Lenkkireittini varrella Itä-­Helsingissä on paljon söpöjä siirtolapuutarhoja. Kesällä ne ovat täynnä hyörinää ja reippaita puutarhureita, mutta syksyisin ne muuttuvat haikean kauniiksi kummituskaupungeiksi. Kesän kukkaloistosta jää jäljelle vain pystyssä törröttäviä, mustuvia korsia. Omenapuut ojentelevat paljaita oksiaan taivasta vasten, sade piiskaa pienten mökkien lasiruutuja, ­eikä kukaan tule poluilla vastaan.

Kun viimeksi juoksin siirtolapuutarhaan iltahämärissä, näin jotakin yllättävää: yhden mökin ikkunassa paloi kynttilä. Sisällä istuivat mies ja nainen. Heillä oli kädessään mukit, ja he näyttivät juttelevan. Se oli maailman kotoisin näky.

Jouduin äkkiä syvän kaipuun valtaan. Ympäröivä ­pimeys tuntui vielä pimeämmältä. Kotiin oli vain kymmenen minuutin matka, mutta etäisyys tuntui valtavalta.

Melkein teki mieli mennä ­koputtamaan ovelle ja kysyä, saisinko tulla turvaan pimeästä ja juoda kupillisen. (Sen sijaan lähdin pikaisesti liikkeelle, ennen kuin mökissäolijat huomaisivat töllötykseni ja soittaisivat poliisit.)

Myöhemmin kotona laitoin kynttilät palamaan olohuoneeseen ja tein kaakaota ja sämpylöitä. Yritin luoda saman kotoisen lämmön ympärilleni. Ja mukava iltahan siitä tuli, ei siinä mitään – mutta ei se aivan lyönyt vertoja aavemaisen siirtolapuutarhan ainoalle kynttilälle. Sähkövalot, kannettavat tietokoneet ja tiskivuoret veivät parhaan terän tunnelmasta.

Joskus tuntuu siltä, että kotoinen tunnelma syntyy parhaiten jossakin ihan muualla kuin kotona – esimerkiksi ­mökillä, hotellihuoneessa, teltassa tai peitoista tehdyssä majassa. Kodin tunne on vahvimmillaan silloin, kun leikitään kotia. Kaikki lapset rakastavat majan­rakennusta, vaikka heillä olisi oma, kiva huone täynnä leluja. Tätä voisi kai nimittää Viisikko luolassa -ilmiöksi: maailma on aina täynnä vaaroja, salakuljettajia, timanttien ryöstäjiä ja seikkailuja, mutta niin kauan kuin ihminen istuu luolassa kavereittensa kanssa ja joku jakaa ­suklaakeksit, kaikki on paremmin kuin hyvin.

Viisikko luolassa -ilmiö ei suinkaan koske pelkästään lapsia. Aikuiset ovat vähintään yhtä innokkaita koti­leikkijöitä. He jättävät stressin, arkiset puuhat ja liiallisen maallisen rojun kaupunkikotiin ja lähtevät mökille: Tämä olisi äiti, ja tämä tekisi nyt kaasuliedellä pussikeittoa, joka olisi näiden viimeinen ruoka. ­Tämä olisi isä, ja tämä ­tekisi tulen takkaan, ettei koko perhe paleltuisi täällä viha­mielisessä, villissä luonnossa.

Ihana, tiivis tunnelma syntyy siitä, kun ollaan yhtä aikaa sekä poissa että kotona. Parhaassa kotileikissä on mukana vain tärkein: katto pään päällä, ruokaa ja rakkaimmat ihmiset. Ja tietysti varmuus siitä, että lopulta leikki loppuu ja kylmästä mökistä pääsee takaisin omaan keskuslämmitettyyn arkeen.

Me Naisten kaikki kolumnit löydät täältä.

Aku Louhimiehen sadistiseksi luonnehditut ohjausmetodit nousivat päivänvaloon neljä vuorokautta ennen Jussi-gaalaa. Mitä käy Tuntemattoman sotilaan palkintosaldolle?

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas (2017) oli tähän päivään saakka Jussi-gaalan suurin palkintosuosikki. Se on ehdolla muun muuassa vuoden 2017 parhaaksi elokuvaksi ja Aku Louhimies parhaaksi ohjaajaksi. 

Kansan rakastama klassikkoelokuvan uudelleenfilmatisointi ja tinkimätön ohjaajanero – voisiko mikään estää palkintovyöryä?

 Tänään, Minna Canthin ja tasa-arvon päivän ilmeni, että taitaa voida.

Suomen nimekkäimpien naisnäyttelijöiden rivistö kertoi Ylelle Louhimiehen vuosikymmenien aikana harjoittamasta alistamisesta ja rääkistä. 

Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies oli laittanut Pihla Viitalan iholle torakan toukkia ja pakottanut Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Ja lista jatkuu jatkumistaan.

”Naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan!”

Luottomiehet ovat pysyneet Louhimiehen riveissä leffoista toiseen, mutta naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan! Pamela Tola ja Pihla Viitala nimittäin kertovat, että heidät Louhimies uhkasi lopulta jopa leikata pois elokuvasta.

– Hän tuskaili, mitä tehdä, koska päähenkilöä on vaikea poistaa, mutta pakkotilanteessa sekin on mahdollista, Viitala kertoo Ylelle.

