Sisustaminen ei tee minusta vähemmän feministiä. Se osoittaa, että sijoitan omaan hyvinvointiini.

Sijoitusbloggaaja Merja Mähkä julisti hiljattain, ettei täydellinen koti tee onnelliseksi. Hän perusteli väitettään sillä, että kotiin keskittyminen on pois muiden, tärkeämpien asioiden tekemisestä elämässä. Hänen mukaansa kotiunelma voi johtaa itsepetokseen.

Sallikaa minun olla eri mieltä.

Tunnustan, olen sisustaja. En hamstraa kotiini kotiini loputtomasti uusia koristetyynynpäällisiä tai käytä kaikkea vapaa-aikaani tonttu- ja noitaovien askarteluun, mutta esteetikkona nautin kauniista ympäristöstä. Minulle on tärkeää, että viihdyn kotonani.

Sitä paitsi viihtyisä koti on minulle enemmän kuin silmänruokaa. Jos ympäristöni on epäjärjestyksessä, niin on mielenikin. Jos kotini olisi ankean mitäänsanomaton, tuntisin myös oloni tyhjäksi. Kotini ei tietenkään aina ole Instagram-kunnossa, mutta sekavassa tai valjun harmaassa ympäristössä voisin aivan varmasti pahoin. Silloin ei lohduttaisi, vaikka sijoitussalkku pullistelisi liitoksistaan.

”Jos tarkkaan sommiteltu tauluryhmä, uusi ruokapöytä tai kylpyhuoneremontti tuo hyvän olon ja mielenrauhan, eikö se muka ole sen arvoista?”

Ja mikä olisikaan parempi sijoituskohde kuin oma hyvinvointi? Jos tarkkaan sommiteltu tauluryhmä, uusi ruokapöytä tai kylpyhuoneremontti tuo hyvän olon ja mielenrauhan, eikö se muka ole sen arvoista? Hällä väliä, vaikka taustalla olisi jokin alkukantainen pesänrakennusvietti. Sisustaminen ei silti tarkoita, että olisin ryöminyt johonkin nyrkin ja hellan välimaastoon nöyristelemään. Se tarkoittaa, että arvostan itseäni ja pidän huolta siitä, että minulla on tässä hektisessä maailmassa jotain pysyvää. Paikka, jossa tunnen oloni levolliseksi ja turvalliseksi. Toisin sanoen koti.

Ymmärrän toki, että myös vauraus ja taloudellinen riippumattomuus tuovat mielenrauhaa. Muhkeassa saldossa ja osakesalkussa vain on yksi huono puoli: niihin ei voi rankan työviikon päätteeksi rojahtaa puolison ja koiran kainaloon. Muhkealle divaanisohvalle pehmoisen villahuovan alle sen sijaan voi.

Kirjoittajalla on viihtyisä kotipesä ja useita sijoituksia.