Kukaan ei tule kotoa hakemaan, mutta rakkaus ei myöskään etsimällä löydy.

Nolla-aika tarkoittaa aikaa, jolloin todennäköinen mahdollisuus tavata kumppani on lähellä nollaa. Nolla-aikaa on esimerkiksi sukulaisissa vietetty mökkiviikonloppu tai rauhallinen koti-ilta.

Näin väittää Väestöliiton Parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen Ilta-Sanomien artikkelissa. Hän varoittaa kesälomaa viettäviä sinkkuja nolla-ajasta, joka on kumppania etsivälle sinkulle varsinainen sudenkuoppa.

Aion paljastaa nyt yhden asian: Kaipasimme kumppania tai emme, me sinkut emme elä etsiäksemme parisuhdetta. Elämää ei pidä tuhlata kumppanin etsimiseen. Tämä koskee myös varattuja: parisuhde ei ole saavutus tai absoluuttinen päämäärä, johon meidän on tarkoitus ponnistella.

Parisuhdetta ei voi pakottaa. Siksi kumppanin löytymisestä ei pidä ottaa paineita, eikä varsinkaan määritellä aikatauluaan sen mukaan, että ”ehkäpä ensi viikonloppuna tärppäisi, jos lähden baariin”. Vietä aikasi yksin tuntureilla tai vaikka äitisi nurkissa, kunhan et väkisin hakeudu paikkaan, jossa ehkä tärppää.

”Kun lähden metsään yksin, aika on minulle pyhitetty, eikä potentiaalisille poikaystäville.”

Jatkuva ponnistelu kumppanin löytämiseksi on kuluttavaa. Se syö voimavaroja ja lopulta lannistaa kenet tahansa. Käytän kaiken aikani tehokkaaseen kumppanin etsintään, enkä silti kelpaa kenellekään?

Totta on, ettei kukaan tule kotoa hakemaan, mutta rakkaus ei myöskään etsimällä löydy.

Olen kumppania etsivä sinkku, mutta lähden mielelläni viettämään juhannusta Ahvenanmaalle äitini kanssa. Silloin saan olla rauhassa sinkkujen paineilta löytää joku kumppani. Kun lähden metsään yksin, aika on minulle pyhitetty, eikä potentiaalisille poikaystäville. Nolla-aika on todellista luksusta.

Tyytyväiset sinkut koetaan uhkana. Totuus suututtaa: ainoa ihminen, jonka kanssa tulet elämään lopun elämääsi olet sinä itse.

Opettele siis nauttimaan ajasta ja lopeta ylimääräinen hötkyily.

DI

”Nolla-ajalla” pelottelu on yksi keino lannistaa sinkkuja

Nolla-ajasta voisi puhua varmaan kun on kyse mistä tahansa rentoutumisesta. Jos on koko ajan haku päällä niin kyllähän se käy jo työstä. Pitäisi antaa sinkkujenkin joskus vain olla, vaikka Heli Vaarasen neuvothan on tarkoitettu herättelemään niitä sinkkuja jotka todella toivovat parisuhdetta ja jopa lasta. Joskus parikymppisenä olisin voinut vetää hänen neuvoistaa herneen nenään, nyt kolmikymppisenä en niinkään vaan näen selvästi että hän pyrkii herättelemään ihmisiä, jotka sabotoivat omaa...
Lue kommentti

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?

Työelämä ei muutu niin kauan kuin sadististen pomojen tekemisiä katsotaan läpi sormien. Aika, jona työelämässä piti vain sietää kaikenlaista, on lopussa.

Suomalaiset näyttelijät kertoivat tänään Ylellä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ahdistavista työmetodeista. Juttu on ahdistavaa luettavaa, ja suuri osa meistä tuomitsee työtavat, joita Louhimies on näyttelijöiden mukaan käyttänyt: muun muassa itsetunnon hajottamisen, päälle sylkemisen sekä vaaralliset ja ennalta sopimattomat kuvaukset. 

