Ex-onnellisten mainiot hahmot jättävät tyhjiön maanantai-iltoihin. Onneksi Johanna Vuoksenmaa teki sarjan niin, että se jätti myös pohdittavaa.

Voi surku! Maanantai-illoissa on taas tyhjiö, kun viikon paskimman päivän kohokohta, Ex-onnelliset, loppui. Onneksi käsikirjoittaja ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa osaa käsitellä aikuisuuden kiperiä kysymyksiä komiikan keinoin niin loistavasti, että katsojalle jäi sarjan loppumisen jälkeekin vielä pohdittavaa – ja opittavaa.

1. Eksän kanssa voi olla väleissä

Joskus elämässä voi käydä niinkin, että palaa eksän kanssa yhteen. Näin kävi sarjan Antille ja Reijalle. Kuvat: MTV3
Joskus elämässä voi käydä niinkin, että palaa eksän kanssa yhteen. Näin kävi sarjan Antille ja Reijalle. Kuvat: MTV3

Ystävinä ei voi erota ja niin edelleen. Tätähän monet psykologit meille jankkaavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

No eivät Ex-onnellistenkaan eksät aina niin lämpimissä väleissä olleet. Mutta osa lähentyi, kun erosta oli kulunut hetki. Se antaa toivoa niille, jotka eivät ole mustavalkoisia ihmisiä. Joku hajurako on suurimmalle osalle tarpeellista, mutta se ei tarkoita sitä, että välien pitäisi katketa lopullisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Hyvä, että mikään ei ole tuntunut lopulliselta”, sarjan hahmo Reija (Anna-Leena Sipilä) kiteytti viimeisessä jaksossa.

Myös sarjan pahimman jahkaajan, sympaattisen Antin (Jarkko Pajusen), suusta kuului sanoja, joita jokaisen joko-tai-tyypin kannattaa punnita.

”Tykkään siitä, että ei tarvi olla sillai ehdoton – että asiat olisivat niin tai näin. Ne voi olla jotain siltä väliltä.”

Samaa sanoi Vuen Kaisa-äiti (Mervi Takalo) ihmisistä.

”Me ollaan kaikki jotain siltä väliltä.”

2. Ero ei ole maailmanloppu

Ei edes lapsiperheissä. Ei, vaikka se siltä voikin aluksi tuntua. Sarja muistutti meitä siitä, että epätoivoisetkin tunteet menevät ohi – tai muuttuvat.

Kalle ja Laura löysivät lopulta tavan olla hyvissä väleissä myös eron jälkeen.
Kalle ja Laura löysivät lopulta tavan olla hyvissä väleissä myös eron jälkeen.

Kalle (Mikko Nousiainen) ei tahtonut millään päästä elämässä eteenpäin, vaan oli vakuuttunut, että hänen ja Lauran (Miia Nuutilan) pitäisi olla aina yhdessä. Hän räpiköi aikansa, kunnes aikaa kului ja elämään tuli uusi ihminen.

Joskus tarvitsemme vain aikaa, että ymmärrämme, mikä itsellemme – mutta myös muille – on parhaaksi. Joskus taas joku uusi ihminen auttaa meitä päästämään irti – ja saa tajuamaan, että kenties joku toinen onkin sopivampi puoliso kuin se eksä.

3. Viisaus ei katso ikää

Pikkuvanha Viivi (Elsa Mämmelä) oli niin täynnä tunneälyä, että hänellä oli ratkaisu jokaisen aikuisen ongelmaan ennen kuin aikuinen itse edes tajusi, että on mitään ongelmaa.

Sukupuolineutraalin kasvatuksen saanut Vue (Elviira Lehtonen) oli taas niin sympaattinen ja söpö, että katsoja olisi halunnut kaapata hänet ruudun läpi syliinsä. Hänen tuskansa sai myös Kaisa-äidin tajuamaan, miten paljon hallaa fanaattisuus voi tehdä niin omalle mielelle kuin läheisillekin.

Nämä loistavasti käsikirjoitetut lapsihahmot muistuttavat meitä siitä, että viisaat – ja hauskimmat – sanat tulevat joskus yllättävien ihmisten suusta – eikä se todellakaan katso ikää.

Pahasta teiniangstista kärsivä Alvari (Jere Salminen) taas opetti sen, että joskus turhat sanat ovat – no, turhia.

4. Ihminen voi kehittyä

Arto löysi Suviannasta (Essi Hellén) elämänsä ensimmäisen tosiystävän.
Arto löysi Suviannasta (Essi Hellén) elämänsä ensimmäisen tosiystävän.

Se tuli selväksi, kun seurasi Arton (Pertti Sveholm, kuvassa) hahmon kehitystä. Jäärästä, itsekkäästä ja ennakkoluuloisestakin voi löytyä lämpöä ja rakkautta. Joskus se tosin vaatii sen, että joku toinen ihminen ensin avaa silmät ja saa sitten katsomaan maailmaa ja muita ihmisiä toisin.

Ex-onnellisten jaksot 4–12 ovat vielä katsottavissa Katsomossa.

P.t.m

Sarja oli hyvin käsikirjoitettu ja näytelty. Ei pidä ottaa vakavasti myöskään toimittajan juttua. Mielestäni molemmat on harmitonta viihdettä ja tämä sarja jos mikä ansaitsi maininnan artikkelin muodossa.

Vierailija

No tää oli taas näitä nuoren toimittajan älynväläyksiä. Samaa sarjaa kuin ne kaikki "Tätä et ole koskaan tiennyt aiheesta X" -otsikot, joissa salaisuudeksi paljastuu vaikkapa se, että jos kananmunaa keittää vähemmän aikaa, se on erilainen kuin jos sitä keittää pitempään :D.

Sisältö jatkuu mainoksen alla