesta tänään – ja vuoden jokaisena päivänä, on sitten sisko, äiti, isä, setä, serkku, ystävä, kummitäti tai ohikulkija. Monet näistä ohjenuorista pätevät toki myös poikiin ja kaikkiin ihmisiin.

1. Toteuta toive

Kysy, mitä tuntemasi tyttö haluaisi tehdä yhdessä, ja toteuta toive.

2. Huomaa

Katso tyttöä silmiin ja hymyile.

3. Hyväksy teiniys

Moni hämmästelee nuorten tyttöjen lyhyitä sortseja, selfieitä tai meikkiä. Mitäpä jos he saisivat näyttää ihan siltä kuin haluavat?

4. Kehu ja kannusta

Mieti, mikä kommentti on ilahduttanut itseäsi? Laita hyvä kiertämään. Sano jotain kivaa tuntemallesi tytölle tai lähetä hänelle viesti.

5. Auta arjessa

Kaipaisiko tuntemasi tyttö vaikka apua läksyissä tai työhakemusten teossa? Myös esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin kautta tai eri paikkakuntien Tyttöjen taloilla voi tehdä vapaaehtoistyötä.

6. Mieti, mitä mietit

Mieti, miten katsot teinityttöjä ja mitä ajattelet heistä. Jos huomaat, että esimerkiksi vähättelet, ärsyynnyt tai ihmettelet usein, mieti hetki, mistä se johtuu. Ehkei tytöistä itsestään?

7. Älä arvostele

Itseäsikään, sillä esimerkillä on väliä. Omien jenkkakahvojen haukkuminen jättää jäljen kuulijaankin.

Lue myös: Tiede vahvistaa: lapsen painon kommentoiminen on haitallista

8. Puhu ruuastakin kauniisti

Ruoka ei ole vihollinen, terveelliseenkin ruokavalioon kuuluu herkkuja ja terveellisintä on suhtautua syömiseen joustavasti. Mieti, millaista esimerkkiä näytät.

Lue lisää: Jokaisella on oikeus syödä ilman laihdutuspuhetta – 7 hyvää sääntöä ruokapöytään

9. Kuuntele, keskustele

Keskity vaikka puoleksi tunniksi keskustelemaan tuntemasi tytön kanssa ja kuuntelemaan hänen ajatuksiaan. Jos sinulla on tytär, ota illalla hänet kainaloon tai istukaa pöydän ääreen ja jutelkaa päivän tapahtumista kaikessa rauhassa.

10. Pidä lupauksesi

Täytä lupaus, jonka olet antanut. Jos olet unohtanut tai et ole ehtinyt, pyydä anteeksi, ja täytä lupaus sen jälkeen.

11. Puutu huuteluun

Kuuletko kaupungilla, kun tytölle huudellaan? Näetkö netissä tai sosiaalisessa mediassa törkeitä kommentteja? Puutu peliin! Tee selväksi, ettei käytös ole hyväksyttyä, tai kutsu paikalle apua.

Lue myös: Missä kulkee ahdistelun raja? Naiset vastaavat

12. Lahjoita rahaa

Moni maailman tytöistä jää vaille kunnollista lapsuutta eikä pääse kouluun. Kehitysmaissa joka kolmas tyttö joutuu naimisiin ja joka viides tyttö tulee raskaaksi alaikäisenä.

Jos haluat auttaa hyväntekeväisyysjärjestön kautta, ryhdy kuukausilahjoittajaksi tai anna kertasumma. Kehitysmaiden tytöille, lapsille ja naisille voi lahjoittaa rahaa esimerkiksi Planin, UN Womenin, Naisten Pankin tai UNICEFin kautta. Suomessa tyttöjä voi tukea avustamalla esimerkiksi Niceheartsia.

Lue lisää: Kolme tarinaa lapsiäitiydestä: ”En tiennyt, kuinka vaarallista on odottaa vauvaa niin nuorena”

13. Kasvata hyvä poika

Pitkä projekti, mutta kannattaa.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15