Ensin tupakointi oli coolia, sitten siitä tuli noloa. Mitä seuraavaksi?

Anteeks, oisko sulla tulta. Ai ei. Entäs sulla? Anteeks, oisko tulta?

Aika  lailla itsek­seen saa tämä tyttö kysellä. Ei kellään ole tulta lauantai-iltana, kaupungin keskustan bussipysäkillä. Kukaan ei enää polta. Jotkut pudistavat päätään ­lähes loukkaantuneina: Näytänkö minä siltä, että poltan?

Tupakoitsijat ovat kuolemassa sukupuuttoon, vaikka sauhuttelu  oli ennen niin tavallista. ­Ensin siitä tuli kauhean vaarallista. Sitten siitä tuli melkein noloa. Mihin tässä vielä päädytään?

Näyttää coolilta

Se alkoi ihan viattomasti, 6 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tai ehkei se ollut viatonta: se alkoi shamanistisista istunnoista jossain päin Etelä-Amerikkaa.

Kun päästiin 1800-luvulle ja Eurooppaan, pössyttely kuului tyylikkään miehen olemukseen. Sitten savukkeita alettiin valmistaa massatuotantona ja ne halpenivat. Pian seksikäs tapa oli kaik­kien niiden ulottuvilla, jotka seurasivat aikaansa ja halusivat näyttää cooleilta.

Sodan jälkeen 70 prosenttia suomalaisista poltti tupakkaa. Ei ehkä ihme: valtio tarjosi sotilaille sodan aikana ilmaiset savut, ja kaikkihan tietävät, miten helposti tapa jää päälle.

Seurasi savuisia vuosikymmeniä. Ilmaa sai kaikkialla leikata veitsellä, ihan kuin siinä Mad Menin mainostoimistossa. Suomenkin virastoissa, busseissa ja yliopistoissa oli sinertävän hämyistä pitkälle 1970-luvulle. Kahvikutsuilla tarjottiin vierastupakoita, ja ­autoissa oli sytkäri siinä kohdassa, mihin nykyään survotaan puhelimen laturi.

Filmitähti ei ollut uskottava ilman ­savuketta. Jos nyt hetkeksi unohdetaan terveysasiat ja keskitytään cooliuspuoleen, niin saatteko päähänne sen eroottisen tupakointikuvan Marlene Dietrichistä? Entä James Deanista tupakka ja herkkä, vino hymy suupielessä? Clint Eastwoodista Hyvät, pahat ja rumat -kostyymissa? Onhan hän aika kuuma.

Marlene Dietrich näyttää, miten ennen oltiin viehkeinä.

Mutta onkin vaarallista

Seksikkäiden mustavalkokuvien tilalle pyrkii mieleen nyt uudempia pelottelukuvia. Niissä on sairaita keuhkoja ja ryppyisiä röökimuijia.

Jenkkilääkäri Isaac Adler mainitsi jo 1912, että tupakoinnilla ja keuhkosyövällä saattaa olla yhteys. Nyt sata vuotta myöhemmin on varmaa tietoa, että ­tupakoijista yli puolet kuolee tupakkaan.

Eikä kuolema vielä mitään, mutta vaikuttaa siltä, että tupakka aiheuttaa myös huonompaa seksiä, rumempia hampaita ja naapurien paheksuntaa, ehkä myös syyliä, näppylöitä, ihottumaa, raamatullisia vitsauksia ja nälänhätää. No ainakin sitä syöpää.

Vuonna 1977 Suomeen tuli tupakkalaki, jossa rajoitettiin vapaata pössyttelyä puhtaamman hengitysilman nimissä. Siitä se pikkuhiljaa lähti.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ­tupakkapolitiikasta vastaava virkamies Meri Paavola kertoo, että tupakan suosio kiemurtelee tasaisesti alaspäin.

– Lakia on matkan varrella paranneltu. Esimerkiksi vuoden 1995 työpaikkatupakointikielto oli yksi rajapyykki. Parin vuoden takainen esilläpitokielto myös.

Kieltoa saatteli tuolloin kunnon ­kohu.

– Se laki oli jännä tapaus. Etukäteen sitä vastustettiin äänekkäästi, mutta kun se astui voimaan, se alkoi saada nopeasti kehuja juuri tupakoitsijoilta.

Meri arvioi, että eniten tupakointiin on vaikuttanut se, että hintaa on koko ajan nostettu ja saatavuutta vähennetty.

