Jos Anna Perho ei uskalla suoraan kieltäytyä, hän sanoo "eisevväljä". Twitter @annaperho
Jos Anna Perho ei uskalla suoraan kieltäytyä, hän sanoo "eisevväljä". Twitter @annaperho

Anna Perhon rakkain lause on äidiltä opittu "no, ei kai sen sitten niin väliä".

Kaikkiin sellaisiin lauseisiin, jotka voisi painaa postikortiksi, tulee suhtautua suurella epäilyksellä.

Kaipaatko esimerkkiä?

No vaikkapa ”usko unelmiisi.” Älä hyvä ihminen lähde tällaiseen. Kuinka monen unelma onkaan ollut perustaa marsujen vanhainkoti, pelastaa renttu tai saada Wincapitasta kympin panoksella miljardi – sen sijaan, että olisi pitänyt itsensä kanssa pienen reality checkin ja sijoittanut sitten hajautettuun rahastoon ja säännöllisesti parturissa käyvään puolisoon, ja näin välttynyt rampauttavilta katastrofeilta?

Monimutkaisessa maailmassa on toki helppo ihastua yksinkertaistuksiin. Näistä henkilökohtainen suosikkini on ”mikään ei kannata”, mutta ei mennä nyt siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen sijaan tarkastelkaamme älykkökirjailija Kelly Corriganin viehättävää kirjaa Tell Me More. Teos avaa 12 arkipäiväistä lausetta, joita viljelemällä elämästä tulee parempaa ja rakastavampaa.

Lyhyin kirjassa esitelty lause on ”Ei.” Ei on tunnetusti yksi elämän vaikeimmista sanoista. (Otetaanko yhdet vielä? Otatko lisää pähkinäsuklaata? Painaisinko vielä torkkuhälytintä?)

”Ei” tekee Corriganin mukaan ihmisestä epäsuositun, mutta vapaan.

”Kyllä” kannattaa sanoa joidenkin asioiden kohdalla aina. ”Tiedän” voi olla joskus ainoa oikea tokaisu, kun muita sanoja ei enää ole. Ja voisiko joskus sanoa vain ”en tiedä” sen sijaan, että selittää näkemyksiään suu vaahdossa?

Yksi kirjan tärkeistä lauseista on sen otsikko, ”Kerro lisää”. Sen sijaan, että ryntäämme tuomitsemaan, someraivoamaan tai muuten arvottamaan toisen kertomaa, voisimme tyynesti pyytää kertomaan asiasta enemmän.

Pohdin Corriganin innoittamana omia tärkeitä lauseitani.

”Ei se ny mikkään simmonen ole” on rauhoittavaksi tarkoitettu tokaisu itselle ja muille. Se merkitsee, että ongelmalta vaikuttanut asia on kyllä hoidettavissa, helpollakin vielä.

”Katotaan sitä sitte” taas on käyttökelpoinen lykkäyslauseke, jolla homman kuin homman saa etenemään. Käy esimerkiksi tilanteisiin, joissa vaikuttaa siltä, että on helpompi pyytää jälkikäteen anteeksi kuin etukäteen lupa.

Ehkä sittenkin minulle kaikkein rakkain lausahdus on äidiltä oppimani ”no, ei kai sen sitten niin väliä”.

Se tarkoittaa, että tämänkin vaikean asian yli pääsee, kun muistaa, että loppujen lopuksi ihminen on hiiltä ja vetyä. Ja kun aurinkokin sammuu jo kolmen miljardin vuoden kuluttua – no, ei kai sen sitten niin väliä.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla