Kaukana ovat ajat, jolloin kaulaliinan neulominen oli vain kaulaliinan neulomista, kirjoittaa Miina Supinen.

Joskus markkinamiehiä on pakko ihailla. Miten on mahdollista, että tunnemme tänä syksynä tarvetta värittää kuvia, vaikka olemme yli kuusivuotiaita?

Aikuisten zen-värityskirjat myyvät kuin lämmin leipä.

Olen joskus miettinyt mihin kaikki väritysvihkoset päätyvät. Onko Suomi täynnä koteja, joissa äiti ja isä värittävät rutiininomaisesti pari mandalaa rankan päivän jälkeen, kun lapset ovat vihdoin vaipuneet yöunille? Vai jäävätkö vihkoset pölyttymään pastakoneiden ja lanka­kerien hautausmaalle kaapin perälle?

Minunkin tekisi vähän mieli värittää, vaikka värittäminen oli minusta jo lapsena lähinnä rangaistusluonteinen tehtävä. Piirsin mieluummin kuvat itse. Laajat valkoiset alueet ääriviivojen sisällä olivat kuin rannattomia erämaita.

Zen-värityskirjat ovat silti houkuttelevia. Olisiko se sittenkin kokeilemisen arvoista? Kuvathan ovat hyvin kauniita, ihan toisenlaisia kuin lasten hauvat, prinsessat ja helikopterit. Toisiko niiden värittäminen sisäistä rauhaa?

Taikasana onkin ”zen”. Se lupaa henkistymistä ja kirkasta mieltä, ja sitähän me kaikki kaipaamme. Käsityöt, käveleminen, ruuanlaitto kääritään henkisen kehityksen ja terveyden lupaukseen ja myydään uudestaan kuluttajille. Kaukana ovat ajat, jolloin kaulaliinan neulominen oli vain kaulaliinan neulomista. Nyt se on motorisesti, henkisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä, tietoinen harjoite.

Rentoutumisen tuotteistaminen on tehnyt löysäilystä suorituskeskeistä ja samalla kummallisen vaikeaa. Usein mitääntekemättömyyttä varten täytyy ostaa uusia romppeita. Väritysharrastukseen liittyvä välineurheilu on sentään melko kohtuullista – pari vuotta sitten mielenrauhan saavuttaminen vaati hankkimaan sokerileipurin välineet ja näpertelemään tahmaisten kuorrutteiden kanssa.

Tuntuu oudolta, että aikuisia ihmisiä opastetaan niin kiihkeästi pysymään yksin hissun kissun kotosalla ja askartelemaan askartelun vuoksi. Hyvinvointia kauppaavia konsultteja kuunnellessa tuntuu siltä, kuin maailma olisi pelkkä jättiläismäinen mielisairaala, jossa potilaita ohjataan lempeästi mutta jämäkästi taideterapian pariin.

Mitä naisille tapahtuisi, jos lakkaisimme puuhastelemasta askartelujen parissa? Alkaisimmeko me rettelöidä kaduilla? Ajautuisimmeko sisäisen kaaokseen, josta ei enää pääsisi ulos? Vai suuntaisimmeko me sittenkin huomiomme johonkin oikeasti tärkeään?

Ehkä paras tie mielenrauhaan olisikin se, että tekisimme jotakin aktiivista ja mielekästä sen sijaan, että suoritamme mitääntekemättömyyyttä.

Mutta mikä on sitten sitä mielekästä tekemistä? Tosi vaikea kysymys, johon kukaan ei tiedä vastausta toisen puolesta.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Ulla Setälä

Miina Supisen kolumni: Värityskirjoilla nirvanaan

Tänään ostin toisen värityskirjani ja uusia geelikyniä. Oikein hykertelen, kun saan väritellä miten sattuu ja mieleni mukaan. Eikä kukaan arvostele. Mielenrauhasta ei ole tietoakaan, kun innostun tästä puuhasta. Kaulaliinan tai neulepuseron kutominen on kutomista, käveleminen on kävelemistä tai kakkujen leipominen on leipomista eikä niihin liity mitään henkimaailman asioita. Värityskirjoihin varmasti liittyy bisnes, kun markkinamiehet pyrkivät myymään meille sitä sun tätä. Paljon puuhaavana en...
Lue kommentti
Kielo Blomqvist

