Näyttelijä Ulla Virtanen uskoo suorapuheisuuteen, kunhan ei puhu totuuksia hänestä itsestään. Twitter @ullavirtanen
Näyttelijä Ulla Virtanen uskoo suorapuheisuuteen, kunhan ei puhu totuuksia hänestä itsestään. Twitter @ullavirtanen

Miksi mummo ei halunnut minulta seitsemääkymmentä senttiä? ihmettelee Ulla Virtanen kolumnissaan ja löytää syyn mukavuusalueelta.

Pakkasten aikaan kävin uimahallissa. Pois lähtiessäni halusin kuivata hiukseni; olenhan kiltti tyttö ja aina kuunnellut äitini varoituksia pakkasesta ja märistä hiuksista.

Valitettavasti hallin hiustenkuivaajat käynnistyvät kahdenkymmenen sentin kolikolla, ja näin tekniikan aikakauden ihmisenä minulla ei ole ikinä käteistä. Löysin kuitenkin taskunpohjalta euron kolikon ja päätin kysäistä, josko vieressäni pukeutuvalla, hiuksensa jo kuivanneella mummolla olisi vaihtaa euro 20-senttiseen. Mummo kaiveli kuvettaan: ”Minulla on enää vain 30 senttiä, ei ole antaa rahastasi takaisin.” Tuumasin, että ei se mitään, pidä loput vaikka kiitoksena siitä, ettei minun tarvitse lähteä pakkaseen palelluttamaan aivojani. ”Enhän minä nyt voi viedä sinun rahojasi, ei ei ei”, mummo hätääntyi ja keräsi ripeästi kimpsunsa ja kampsunsa lähteäkseen. Ovella hän kuitenkin vielä kääntyi ja huikkasi: ”Älä sitten vilustuta itseäsi.”

Jäin suu auki ihmettelemään. Mitä oikein tapahtui?

Häntähän voitaisiin jotenkin vedättää rahojen kanssa.

Luulen, että perisuomalaiseen tapaan mummo ei vain halunnut joutua epämukavuusalueelleen. Häntähän voitaisiin jotenkin vedättää rahojen kanssa. Tai ainakin hänet pakotettaisiin jatkamaan keskustelua ventovieraan ihmisen kanssa. Ei käy!

Joten hän päätti olla auttamatta. Silläkin uhalla, että näin hän tuomitsisi minut kaikkien vanhempien lapsiinsa iskostamaan uhkakuvaan siitä, kuinka märkä pää jäätyy ja kohta lääkäri toteaa aivojenkin jäätyneen ja elinaikaa olevan jäljellä kolme minuuttia. Tästä dilemmasta aiheutuneen syyllisyyden mummo pyyhkäisi pois valheellisella loppusympatialla.

Usein asiat voisivat olla helpompia ymmärtää, jos kaikki vain sanoisivat suoraan, mitä tarkoittavat.

Mummon käytös oli vähän kuin minä kieltäytyisin antamasta maassa kerjäävälle kerjäläiselle rahaa, mutta huikkaisin perään: ”Älä nyt jäädytä itseäsi kylmällä asfaltilla.” Tai että menisin kuivuudesta kärsivään köyhään kylään Afrikassa, mutta en suostuisi vaihtamaan vesipulloani savimaljakkoon, koska: ”Mulla on ollut flunssaa, tulet nuhaiseksi.” Tai jos lähtiessäni heittäisin vielä kyläläisille, että muistakaa nyt ihan oikeasti riittävä nesteytys ja vitamiinit.

Usein asiat voisivat olla helpompia ymmärtää, jos kaikki vain sanoisivat suoraan, mitä tarkoittavat. Ei, minä en halua antaa sinulle kolikkoa, koska minut on jo pakotettu tilanteeseen, jossa joudun puhumaan tuntemattomalle, joka on varmasti myös huijari.

Ei, minä en halua tulla lastenkutsuille, koska en jaksa pikkulapsia. Kyllä, minä haluan, että tulette meille kylään ja että puhumme tänään vain minusta, koska haluan pönkittää nyt itsetuntoani. Ei, me emme palkkaa sinua tähän elokuvarooliin, koska emme vain pidä sinust...

