Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka kokeilee kaikkea ainakin kerran. Twitter: @MiinaSupinen
Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka kokeilee kaikkea ainakin kerran. Twitter: @MiinaSupinen

Ihmisellä on hämmästyttävä taito sulkea silmänsä liian karmivilta ajatuksilta. Mutta jotain on tehtävissä, Miina Supinen kirjoittaa.

Kun olin lapsi, kävimme perhelomalla tutustumassa Pompeijin raunioihin. Kiertelimme paahteisia kujia ja juttelimme syvällisiä äidin kanssa. Kyselin, mikä kumma sai ihmiset rakentamaan kaupungin tulivuoren viereen. Eikö mikä tahansa muu paikka olisi ollut parempi? Äiti selitti, että seutu oli varmasti ollut viihtyisää, eikä kukaan halunnut ajatella tulivuorta.

Aikuiseksi kasvettuani olen tajunnut, että oikeastaan me kaikki elämme tulivuoren juurella. Elämä voi päättyä pienen tai suuren mittaluokan katastrofiin millä hetkellä hyvänsä. Silti pitää nousta joka aamu sängystä, tehdä töitä, synnyttää lapsia, rakastua ja uskoa huomiseen.

Ihmislaji on liiankin hyvä unohtamaan uhkaavat katastrofit. Tutkijat ovat varoittaneet ilmastonmuutoksesta jo pari vuosikymmentä synkkenevin äänenpainoin. Lämpötilan nousu muuttaisi planeetan monet alueet asuinkelvottomaksi. Edessä voi olla luonnonmullistusten, ilmastopakolaisuuden ja kurjuuden aikakausi, ehkä koko sivilisaation loppu.

Sellaisen uhan rinnalla kansalliset poliittiset kriisit saati yksittäisen ihmisen murheet tuntuvat häviävän pieniltä. Silti me keskitymme juuri niihin. On helpompaa ajatella tasa-arvoista avioliittolakia, maahanmuuttopolitiikkaa tai omia ihmissuhdepulmiaan kuin sitä, että ainoa planeetta muuttuu pian asuinkelvottomaksi.

Sisukkaimmat totuudenkieltäjät väittävät, ettei koko ilmastonmuutosta ole olemassakaan. Tai jos onkin, niin ainakaan se ei ole kovin vaarallinen – vaikka tutkijat ovat asiasta yksimielisiä.

Brittiläinen ilmastotutkija George Marshall on kirjoittanut aiheesta teoksen Don’t Even Think About It. Se kuvaa ihmisen hämmästyttävää taitoa sulkea silmänsä liian karmivilta ajatuksilta. Itsepetos on Marshallin mukaan osa ihmisen aivojen perusrakennetta. Homo sapiens on nokkela ongelmanratkaisija ja kiperässä tilanteessa sinnikäs kuin rotta, mutta lähes kyvytön hahmottamaan suuren luokan uhkia, joille ei osaa tehdä mitään.

Toivoa on silti paljon, Marshall uskoo. Nyt vain pitäisi heti paikalla lopettaa maailmanlopulla uhkaileminen ja siirtyä kertomaan sankaritarinoita sinnikkyydestä, rohkeudesta ja toiveikkuudesta. Öljyn ja yltäkylläisyyden aika on ohi, ja uudessa maailmassa tarvitaan optimismia, pelottomuutta ja sisua muuttua.

Ympäristöliikkeen pitäisi ottaa mallia sota-aikojen inspiroivista johtajista, uskonnoista ja suurista tarinoista. Sellaisten mielikuvien avulla ihmiset saattavat innostua pelastamaan itsensä ja maailman. Meistä tuntuisi, että jotakin on sittenkin tehtävissä.

Joulukuussa solmittu Pariisin ilmastosopimus on pitkästä aikaa hyvä uutinen. Ehkäpä tänä vuonna siirrytään uuteen, toiveikkaampaan aikakauteen. Jospa se maailmanloppu vielä peruutettaisiin!

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Aatoksia arjessa

Miina Supisen kolumni: Tästä ratkaisu maailman tuhoon

Ilmastonmuutoskeskustelun koomisuus on huvittanut meitä/minua jo pitkään. Ja huvittaa jatkossakin, saaden aina uusia, jopa tragikoomisia piirteitä entisten, jo kyseenalaisten kaupallisten argumenttien lisäksi. Siksipä ajattelin osallistua keskusteluun, kuten brittiläinen ympäristöaktivisti, viestinnän asiantuntija, kirjailija ja tunnustettu visionääri George Marshall teoksessaan Don’t Even Think About It perää. Ajatus kaikkivoipaisuudesta, myös maapallon ilmaston ja ilmiöiden suhteen, toki...
Lue kommentti
Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.

Suomi 100 -juhlallisuuksien yllä leijuu outo ankeuden aura. Putsataan se!

Suomi 100 -vuoden katsotuin kotimainen elokuva so far: Kolmanteen kertaan tehty Tuntematon sotilas.

Myydyin elämäkerta: Jere. 42-vuotiaan entisen jääkiekkoilijan summaus kuluneiden vuosien huume- ja muista ongelmista.

Jyräävin tapahtuma: Äärioikeistolainen 612-kulkue, jonka tieltä saavat itsenäisyyspäivänä väistyä niin lapset kuin alpakatkin.

Tätäkö on suomalaisuus vuonna 2017 – taaksepäin katsomista, päihdesekoilujen muistelua ja uusnatsien väistelyä?

Ilo loistaa tässä ilottelussa poissaolollaan. Miten perin suomalaista, kyynikko voisi todeta. Mutta ei olla kyynisiä, ollaan almoja!

Alma aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Hänelle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Suomen sadannen itsenäisyyspäivän inspiroivin hahmo on popsensaatio Alma Miettinen. Hän aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Almalle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Alma on nero! Juuri näin meidän kaikkien normaalien ihmisten pitäisi toimia. Ottaa takaisin haltuun suomalaisuuden ikonit, sillä meillehän ne kuuluvat.

Ei siis muuta kuin liput liehumaan, soihdut palamaan, leijonariipus kaulaan ja alpakoita rapsuttamaan. 

Paljon onnea, Suomi! Olet rakas!

Vierailija

Ole kuin Alma! Jokaisen tavallisen suomalaisen kannattaisi ripustaa Suomi-leijona kaulaan

Vierailija kirjoitti: Se on rasistista vain silloin jos sen (niinkuin monen muunkin asian) tekee valkoinen heteromies. Jos saman asian taas tekee nainen tai vähemmistön edustaja se on hienoa, kannatettavaa, uraaurtavaa, rohkeaa ja vaikka mitä. Kaksoisstandardit... Ei, kyllä se on ihan rasisti itse joka sotkee tuon tunnuksen ja rasismin samaan mielikuvaan öyhöämällä ripus kaulassa pöljyyksiään. Ketään muuta ei voi siitä syyttää.
Lue kommentti