Aina löytyy niitä tyyppejä, jotka eivät Osaa Käydä Oikein Elokuvissa. Heitä pitää läksyttää.

Japanissa elokuvateatterit ovat high-techiä. Istuimet saa räväytettyä melkein makuuasentoon, ja niiden vierellä on pieni pöytä. Siihen voi laskea vaikka viinilasin, jonka on ostanut hetkeä aiemmin teatterin loungesta.

Latviassa taputetaan, kun pirullinen pääpahis kuolee. Käydään välillä ulkona röökillä, ehkä vastataan puheluun. Mikään ei ole niin justiinsa. Lattia tulvii popparia.

Briteissä leffateattereissa voi litkiä olutta. Mainoksien ja elokuvan välillä on odotteluaikaa. Pissattaa.

Suomessa elokuvateatterikokemus on sääntöjä rakastavan kansansa näköinen. Jokaisella on oma reviirinsä, jolle toinen ei ole tervetullut. Kun valot sammuvat, meillä ollaan hiljaa ja odotetaan. Elokuvaa kunnioitetaan.

Villeimmät taputtavat ensi-illoissa tai elokuvafestivaaleilla leffaelämyksensä jälkeen. Tiukimmat katsovat taputtajia kuin niitä turisteja, jotka antavat kapteenille aplodit onnistuneen laskeutumisen jälkeen. Ei noin, noloa.

Leffassa käyminen on meille helppoa, koska suurin osa toimii samalla tavalla – hillitysti ja nuhteessa, vähän Herran pelossa – mutta aina löytyy soraääniä. Niitä tyyppejä, jotka eivät Osaa Käydä Oikein Elokuvissa. Niitä, joita pitää valistaa, jotta kaikkien loppujen katseluelämys olisi täydellinen.

Vanhana elokuvateatterityöntekijänä ja intohimoisena elokuvissakävijänä minusta on kasvanut sääntöfriikki, joka toivoo salaa, että muut pelaisivat samaa peliä. Näin se menee:

1. Tule elokuviin ajoissa, istu teatterissa kiltisti yli mainosten. Tällä tavalla et järkytä koko muuta katsomoa poukkoillessasi jo istuvien ihmisten syleissä.

2. Käy ennen teatteriin tulemista vessassa. Vähän niin kuin lapsetkin!

3. Jos syöt tai juot jotain, avaa pussisi ja pullosi etukäteen. Älä mässytä! Mieluiten älä syö mitään. Pariin tuntiin. Et kuole, ihan varmasti.

4. Ole ihan hiljaa. Tämä on vaikeinta! Kankaalla tapahtuu kaikkea jännittävää, mutta siltikään ei ole ihan pakko mölytä tai supattaa. Ei edes sille vieressä istuvalle ystävälle. Elokuvan jälkeen saa puhua, annan luvan. Tätä puhumista voi mennä harrastamaan vaikka kapakkaan! Siellä voi sitten toteuttaa myös vielä edessä olevaa kohtaa 10.

5. Älä hajustaudu. Ajattele, että koko muu katsomo on täynnä astmaatikkomummoja, jotka saavat kohtauksen, jos sinä haiset.

6. Ihanaa, että vieressäsi istuu joku rakas, ihana, himottava, mutta yritä pidättäytyä elokuvan ajan suuteloista ja käpälöinnistä.

7. Älä potki edessäsi istuvan selkänojaa. Kyllä se sen tuntee.

8. Pidä kengät jalassa hajuhaittojen takia.

9. Kun elokuva loppuu, älä pinkaise pystyyn ja jää käytävälle pönöttämään niin pitkäksi aikaa, että muutkin varmasti tajuavat, että nyt on sinun mielestäsi aika poistua. Ole ihan rauhassa.

10. Ai niin, ÄLÄKÄ KÄNNÄÄ. Älä sammu. Älä kuorsaa. Älä huuda, mesoa, pidä kännisiä monologeja kesken leffan. Älä ramppaa humalaisena vessassa, pissaa leffakäytävään. Älä tule ulosheitetyksi ja saa porttikieltoa teatteriin. Ajattelen tässä nyt vain sinun parastasi.

Ja tässä vielä bonus oikein kilteille ja kivoille: kerää roskasi. Siis pullo, pussi, popparipahvi. Vie ne roskapönttöön. Siihen pömpeliin, joka on noin kymmenen askeleen päässä sinusta.

Nautinnollista leffakokemusta – ihan jokaiselle!

Kaikki Tätä mieltä -kolumnit löydät täältä.

Lue myös:

Jos katsot tänä vuonna vain yhden elokuvan, katso tämä

Geena Davis tekee elokuvamaailmasta vähän paremman

Näitä elokuvia et ehkä ole nähnyt, mutta sinun pitäisi

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja silti tunnen syyllisyyttä, kirjoittaa kolumnissaan Ulla Virtanen.

Aina silloin tällöin törmään mainoksiin ja juttuihin yksinäisistä seuraa kaipaavista vanhuksista. Silloin minuun jysähtää yhtäkkinen syyllisyys: miksi en ole pitämässä seuraa isovanhemmilleni? Kunnes saman tien muistan, ettei minulla ole enää isovanhempia ja kohdistan syyllisyydentunteen tuntemattomiin ikäihmisiin.

Menen ruokakauppaan ja mietin, kutsuisinko kassalla asioivan vanhuksen meille kahville. Sitten tajuan sääliväni tuntematonta, joka voi oikeasti olla paraikaa ostoksilla vaikka bilehilepappojen pokeri-iltaa varten. Mistäs minä tiedän. Tämä pappaparka muuttuu minun syyllisyydentuntoni ilmentymäksi. Teoksi hän ei välttämättä muutu, sillä olen kovin arka kysymään vieraalta, mitä kuuluu.

Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen.

Syyllisyys iskee myös vastatessani hyväntekeväisyysjärjestön feissarin ”olisiko sulla hetki aikaa” -kysymykseen ”sori, olen jo jäsen”. Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen. Kuinka noloa onkaan juosta feissarin perässä ja huutaa ”hei oisko sulla hetki aikaa, haluaisin vain vakuuttaa, että ihan oikeasti olen jo jäsen.”

Syyllisyyttä herättävät myös avustusjärjestöjen arvat, joita postitetaan kotiin. Niitä ostamalla tukee ihmisoikeuksia Kiinassa ja voi voittaa auton. Jos arvoista ei halua maksaa, ne voi palauttaa avaamattomina. Pohdin, voisinko kurkata ensiksi voitinko. Mikäli voitto osuisi kohdalle, maksaisin arvat. Minua kiinnostaa suuresti ihmisoikeuksien parantaminen, ja aivan erityisesti, jos voitan samalla löylysetin.

Vaan sitten syyllisyys huutaa taas mielessäni: Etkö aio maksaa arvasta ennen avaamista? Tai palauttaa niitä avaamattomina? Arvat tuottavat minulle suurta ahdistusta. Päätän olla avaamatta niitä.

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja sitten keitän itselleni kapselikahvit. Samalla kun kuuma ihana kahvi valuu kurkusta alas, nousee syyllisyyden puna. Tuhoanko tässä maailmaa yksi kapseliroska kerrallaan? Kuulen jo, kuinka kalat huutavat meressä nimeäni samalla, kun vajoavat saastemutaan. Minulla ei ole mitään käsitystä, miten paljon pahaa oikeasti teen. Tunnen silti varmuuden vuoksi syyllisyyttä.

Syyllisyydentunteen tarkoitus on ohjata ihmistä erottamaan oikea ja väärä. Toki syyllisyyttä voi kantaa myös turhaan, ja pahimmillaan se voi olla lamaannuttava tila. Terveessä mielessä se voi kuitenkin olla keino muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata.

Ehkä voisin lahjoittaa hieman enemmän aikaani hyväntekeväisyyteen ja ottaa paremmin selvää ekologisuudesta. Ja ostaa sen löylysetin, ettei tarvitse laskea arpojen varaan.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Terve syyllisyys muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata

Jaa-a, tie helvettiin on kivetty... Muutenkin olen itse tuumaillut, että kannattaa viettää aikaa niiden omien vanhustensa vanhempiensa kanssa niin ei tarvitse jälkikäteen miettiä jossain tuherruksissa, että harmi kun ehtivät potkaista tyhjää. Sujuu ehkä tuo luonnollinen poistumakin hieman kepeämmin. Jotenkin sitä silti on mielenkiintoista seurata miten sitä ihminen mietiskelee syvällisesti tai vähemmän syvällisesti ongelmaa joka on ihminen itse, sivuuttaen sen asian kaikenlaiseen hömpötykseen...
Lue kommentti

 Ostitko sinä rontti taas meikkejä sähkölaskurahoilla? 