Hetkinen. Rajansa kaikella.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Sikke

Mummo jätti minut pulaan, ja nyt mietin miksi

Jätit itsesi pulaan. Missä oli oma fööni tai vaihtorahat? Mummoja ryöstetään Suomessa, koska heillä on yleensä käteistä mukana. Keravalla olen kuullut jo kahdesta tapauksesta Citymarketissa, jossa mummon lompakko katosi. Yhden vanhuksen lompakko vietiin keskellä kaupunkia. Olisiko ollut niin että mummolla tai hänen tuttavallaan oli huonoja kokemuksia epärehellisistä ihmisitä, jotka pyrkivät lompakolle? Suomessa poliisi on ihan kädetön varkauksien kanssa (käteinen tai kortti), tuomiot...
Lue kommentti

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja silti tunnen syyllisyyttä, kirjoittaa kolumnissaan Ulla Virtanen.

Aina silloin tällöin törmään mainoksiin ja juttuihin yksinäisistä seuraa kaipaavista vanhuksista. Silloin minuun jysähtää yhtäkkinen syyllisyys: miksi en ole pitämässä seuraa isovanhemmilleni? Kunnes saman tien muistan, ettei minulla ole enää isovanhempia ja kohdistan syyllisyydentunteen tuntemattomiin ikäihmisiin.

Menen ruokakauppaan ja mietin, kutsuisinko kassalla asioivan vanhuksen meille kahville. Sitten tajuan sääliväni tuntematonta, joka voi oikeasti olla paraikaa ostoksilla vaikka bilehilepappojen pokeri-iltaa varten. Mistäs minä tiedän. Tämä pappaparka muuttuu minun syyllisyydentuntoni ilmentymäksi. Teoksi hän ei välttämättä muutu, sillä olen kovin arka kysymään vieraalta, mitä kuuluu.

Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen.

Syyllisyys iskee myös vastatessani hyväntekeväisyysjärjestön feissarin ”olisiko sulla hetki aikaa” -kysymykseen ”sori, olen jo jäsen”. Tunnen oloni syylliseksi, koska olen varma, että feissari ajattelee, että valehtelen. Kuinka noloa onkaan juosta feissarin perässä ja huutaa ”hei oisko sulla hetki aikaa, haluaisin vain vakuuttaa, että ihan oikeasti olen jo jäsen.”

Syyllisyyttä herättävät myös avustusjärjestöjen arvat, joita postitetaan kotiin. Niitä ostamalla tukee ihmisoikeuksia Kiinassa ja voi voittaa auton. Jos arvoista ei halua maksaa, ne voi palauttaa avaamattomina. Pohdin, voisinko kurkata ensiksi voitinko. Mikäli voitto osuisi kohdalle, maksaisin arvat. Minua kiinnostaa suuresti ihmisoikeuksien parantaminen, ja aivan erityisesti, jos voitan samalla löylysetin.

Vaan sitten syyllisyys huutaa taas mielessäni: Etkö aio maksaa arvasta ennen avaamista? Tai palauttaa niitä avaamattomina? Arvat tuottavat minulle suurta ahdistusta. Päätän olla avaamatta niitä.

Koetan kierrättää, ostaa reilun kaupan tuotteita ja kulkea joukkoliikenteellä. Ja sitten keitän itselleni kapselikahvit. Samalla kun kuuma ihana kahvi valuu kurkusta alas, nousee syyllisyyden puna. Tuhoanko tässä maailmaa yksi kapseliroska kerrallaan? Kuulen jo, kuinka kalat huutavat meressä nimeäni samalla, kun vajoavat saastemutaan. Minulla ei ole mitään käsitystä, miten paljon pahaa oikeasti teen. Tunnen silti varmuuden vuoksi syyllisyyttä.

Syyllisyydentunteen tarkoitus on ohjata ihmistä erottamaan oikea ja väärä. Toki syyllisyyttä voi kantaa myös turhaan, ja pahimmillaan se voi olla lamaannuttava tila. Terveessä mielessä se voi kuitenkin olla keino muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata.

Ehkä voisin lahjoittaa hieman enemmän aikaani hyväntekeväisyyteen ja ottaa paremmin selvää ekologisuudesta. Ja ostaa sen löylysetin, ettei tarvitse laskea arpojen varaan.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Terve syyllisyys muistuttaa siitä, että asioita voi muuttaa ja korjata

Jaa-a, tie helvettiin on kivetty... Muutenkin olen itse tuumaillut, että kannattaa viettää aikaa niiden omien vanhustensa vanhempiensa kanssa niin ei tarvitse jälkikäteen miettiä jossain tuherruksissa, että harmi kun ehtivät potkaista tyhjää. Sujuu ehkä tuo luonnollinen poistumakin hieman kepeämmin. Jotenkin sitä silti on mielenkiintoista seurata miten sitä ihminen mietiskelee syvällisesti tai vähemmän syvällisesti ongelmaa joka on ihminen itse, sivuuttaen sen asian kaikenlaiseen hömpötykseen...
Lue kommentti

 Ostitko sinä rontti taas meikkejä sähkölaskurahoilla? 

