Kukaan ei tule kotoa hakemaan, mutta rakkaus ei myöskään etsimällä löydy.

Nolla-aika tarkoittaa aikaa, jolloin todennäköinen mahdollisuus tavata kumppani on lähellä nollaa. Nolla-aikaa on esimerkiksi sukulaisissa vietetty mökkiviikonloppu tai rauhallinen koti-ilta.

Näin väittää Väestöliiton Parisuhdetiimin esimies, psykoterapeutti Heli Vaaranen Ilta-Sanomien artikkelissa. Hän varoittaa kesälomaa viettäviä sinkkuja nolla-ajasta, joka on kumppania etsivälle sinkulle varsinainen sudenkuoppa.

Aion paljastaa nyt yhden asian: Kaipasimme kumppania tai emme, me sinkut emme elä etsiäksemme parisuhdetta. Elämää ei pidä tuhlata kumppanin etsimiseen. Tämä koskee myös varattuja: parisuhde ei ole saavutus tai absoluuttinen päämäärä, johon meidän on tarkoitus ponnistella.

Parisuhdetta ei voi pakottaa. Siksi kumppanin löytymisestä ei pidä ottaa paineita, eikä varsinkaan määritellä aikatauluaan sen mukaan, että ”ehkäpä ensi viikonloppuna tärppäisi, jos lähden baariin”. Vietä aikasi yksin tuntureilla tai vaikka äitisi nurkissa, kunhan et väkisin hakeudu paikkaan, jossa ehkä tärppää.

”Kun lähden metsään yksin, aika on minulle pyhitetty, eikä potentiaalisille poikaystäville.”

Jatkuva ponnistelu kumppanin löytämiseksi on kuluttavaa. Se syö voimavaroja ja lopulta lannistaa kenet tahansa. Käytän kaiken aikani tehokkaaseen kumppanin etsintään, enkä silti kelpaa kenellekään?

Totta on, ettei kukaan tule kotoa hakemaan, mutta rakkaus ei myöskään etsimällä löydy.

Olen kumppania etsivä sinkku, mutta lähden mielelläni viettämään juhannusta Ahvenanmaalle äitini kanssa. Silloin saan olla rauhassa sinkkujen paineilta löytää joku kumppani. Kun lähden metsään yksin, aika on minulle pyhitetty, eikä potentiaalisille poikaystäville. Nolla-aika on todellista luksusta.

Tyytyväiset sinkut koetaan uhkana. Totuus suututtaa: ainoa ihminen, jonka kanssa tulet elämään lopun elämääsi olet sinä itse.

Opettele siis nauttimaan ajasta ja lopeta ylimääräinen hötkyily.

DI

”Nolla-ajalla” pelottelu on yksi keino lannistaa sinkkuja

Nolla-ajasta voisi puhua varmaan kun on kyse mistä tahansa rentoutumisesta. Jos on koko ajan haku päällä niin kyllähän se käy jo työstä. Pitäisi antaa sinkkujenkin joskus vain olla, vaikka Heli Vaarasen neuvothan on tarkoitettu herättelemään niitä sinkkuja jotka todella toivovat parisuhdetta ja jopa lasta. Joskus parikymppisenä olisin voinut vetää hänen neuvoistaa herneen nenään, nyt kolmikymppisenä en niinkään vaan näen selvästi että hän pyrkii herättelemään ihmisiä, jotka sabotoivat omaa...
Lue kommentti