Piti maksaa lasten päiväkotimaksut, mutta meninkin näköjään sitten manikyyriin. Ups!

Olin matkalla pankkiin keskustelemaan marginaaleista, mutta päädyinkin ostamaan maskaraa. Mitä väliä!

Valtakunnankohauttaja, Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen nosti niin sanotun talouskissan pöydälle tuoreessa kolumnissaan. Suomalaisissa parisuhteissa muhii epätasa-arvo.

Vaarasen tiedon mukaan suomalaiset naiset eivat kerta kaikkiaan maksa laskuja. 

Nyt kyse ei ole kotitöiden jakautumisesta, vaan uudenlaisesta taloudellisen epätasa-arvon alalajista. Ei, ei siitä, että naiset tienaavat miehiä vähemmän. Tällä kertaa puhutaan miesten harteille jäävästä laskunmaksu-urakasta. Vaarasen tiedon mukaan suomalaiset naiset eivat kerta kaikkiaan maksa laskuja. Jos muistat niin tehneesi, muistat nyt väärin!

– Eniten ihmettelen tätä: miehet maksavat kotitalouden laskut. Joskus yhteiseltä tililtä ja joskus omalta, mutta useimmiten ne ovat miehiä, jotka ottavat kontolleen laskujen maksamisen vaativan ajan ja harmin, Vaaranen päivittelee kolumnissa.

Hänen tietonsa perustuvat ”miesten kanssa käytyihin keskusteluihin”. Tuekseen hän tempaisee myös kuuden vuoden takaisin tasa-arvobarometrin, jonka mukaan vastuu taloudesta jää useammin miehille kuin naisille.

Totta. Voi sen barometrin niinkin tulkita. Suora lainaus kuuluu: Väittämään ”Miehellä on ensisijainen vastuu perheen toimeentulosta” miehet vastasivat naisia huomattavasti perinteisemmin pitäen miestä useammin päävastuullisena kuin naiset.  Suomeksi: Miehet siis kokevat tilanteen näin. 

Koska laskujen maksamisen sukupuolijakaumaa ei Suomessa ole toistaiseksi selvitetty (ihme!), Vaaranen tähyää maailmalta ”kansainvälisiä tutkimuksia ja selvityksiä”.

–  Iso-Britanniassa yksi kolmesta naisesta unohtuu ostelemaan meikkejä rahalla, jota tarvittaisiin laskujen maksuun, Vaaranen iskee lukuja pöytään.

Onneksi naisille ei makseta enempää. Ei luonto kestäisi sitä kemikaalikuormaa.

I beg your pardon?

Perustan väitteeni nyt puhtaasti naisten kanssa käymiini keskusteluihin, mutta tasan nolla prosenttia naisista toimii näin. 

On ihanan virkistävää, että rinnakkain elää monta naisten vinoutunutta rahasuhdetta käsittelevää debattia. Naiset rasittavat miehiä laskunmaksuasioilla ja shoppailevat sekopäinä! Naiset ruikuttavat pienemmistä palkoistaan, vaikka kaikki on hyvin!

Naiset haluavat varmaan enemmän liksaakin vain sen tähden, että saavat haalittua lisää meikkejä. Onneksi naisille ei makseta enempää. Ei luonto kestäisi sitä kemikaalikuormaa. Ja miesten maksutaakka vain kasvaisi, kun heidän pitäisi hoitaa ne erääntyneet yvesrocherin laskutkin.

Anteeksi miehet, anteeksi luonto!

Lähden lisäämään vähän ripsiväriä.

Käyttäjä12223
Seuraa 
Liittynyt19.11.2017

Nainen, rasitatko sinäkin miestäsi etkä maksa laskujasi? Yritä edes!

Just joo. olen kyllä eronnut miehestä, joka ei hallinnut edes omia raha-asioitaan, saati sitten perheen. Lainat maksettiin puoliksi, ja yllätys yllätys, minä hoidin ruokamenot, lasten menot ja osani laskuista. kun ero tuli, onneksi olin huolehtinut avioehdon. Sain ihan kivan kodin, kun talosta kaksi kolmasosaa oli minun. Velkaa toki tuli uudestakin kodista. minä olen olen ainoa, joka avustaa täysi-ikäisiä lapsia heidän ajokorteissaan, takuuvuokrissaan ym. Jaksaa kyllä huvittaa noi Vaarasen...
Lue kommentti