Piti maksaa lasten päiväkotimaksut, mutta meninkin näköjään sitten manikyyriin. Ups!

Olin matkalla pankkiin keskustelemaan marginaaleista, mutta päädyinkin ostamaan maskaraa. Mitä väliä!

Valtakunnankohauttaja, Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen nosti niin sanotun talouskissan pöydälle tuoreessa kolumnissaan. Suomalaisissa parisuhteissa muhii epätasa-arvo.

Vaarasen tiedon mukaan suomalaiset naiset eivat kerta kaikkiaan maksa laskuja. 

Nyt kyse ei ole kotitöiden jakautumisesta, vaan uudenlaisesta taloudellisen epätasa-arvon alalajista. Ei, ei siitä, että naiset tienaavat miehiä vähemmän. Tällä kertaa puhutaan miesten harteille jäävästä laskunmaksu-urakasta. Vaarasen tiedon mukaan suomalaiset naiset eivat kerta kaikkiaan maksa laskuja. Jos muistat niin tehneesi, muistat nyt väärin!

– Eniten ihmettelen tätä: miehet maksavat kotitalouden laskut. Joskus yhteiseltä tililtä ja joskus omalta, mutta useimmiten ne ovat miehiä, jotka ottavat kontolleen laskujen maksamisen vaativan ajan ja harmin, Vaaranen päivittelee kolumnissa.

Hänen tietonsa perustuvat ”miesten kanssa käytyihin keskusteluihin”. Tuekseen hän tempaisee myös kuuden vuoden takaisin tasa-arvobarometrin, jonka mukaan vastuu taloudesta jää useammin miehille kuin naisille.

Totta. Voi sen barometrin niinkin tulkita. Suora lainaus kuuluu: Väittämään ”Miehellä on ensisijainen vastuu perheen toimeentulosta” miehet vastasivat naisia huomattavasti perinteisemmin pitäen miestä useammin päävastuullisena kuin naiset.  Suomeksi: Miehet siis kokevat tilanteen näin. 

Koska laskujen maksamisen sukupuolijakaumaa ei Suomessa ole toistaiseksi selvitetty (ihme!), Vaaranen tähyää maailmalta ”kansainvälisiä tutkimuksia ja selvityksiä”.

–  Iso-Britanniassa yksi kolmesta naisesta unohtuu ostelemaan meikkejä rahalla, jota tarvittaisiin laskujen maksuun, Vaaranen iskee lukuja pöytään.

Onneksi naisille ei makseta enempää. Ei luonto kestäisi sitä kemikaalikuormaa.

I beg your pardon?

Perustan väitteeni nyt puhtaasti naisten kanssa käymiini keskusteluihin, mutta tasan nolla prosenttia naisista toimii näin. 

On ihanan virkistävää, että rinnakkain elää monta naisten vinoutunutta rahasuhdetta käsittelevää debattia. Naiset rasittavat miehiä laskunmaksuasioilla ja shoppailevat sekopäinä! Naiset ruikuttavat pienemmistä palkoistaan, vaikka kaikki on hyvin!

Naiset haluavat varmaan enemmän liksaakin vain sen tähden, että saavat haalittua lisää meikkejä. Onneksi naisille ei makseta enempää. Ei luonto kestäisi sitä kemikaalikuormaa. Ja miesten maksutaakka vain kasvaisi, kun heidän pitäisi hoitaa ne erääntyneet yvesrocherin laskutkin.

Anteeksi miehet, anteeksi luonto!

Lähden lisäämään vähän ripsiväriä.

Käyttäjä12223
Seuraa 
Liittynyt19.11.2017

Nainen, rasitatko sinäkin miestäsi etkä maksa laskujasi? Yritä edes!

Just joo. olen kyllä eronnut miehestä, joka ei hallinnut edes omia raha-asioitaan, saati sitten perheen. Lainat maksettiin puoliksi, ja yllätys yllätys, minä hoidin ruokamenot, lasten menot ja osani laskuista. kun ero tuli, onneksi olin huolehtinut avioehdon. Sain ihan kivan kodin, kun talosta kaksi kolmasosaa oli minun. Velkaa toki tuli uudestakin kodista. minä olen olen ainoa, joka avustaa täysi-ikäisiä lapsia heidän ajokorteissaan, takuuvuokrissaan ym. Jaksaa kyllä huvittaa noi Vaarasen...
Lue kommentti