Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.
Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.

Jos henkkarit ovat kateissa kun joutuu onnettomuuteen, miten sairaalassa osataan antaa oikeanlaista hoitoa?

Onnettomuuksia tai sairauskohtauksien jälkeen sairaalaan saattaa päätyä ihminen, jonka henkilöllisyyttä ei tiedetä tai terveydentilatietoja ole.

Vaikka omaan puhelimeensa olisi tallentanut ICE-koodilla (in case of emergency, hätätapauksia varten) tärkeän ihmisen numeron, ei siihen päästä käsiksi, jos puhelin on lukittu. Ja jos puhuminen ei onnistu ja henkkaritkin ovat jääneet juuri tällä kertaa kotiin, on kasassa melkoinen soppa.

– Jatkohoidon kannalta on tärkeä tietää monia sairauksia ja lääkityksiä. Ensihoidossa henkilöllisyyden selvittäminen ei ole mielessä. Viimeistään sairaalassa se sitten selvitetään kaikin keinoin, Heikki Sederholm Suomen ensihoitoalan liitosta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuinka helppoa se sitten on?

– Joskus on käynyt niinkin, että kestää hyvän tovin ennen kuin henkilöllisyys saadaan selville, tehohoitolääkäri Matti Reinikainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä hoitohenkilökunta sitten tietää, miten sairaalaan päätynyttä pitää hoitaa? Elimistöön asennettu sydämentahdistin tai tekonivel voivat vaikuttaa esimerkiksi röntgenkuvaukstekniikoihin tai verisuonikanyylin asettamiseen.

Toimiiko hoitohenkilökunta myös salapoliisina?

– Usein vaikka leikkausarpi tietyssä paikassa kertoo, että potilaalle on tehty jonkinlainen toimenpide, Reinikainen selittää.

Ensihoitokonkari Sederholm taas tietää, että sydämentahdistimen paljastaa sydänsähkökäyrän ottaminen.

Jos sinua silti pelottaa, ettet saa oikeanlaista hoitoa tarpeen vaatiessa, voi omista sairauksista ja muista hoitoon vaikuttavista terveysasioista kertoa vaikkapa korulla tai pienellä tatuoinnilla.

Me Naiset 10/2014 -lehdessä kysytään lisää outoihin pelkoihin liittyviä kysymyksiä asiantuntijoilta. Mitä päiväkirjalle tapahtuu, kun aika jättää sen kirjoittajasta? Otetaanko piilarit pois tajuttoman päästä sairaalassa?

 

Lue myös:

Näin selvität, mitä rokotteita olet saanut

Sisältö jatkuu mainoksen alla