Clint Eastwood, tupakka ja tiukka tuijotus.

Samalla tupakoinnista on alkanut ­rapista seksikkyys. Kun kaunis julkkis, vaikkapa Tanja Karpela, polttaa 2000-luvulla, hänestä ei julkaista sensuellia kuvaa, jossa Tanjan silmäkulmassa karehtii raukeus ja mielihyvä. Sen ­sijaan Tanja imee vuoden 2008 Ilta-Sanomien kuvassa savua posket tyhmästi lommoilla. ”Koetin vain pitää nälän tunnetta loitolla”, Tanja puolusteli. Virhe! Tupakoiva kansanedustaja näytti hetkessä lähiöruusulta, jonka painonhallintakeinot olivat 80-luvun yläasteajoilta.

Meri Paavola saa ministeriöön paljon kansalais­kirjeitä. Niissä savuttomat vaativat lisää tiukennuksia tupakkalakiin. Tänäänkin on tullut yksi kirje, jossa ­ihminen kertoo kärsivänsä parvekkeelta kantautuvasta naapurin tupakan­savusta. Parveketupakointi on kaikkien 2000-luvun kerrostalokyttää­jien suo­sikkiaihe. Se on vielä sallittua, mutta saapa nähdä, kuinka kauan.

– Jos ajattelet niin, että kumpi on tärkeämpää: oikeus tupakoida kotonaan vai oikeus nauttia kotonaan raittiista ilmasta? Meri pyörittelee.

Niin, kumpi on? Riippuu millä vuosikymmenellä kysytään.

Jouni on oikeassa

– Oletteko katsonut ne tilastot, minkälaisissa perheissä näitä tupakkamiehiä on?

Sdp:n Jouni Backman on katsonut, ja hän kehotti eduskunnassa keskustan ­Juha Sipilääkin vilkaisemaan. Juha näet oli ehdottanut, että lapsilisien leikkaamisen sijasta kiristettäisiin tupakkaveroa. Jouni väitti, että silloin rangaistaisiin pieni­tuloisimpia perheitä.

Jounin lausunto ärsytti kansanedustajia, mutta ei hän ollut väärässä. Tupakka jakaa kansaa – jos ei ihan suoraan köyhiin tupakoijiin ja rikkaisiin tupakoimattomiin, niin ainakin kouluttamattomiin ja koulutettuihin.

– Siinä on huikea sosioekonominen ero. Suomessa erityisen iso, jos vertaillaan eri maita. Tupakointi on meillä ­vähemmän koulutettujen tapa, ja se ­näkyy jo nuorilla. Lukiolaisista alle 10 prosenttia polttaa, ­ammattikoululaisista 40 prosenttia. Tupakointi on sosiaalinen ilmiö: sillä osoitetaan, ­mihin ryhmään kuulutaan, ­Meri Paavola sanoo.

Naisten ja miesten tupakoinnissa ei ole enää eroja. Koululaisista tytöt ja pojat polttavat ­saman verran. Mutta kympin ­tytöt ja pojat polttavat paljon harvemmin kuin kutosen. Kutosen oppilaatkin polttavat koko ajan vähemmän. Ei siinä enää ole oikein hohtoa.

Onko Vexi väärässä?

En olisi nuorena uskonut, että vanhana joudun harrastamaan salapolttoa.(--) ­Näen itseni hiipimässä aamuhämärissä rantakallioiden suojaan, jossa kohmeisin käsin sytytän kielletyn tupakan. Meriviima pyyhkii harmaantuneita hiuksia, pakkanen ujuttautuu puseron alle ja kurkunpäätä kutittaa orastava keuhkokuume.

Vexi Salmi, urhea tupakoinnin puolustaja, tilitti tuntemuksiaan Iltalehden kolumnissa. Hän oli jo kymmenen vuotta sitten sitä mieltä, että tupakoitsijat on ajettu nurkkaan, nöyryytetty, hirtto­köysi kiristyy päivä päivältä... Tupakoinnin vastustajilta puuttuu hänen mukaansa suhteellisuudentaju, ja tilanne alkaa saada vainon merkkejä.

Meri Paavola ei ole samaa mieltä.

– Ei minusta vaino ole oikea sana, mutta minähän olenkin neuvotteleva virkamies. Minä puhuisin suojelusta. Suojellaan lapsia tupakansavulta ja ­tekemästä väärää päätöstä. 90 prosenttia tupakoitsijoista katuu sitä, että koskaan aloitti.

James Deanin aikaan rööki huulessa toi lisäpisteitä cooliudessa.

End Game

Tupakointia vastaan työskenteleminen on varmaan mielekästä. Tulosta syntyy. Länsimaissa poltetaan yhä ­vähemmän. Terveysviranomaisilla on ­menossa ”End Game”, valtioiden välinen ­kisailu siitä, missä maassa ­tupakointi loppuu ­ensimmäisenä.

Suomessa tavoite on vuonna 2040. Meri Paavola ei keksi, ­mikä voisi saada aikaan käänteen siihen suuntaan, että tupakoinnista tulisi taas suosittua.
Ehkä täyskielto? Yhtäkkiä vain tosirohkeat uskaltaisivat uhmata omia keuhkojaan ja Terveyden Ystävien paheksuntaa. Olisiko se taas jännällä tavalla vetoavaa?

Toistaiseksi näyttää siltä, että Euroopassa sammuu pian viimeinen punertava valo sätkän päästä.  

– Täällä saattaa näyttää siltä, ettei ­kukaan kohta polta, mutta tupakkateollisuudella menee todella hyvin. Maailmanlaajuisesti tupakointi lisääntyy hurjaa vauhtia. Kiina ja Intia ovat isoja maita.

Vieläköhän siellä filmitähdet näyttävät hyviltä tupakan kanssa? Saako poliitikko polttaa ilman, että joku ottaa ­kuvan ja painaa lehteen paheksuttavaksi? Ei ehkä kauan; keuhkosyöpätilastot ovat alkaneet Aasiassa synkistyä. Enää muutama kymmenen vuotta, niin sielläkin tulee pahaa silmää, jos yrittää bussi­pysäkillä sytyttää.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Suhtaudu tilanteen vaatimalla vakavuudella ihmissuhdekysymyksiin. Lähelläsi on ihminen, joka tarvitsee apuasi. Kuunteleminen on tärkeintä.

 

KAKSONEN

Käy läpi vaihtoehtojasi ja valitse tarkkaan harkitsemalla oikea tie. Puhu suoraan, kun sinulta kysytään odotuksistasi. Kiertely ei kannata tänään.

 

RAPU

Tunteet myrskyävät tänään. Tee parhaasi välttääksesi yhteenotot. Etenkin työkuvioissa on parasta tulla vähin äänin toimeen kaikkien kanssa.

 

LEIJONA

Joku yrittää taivutella sinua puolelleen epäreiluin keinoin. Älä anna periksi. Annos epäluuloisuutta voi pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

NEITSYT

Saat tilaisuuden vaikuttaa asioihin. Nosta äänesi kuuluviin. Nyt jos koskaan on aika toimia, joten ota kaikki irti valokeilasta.

 

VAAKA

Ota diplomatia käyttöön perheensisäisen ongelman käsittelyssä. Vältä nopeiden johtopäätösten vetämistä. Sinulla ei ole kiire mihinkään.

 

SKORPIONI

Tunteet nousevat herkästi pintaan raha-asioista puhuttaessa. Valitse sanasi tarkkaan, niin vältyt pahemmalta yhteenotolta.

 

JOUSIMIES

On aika keskustella astetta vakavammista aiheista. Älä välttele keskustelua, vaan tee aloite. Asian pitkittäminen ei auta ketään.

 

KAURIS

Ole valmis toiminaan ihmissuhteissa. Älä roiku kiinni vanhoissa tavoissa, jos ne hidastavat suhteenne kehittymistä. Avoimuus on tärkeintä.

 

VESIMIES

Tee muutoksia arkeesi. Myös ulkonäköösi liittyvät uudistukset voivat tehdä hyvää. Vana tuttu menneisyydestä muistuttaa sinua tärkeästä asiasta.

 

KALAT

Kotona on luvassa muutoksia. Älä ota hoitaaksesi liikaa asioita kerralla. Muista levätä silloin, kun tarvitset hengähdystaukoa.

 

OINAS

Korjaa pienet, sinua haittaavat asiat kohdilleen arjessasi. Stressi pysyy kurissa, kunhan pidät ohjat käsissäsi. Panosta vakauteen ja turvallisuuteen.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.
Me Naisten viikkohoroskooppi 19.–25.4.

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00