Moni on kauhistunut väitteistä, mutta sellainenkin ajatus saa kannatusta, että näyttelijän kannattaa vaihtaa alaa, jos ei kestä työn arkea. Virsi on valitettavan tuttu, eikä koske vain elokuva-alaa. Yhdessä sun toisessa työssä inhimillisten käytäntöjen esteenä on asenne, jonka mukaan kaikki mahdollinen pitää sietää, koska niin on ennenkin tehty. 

Omaa sukupolveani, viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään astuneita, moititaan toisinaan kummallisesta suhtautumisesta työhön. Pitkään työelämässä olleiden näkökulmasta on käsittämätöntä, etteivät milleniaalit takerru vähiin työpaikkoihin kaksin käsin vaan kehtaavat vaatia, että töissä olisi ahdistelusta täysin vapaa työilmapiiri ja asiansa osaavat esimiehet.

Moni eläkeikää lähestyvä näyttää ajattelevan, että varsinkin työelämän alkutaipaleella täytyy vain sietää kaikenlaista. Jos pomo nöyryyttää, anna mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, he neuvovat nuorempaa polvea. Heille vakaa työpaikka on arvo, joka ei kalpene, vaikka esimiehenä olisi ihmissuhdetaidoton ilkimys.

Työelämään 2000-luvun puolella astelleella sukupolvella on eri asenne. Meidän mielestämme sietämisen aika on lopussa.

Osittain kiitos #metoo-kampanjan, nykyiset nuoret työntekijät uskaltavat sanoa, ettei työpaikkakiusaamista, syrjintää tai ahdistelua tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada inhimillistä, asiallista kohtelua työpaikallaan.

Vielä tämä oikeus ei toteudu. Osittain syy on esimiehissä, jotka käyttävät valta-asemaansa väärin taitojen puutteen seurauksena, ihan vain julmuuttaan tai koska kuvittelevat, että tarkoitus pyhittää keinot.

Osa ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua.

Vikaa on myös kokeneissa työntekijöissä, jotka asennoituvat niin, ettei huonolle kohtelulle tarvitse eikä voi tehdä mitään – sanovat, että tällaista täällä on aina ollut, ja pomo on sitten vähän kummallinen tyyppi, jota kannattaa varoa.

Masentava totuus on, että ahdistelua, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista muuta vallan väärinkäyttöä tapahtuu työpaikoilla edelleen. Osaamaton tai vallan päihdyttämä esimies pystyy samalla kurjistamaan työpaikan arjen ja torppaamaan alaistensa etenemismahdollisuudet.

Ne, jotka pystyvät, vaihtavat työpaikkaa tai alaa. Taloudellisen paineen, kovaa työmoraalia korostavan asenteen ja pienten piirien takia lähteminen ei aina ole mahdollista. Osa julmaan pomoon törmänneistä ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua, ja tyytyy osaansa. 

Työelämä ei muutu paremmaksi sillä, että sadistisen esimiehen uhreiksi joutuneita pidetään herkkänahkaisina ja kehotetaan vaihtamaan alaa. Ihmiset, jotka haluavat asiallista kohtelua ja järkeviä työtehtäviä, vievät työelämää oikeaan suuntaan. Heidän tukenaan kannattaa olla. 

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin työssään. 

Jotain rajaa tuohon itsekeskei...

Työelämä ei parane sillä, että sadistista esimiestä vastustavia pidetään herkkänahkaisina

Siis mitä 'ttua minä juuri luin? Kovin on näppärästi otettu kunnia itselle tyyliin "te aiemmin työelämään tulleet ette ole tehneet mitään vaan olette alistuneet ja me milleniaalit tässä nyt tulimme ja hoidimme homman"! Kannattaisi nyt vaikka ensi alkuun vähän miettiä. Voisiko kuitenkin olla niin, että aika teille ja tälle kaikelle on juuri nyt, koska me aikaisemmat naissukupolvet olemme tehneet pohjatyöt?? Minä esimerkiksi olen ollut miesvaltaisella alalla töissä nyt about 20 vuotta ja...
Lue kommentti