Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.
Pienikin leikkausarpi voi paljastaa paljon. Kuva: Shutterstock.

Jos henkkarit ovat kateissa kun joutuu onnettomuuteen, miten sairaalassa osataan antaa oikeanlaista hoitoa?

Onnettomuuksia tai sairauskohtauksien jälkeen sairaalaan saattaa päätyä ihminen, jonka henkilöllisyyttä ei tiedetä tai terveydentilatietoja ole.

Vaikka omaan puhelimeensa olisi tallentanut ICE-koodilla (in case of emergency, hätätapauksia varten) tärkeän ihmisen numeron, ei siihen päästä käsiksi, jos puhelin on lukittu. Ja jos puhuminen ei onnistu ja henkkaritkin ovat jääneet juuri tällä kertaa kotiin, on kasassa melkoinen soppa.

– Jatkohoidon kannalta on tärkeä tietää monia sairauksia ja lääkityksiä. Ensihoidossa henkilöllisyyden selvittäminen ei ole mielessä. Viimeistään sairaalassa se sitten selvitetään kaikin keinoin, Heikki Sederholm Suomen ensihoitoalan liitosta kertoo.

Kuinka helppoa se sitten on?

– Joskus on käynyt niinkin, että kestää hyvän tovin ennen kuin henkilöllisyys saadaan selville, tehohoitolääkäri Matti Reinikainen Pohjois-Karjalan keskussairaalasta kertoo.

Mistä hoitohenkilökunta sitten tietää, miten sairaalaan päätynyttä pitää hoitaa? Elimistöön asennettu sydämentahdistin tai tekonivel voivat vaikuttaa esimerkiksi röntgenkuvaukstekniikoihin tai verisuonikanyylin asettamiseen.

Toimiiko hoitohenkilökunta myös salapoliisina?

– Usein vaikka leikkausarpi tietyssä paikassa kertoo, että potilaalle on tehty jonkinlainen toimenpide, Reinikainen selittää.

Ensihoitokonkari Sederholm taas tietää, että sydämentahdistimen paljastaa sydänsähkökäyrän ottaminen.

Jos sinua silti pelottaa, ettet saa oikeanlaista hoitoa tarpeen vaatiessa, voi omista sairauksista ja muista hoitoon vaikuttavista terveysasioista kertoa vaikkapa korulla tai pienellä tatuoinnilla.

Me Naiset 10/2014 -lehdessä kysytään lisää outoihin pelkoihin liittyviä kysymyksiä asiantuntijoilta. Mitä päiväkirjalle tapahtuu, kun aika jättää sen kirjoittajasta? Otetaanko piilarit pois tajuttoman päästä sairaalassa?

 

Lue myös:

Näin selvität, mitä rokotteita olet saanut

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30