Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.
Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.

Jos henkkarit ovat kateissa kun joutuu onnettomuuteen, miten sairaalassa osataan antaa oikeanlaista hoitoa?

Onnettomuuksia tai sairauskohtauksien jälkeen sairaalaan saattaa päätyä ihminen, jonka henkilöllisyyttä ei tiedetä tai terveydentilatietoja ole.

Vaikka omaan puhelimeensa olisi tallentanut ICE-koodilla (in case of emergency, hätätapauksia varten) tärkeän ihmisen numeron, ei siihen päästä käsiksi, jos puhelin on lukittu. Ja jos puhuminen ei onnistu ja henkkaritkin ovat jääneet juuri tällä kertaa kotiin, on kasassa melkoinen soppa.

– Jatkohoidon kannalta on tärkeä tietää monia sairauksia ja lääkityksiä. Ensihoidossa henkilöllisyyden selvittäminen ei ole mielessä. Viimeistään sairaalassa se sitten selvitetään kaikin keinoin, Heikki Sederholm Suomen ensihoitoalan liitosta kertoo.

Kuinka helppoa se sitten on?

– Joskus on käynyt niinkin, että kestää hyvän tovin ennen kuin henkilöllisyys saadaan selville, tehohoitolääkäri Matti Reinikainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kertoo.

Mistä hoitohenkilökunta sitten tietää, miten sairaalaan päätynyttä pitää hoitaa? Elimistöön asennettu sydämentahdistin tai tekonivel voivat vaikuttaa esimerkiksi röntgenkuvaukstekniikoihin tai verisuonikanyylin asettamiseen.

Toimiiko hoitohenkilökunta myös salapoliisina?

– Usein vaikka leikkausarpi tietyssä paikassa kertoo, että potilaalle on tehty jonkinlainen toimenpide, Reinikainen selittää.

Ensihoitokonkari Sederholm taas tietää, että sydämentahdistimen paljastaa sydänsähkökäyrän ottaminen.

Jos sinua silti pelottaa, ettet saa oikeanlaista hoitoa tarpeen vaatiessa, voi omista sairauksista ja muista hoitoon vaikuttavista terveysasioista kertoa vaikkapa korulla tai pienellä tatuoinnilla.

Me Naiset 10/2014 -lehdessä kysytään lisää outoihin pelkoihin liittyviä kysymyksiä asiantuntijoilta. Mitä päiväkirjalle tapahtuu, kun aika jättää sen kirjoittajasta? Otetaanko piilarit pois tajuttoman päästä sairaalassa?

 

Lue myös:

Näin selvität, mitä rokotteita olet saanut

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.