Lenkkireittini varrella Itä-­Helsingissä on paljon söpöjä siirtolapuutarhoja. Kesällä ne ovat täynnä hyörinää ja reippaita puutarhureita, mutta syksyisin ne muuttuvat haikean kauniiksi kummituskaupungeiksi. Kesän kukkaloistosta jää jäljelle vain pystyssä törröttäviä, mustuvia korsia. Omenapuut ojentelevat paljaita oksiaan taivasta vasten, sade piiskaa pienten mökkien lasiruutuja, ­eikä kukaan tule poluilla vastaan.

Kun viimeksi juoksin siirtolapuutarhaan iltahämärissä, näin jotakin yllättävää: yhden mökin ikkunassa paloi kynttilä. Sisällä istuivat mies ja nainen. Heillä oli kädessään mukit, ja he näyttivät juttelevan. Se oli maailman kotoisin näky.

Jouduin äkkiä syvän kaipuun valtaan. Ympäröivä ­pimeys tuntui vielä pimeämmältä. Kotiin oli vain kymmenen minuutin matka, mutta etäisyys tuntui valtavalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Melkein teki mieli mennä ­koputtamaan ovelle ja kysyä, saisinko tulla turvaan pimeästä ja juoda kupillisen. (Sen sijaan lähdin pikaisesti liikkeelle, ennen kuin mökissäolijat huomaisivat töllötykseni ja soittaisivat poliisit.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöhemmin kotona laitoin kynttilät palamaan olohuoneeseen ja tein kaakaota ja sämpylöitä. Yritin luoda saman kotoisen lämmön ympärilleni. Ja mukava iltahan siitä tuli, ei siinä mitään – mutta ei se aivan lyönyt vertoja aavemaisen siirtolapuutarhan ainoalle kynttilälle. Sähkövalot, kannettavat tietokoneet ja tiskivuoret veivät parhaan terän tunnelmasta.

Joskus tuntuu siltä, että kotoinen tunnelma syntyy parhaiten jossakin ihan muualla kuin kotona – esimerkiksi ­mökillä, hotellihuoneessa, teltassa tai peitoista tehdyssä majassa. Kodin tunne on vahvimmillaan silloin, kun leikitään kotia. Kaikki lapset rakastavat majan­rakennusta, vaikka heillä olisi oma, kiva huone täynnä leluja. Tätä voisi kai nimittää Viisikko luolassa -ilmiöksi: maailma on aina täynnä vaaroja, salakuljettajia, timanttien ryöstäjiä ja seikkailuja, mutta niin kauan kuin ihminen istuu luolassa kavereittensa kanssa ja joku jakaa ­suklaakeksit, kaikki on paremmin kuin hyvin.

Viisikko luolassa -ilmiö ei suinkaan koske pelkästään lapsia. Aikuiset ovat vähintään yhtä innokkaita koti­leikkijöitä. He jättävät stressin, arkiset puuhat ja liiallisen maallisen rojun kaupunkikotiin ja lähtevät mökille: Tämä olisi äiti, ja tämä tekisi nyt kaasuliedellä pussikeittoa, joka olisi näiden viimeinen ruoka. ­Tämä olisi isä, ja tämä ­tekisi tulen takkaan, ettei koko perhe paleltuisi täällä viha­mielisessä, villissä luonnossa.

Ihana, tiivis tunnelma syntyy siitä, kun ollaan yhtä aikaa sekä poissa että kotona. Parhaassa kotileikissä on mukana vain tärkein: katto pään päällä, ruokaa ja rakkaimmat ihmiset. Ja tietysti varmuus siitä, että lopulta leikki loppuu ja kylmästä mökistä pääsee takaisin omaan keskuslämmitettyyn arkeen.

Me Naisten kaikki kolumnit löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla