Miksi ihmeessä lahjakkaista naisurheilijoista keskustellessa niin usein nostetaan esiin ulkonäkö pelitaitojen sijaan? 

Maailman lahjakkaimpana tennispelaajana pidetty Serena Williams on pärjännyt hyvin Ranskan Grand Slam -turnauksessa. Eilen Serena voitti Ashley Bargeyn kolmessa erässä (3–6, 6–3, 6–4) ja eteni kolmannelle kierrokselle. Miten hienoa!

Valitettavasti Serenan pelitaitoja enemmän joitain kiinnosti ottelussa ihan muut asiat. Sosiaalisessa mediassa huomio on keskittynyt lähinnä Serenan vaatteisiin.

Serenalla oli ottelussa yllään ihonmyötäinen haalaripuku. Hänellä on ollut pitkään ongelmia veritulppien kanssa, ja tiukka puku parantaa verenkiertoa.

Joidenkin mielestä Serenan asu oli terveyssyistäkin huolimatta vääränlainen. Somessa on viime päivinä pohdittu, onko Serenan haalaripuku tenniksen sääntöjen mukainen. Monet ovat sitä mieltä, ettei nainen voi käyttää tennisareenoilla muuta kuin hametta.

Tenniksen säännöt eivät kuitenkaan erikseen kiellä pitkiä housuja. 

Miksi Serena ei siis olisi saanut vetää niitä päälleen? Senkö takia, että kyllä naisen nyt vain pitää edelleen vuonna 2018 pelata hame päällään?

Maailmaan ei tarvita enää yhtään areenaa, joka kyseenalaistaa naisen oikeuden näyttää omalta itseltään. Hameettomuuden kommentoiminen lähinnä pönkittää kulttuuria, jonka mukaan naisten pitää mahtua tiukasti muottiin.

Valitettavasti ”housukohu” ei ole ensimmäinen kerta, kun Serena on joutunut älyttömien kommenttien kohteeksi. Vuonna 2016 jotkut pöyristyivät siitä, että hänen nänninsä näkyivät urheilutopin lävitse. Toisinaan Serenasta on puhuttu äitipelaajana. Joillekin hänen vartalonsa on liian miehekäs.

Ulkonäöstä, nänneistä ja äitiydestä puhumisen sijaan olisi mukavaa, jos naispuolisten urheilijoidenkin kohdalla keskityttäisiin urheiluun itseensä. Serena on yksi maailman parhaista urheilijoista, ellei jopa paras.

Eiköhän siis keskitytä hänen vaatteidensa sijaan ylistämään hänen taitojaan.

Serenan asu on ihana! Kuva: Christiann Hartmann / Reuters
Serenan asu on ihana! Kuva: Christiann Hartmann / Reuters
Vierailija

Serena Williams on yksi maailman parhaista urheilijoista – eiköhän siis puhuta jostain ihan muusta kuin hänen ulkonäöstään

Tämä saattaa tulla kirjoittajalle yllätyksenä mutta kyllä, urheilulajeilla voi olla hyvinkin tiukat vaatimukset siitä mitä pelikentälle saa päälleen laittaa. Ja jos tenniksen säännöissä niin sanotaan niin myös vuonna 2018 naisilla on kentällä hame päällä. Tosin en tunne tenniksen säännöstöä niin hyvin että voisin asian faktana esittää mutta kuitenkin. Ai niin. Ne säännöt koskevat kyllä miehiäkin. Eivät ne ole samoja mutta kyllä miehilläkin pukeutumissäännöt urheilussa on.
Lue kommentti