Viattoman näköisten korvakorujen taakse kätkeytyy salaisuus. Kuva: Shutterstock
Viattoman näköisten korvakorujen taakse kätkeytyy salaisuus. Kuva: Shutterstock

Tämä, jos mikä, on tärkeää.

Tiedäthän ne pyöreät läpinäkyvät muovilätyskät, joita näkee joskus nappikorvakorujen lukoissa? Sitä saattaisi ajatella, että kyseessä on ihan harmiton muovilätyskä, mutta todellisuudessa kyse on merkittävästä asiasta.

Nuori nainen nimeltä Chelsea Smith on nimittäin oivaltanut jotain, joka saattaa muuttaa meidän kaikkien elämän. Hän tajusi, että nuo muovilätyskät kuuluisikin ottaa pois ennen korvakorujen käyttöönottoa. Smith jakoi oivalluksensa Twitterissä.

Internet meni tiedosta tietenkin ihan sekaisin. Tätä kirjoitettaessa Smithin twiittiä on jaettu yli 43 000 kertaa. Asiasta ovat uutisoineet mm. Buzzfeed, The Today Show ja Elite Daily. Twitter-käyttäjät vastasivat Smithille järkytystään suurilla kirjaimilla korostaen: "EN TIENNYT TÄTÄ", "OMG NYT TUNNEN ITSENI TYHMÄKSI""VOI LUOJA VOI LUOJA VOI LUOJA OLEN ELÄNYT ELÄMÄÄNI VÄÄRIN".

Mutta entäpä jos lätysköitä ei kuulukaan ottaa pois? Jotkut ovat arvelleet, että niiden tehtävä on pitää korvakoru korvassa tasapainossa. Miksei korvakorupakkauksissa kerrota, mikä lätysköjen merkitys on?

Tai: entä ne pikkuruiset valkoiset lieriönmuotoiset tapit, jollaiset joissakin korviksissa on takapuolella lukkojen jatkeena? Kuuluuko ne ottaa pois? Mikä niiden tarkoitus on? Jos korvakoru putoaa lattialle eikä kukaan ole kuulemassa, kuuluuko siitä ääntä?

Chelsea Smith, sinä yritit antaa meille vastauksen, mutta saimme vain lisää kysymyksiä.

Tämäkin vielä

Korvakoruista nousi nettikohu: tulisiko lukoille sittenkin tehdä näin?

Noin en missään tapauksessa tee, koska isot korvikset asettuvat korvanlehdelle nätisti, kun tuki korvanlehden takana on leveä. Mitään "oikeaa" tapaa ei tässäkään asiassa ole, kuten ei hiuspinnien ym. suhteen. Älytöntä tämä nykyinen "oletko aina tehnyt tämän ja tämän asian (vaikka vessan pesun) väärin...juu..kaiken teen väärin eli ihan omalla tavallani, jonka olen itselleni hyväksi havainnut. Anteeksi nyt vain.
Lue kommentti
Sira

Korvakoruista nousi nettikohu: tulisiko lukoille sittenkin tehdä näin?

Häh, mä en edes ole tajunnut että joku todella jättää noita muoviosia käytössä korviksiin. Poishan ne on aina otettu ennen käyttöä ja eikö ne ole olemassakin ihan vaan siksi että ne pienet taustaosat saadaan helpommin laitettua myyntipakkaukseen kiinni ja korut pysyy myös niissä kiinni pakkaamisen/kuljettamisen/myynnin aikana.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.