Louhimies itse on syytöksistä yllättynyt ja pitää toimintaansa ihan vain ohjausmetodina. Maallikon korvaan mielivaltainen vallankäyttö vaikuttaa ihan vain naisvihamieliseltä sadismilta.

Jussi-patsaat jakava elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry on perjantaina vaikean valinnan edessä. Haluaako se palkita ihmisen, jonka kerrotaan järjestelmällisesti traumatisoivan ja nöyryyttävän naispuoleisia alaisiaan taiteen nimissä, vai haluaako se luoda toivoa jostain vähän paremmasta huomisesta? 

Etukäteen lupailtiin, että #metoo-kampanja tulee kyllä näkymään myös Jussi-gaalassa (mustina mekkoina ja valkoisina käsinauhoina).

Jotenkin en enää epäile sitä ollenkaan.

Huumori ja komedia ovat myös keinoja käsitellä omaa maailmankuvaa, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Komedia on naurettavan tärkeä asia. Nauru tuottaa hyvää oloa ja yhdistää ihmisiä. Huumorin kautta pohdimme ihmisyyttä. Nauraessa koemme tunteita laidasta laitaan ja samalla käsittelemme myös omaa maailmankuvaamme.

Olen improvisoija Improvisaatioteatteri VSOP:ssa. Improvisaatio on hieno laji. Siinä eletään todella hetkessä, kaikki keksitään tässä ja nyt. Olen vuosien varrella päässyt vierailemaan erilaisissa tilausesityksissä ympäri Suomea. Sen lisäksi, että saan tuottaa iloa muille, minulla on ollut kunnia päästä kurkkaamaan erilaisten porukoiden maailmaan. Improvisaatioesitysten päätarkoitus on toki tarjota viihdettä ihmisille, mutta samalla ne heijastavat sitä, millaisessa maailmassa elämme.

Olimme esiintymässä eräissä yritysjuhlissa. Yleisö koostui pääosin keski-ikäisistä naisista. Aloitimme improvisoidulla tarinalla, jonka kulkua yleisö sai muuttaa huutamalla ”Ei!” jos tarina ei mennyt mieleiseen suuntaan.

Ensi näkemältä olisi voinut arvioida yleisön kannattavan melko konservatiivisia ja perinteisiä arvoja. Toisin oli. Tämä porukka alkoikin muokata juonta niin, että yhtäkkiä miehen ja naisen tapaamisesta kertova tarina alkoi kulkea kohti naishahmon vapautta. Rohkeat valinnat, seksuaalinen vapautuneisuus, ura ja unelmat! Yleisö kiljui innoissaan johdattaessaan hahmon itsenäiseen tulevaisuuteen. Ei esteitä, ei rajoja.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa.

Tarina sai useat väliaplodit. Ihan kuin yleisö oli aplodeerannut omalle rohkeudelleen heittäytyä kuvitteellisen naisen mukana.

Pohdin tätä jälkeenpäin. Vaikka kaikki valinnat, mitkä tarinan nainen teki, eivät välttämättä olleet oikeita kaikille katsomossa, tuo äänekäs hurmos kertoi paljon.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa. Naiset puhuvat ääneen. Ovat äänekkäämmin sitä, mitä haluavat olla ja uskaltavat antaa toisten olla jotain erilaista. Viime aikojen kampanjat kertovat tästä. On äänekästä sorron vastustamista, valtarakenteiden murtamista. Puhetta tasa-arvosta ja omanarvontunnosta. Naisen ei enää tarvitse mennä muottiin, missä hän hiljaa kilttinä tyttönä tekee häneltä odotettuja asioita. Nyt hän tekee asioita, joita hän itse haluaa.

Nainen saa päättää olla ikänsä kotiäitinä tai kiertää sinkkuna maailmaa tai olla yritysjohtaja ja äiti. Mitä ikinä haluaa.

Äkkiseltään saattaa tuntua, että näinhän on ollut aina. Historia kertoo kuitenkin toista: esimerkiksi naimisiin mennessään nainen on saanut Suomessa pitää oman sukunimensä vasta vuodesta 1987 lähtien. Muutos on tuore ja käynnissä, ja se etenee vain, kun siitä puhutaan ja sitä tehdään todeksi. Joskus se voi tapahtua komedian keinoin. Nostetaan asiat pöydälle ja muutetaan maailmaa nauramalla.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

No jaa, suomalainen nainen kuuluu kuitenkin melko pieneen etuoikeutettujen valkoisten naisten eliittiin ja suurin osa naisista asuu ns banaanivaltioissa jossa he saattavat haaveilla vasta pääsevänsä edes sen kuuluisan nyrkin hellan väliin lähinnä siksi, että saisivat edes sen hellan. Naisten vapautuminen on tavallaan totta, mutta myös suurta teatteria ja ajatus- illuusiota joka romahtaa helposti ja nopeasti takaisin entisten aikojen asetelmiin jos esimerkiksi sattuu tulemaan jonkinlainen...
Lue kommentti
Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

Mielestäni koko kiltti tyttö -jauhanta on Suomessa hyvin kummallista. Täällähän niitä miehiä pompottavia justiinoita riittää ihan jokaiselle. Äiteinä alkoholistimiehille ja muille ikuisille poikalapsille, jotka eivät halua ottaa vastuuta. Ja mikä naurettavinta, tätä saamatonta miesjoukkoa pyrkii edelleen miellyttämään lähes jokanen, hyvää jätkää esittävät ja muita naisia huomionkipeydessään selkään puukottavat feministit etujoukossa.
Lue kommentti