Miina Supisen kolumni: Värityskirjoilla nirvanaan

Miksi muille hyvää mieltä ja iloa tuottavaa toimintaa pitäisi arvostella tai leimata se lapselliseksi? Monet lapset ovat vuosikausien ajan nauttineet värityskirjoista (ja tarjonneet samalla vanhemmilleen edes yhden rauhallisen hetken). Mikseivät aikuisetkin saisi nauttia ja rentoutua keskittyen? En itse ole koskaan pitänyt valmiiden kuvien värittämisestä, piirrän kuvani mieluummin itse. Silti asia ei ole koskaan vaivannut minua, ihmiset nyt vaan ovat erilaisia. Tyttäreni nautti minulta tyhjäksi...
Lue kommentti

Mielenterveyden ongelmista puhuminen ei ole nyyhkyttämistä, oli diagnoosi mikä tahansa. Milloin ymmärrämme lopettaa kiistelyn siitä, kuka sairastaa oikein?

Viime vuosien aikana lievemmät mielenterveysongelmat ovat arkipäiväistyneet. Niistä kehdataan puhua, ne huomioidaan työpaikoilla ja kynnys hakea apua on madaltunut. On hyvä asia, ettei masennuksesta tai burn outista tarvitse enää potea häpeää.

Suomen psykologiliiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen sanoi muutama vuosi sitten Ylelle, että avoimuuden lisääntymisestä voi kiittää muun muassa julkkiksia.

– Julkisuuden henkilöt ovat kertoneet masennus- tai sairastumisjaksoistaan, ja ne kaikki lieventävät sitä pelkoa, jota on tunnettu mielenterveysongelmia kohtaan.

Sitten tulee psykiatri, Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale ja töräyttää Helsingin Sanomien haastattelussa, että Kansallisteatterin Masennuskomedia-näytelmän päähenkilön tarina on ”tyypillistä naistenlehden kansikuvakamaa”.

– ’Minulla oli burn out, mutta minä toivuin’. Se on ihan eri asia, jos kansikuvajulkkikset kertoisivat sairastuneensa skitsofreniaan ja toipuneensa vähän, mutta sairastavansa sitä edelleen, Taipale sanoo Helsingin Sanomille ja jatkaa:

– En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät, hän toteaa tehdäkseen asian vielä selkeämmäksi.

”En pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät.”

Siinäpä kannustava kommentti kaikille mielenterveytensä kanssa kamppaileville! Julkisuuden henkilö, joka on kohdannut mielenterveyden ongelmia ja saanut niihin mahdollisesti myös diagnoosin ja hoitoa, leimataan nyyhkyttäjäksi. Ikään kuin hän valittaisi turhasta. Jos ei tule verta, ei voi sattua.

Taipaleen kommentti on jatkoa aina silloin tällöin päätään nostavalle väittelylle siitä, kenellä on oikeus valittaa ja kuka on tarpeeksi sairas saadakseen kertoa siitä. Kesällä muun muassa pohdittiin, onko Anna-Leena Härkösen uutuusromaanin päähenkilö ”uskottavasti masentunut”, jos hän käy jumpassa ja elämä näyttää päällisin puolin hyvältä.

Taipale on toki oikeassa siinä, että burn out ja skitsofrenia ovat kaksi eri asiaa, ja hän on tärkeällä asialla vaatiessaan, että vaikeasti mielisairaiden sosiaalinen asema pitää saada kuntoon.

Kummastakaan sairaudesta puhuminen ei silti sulje toista pois. Lievempien mielenterveyden ongelmien esiin tuominen ei ole vakavampia ongelmia väheksyvää, mutta Taipale tulee kyllä nyyhkytyskommentillaan väheksyneeksi kaikkia muita mielenterveyden ongelmia paitsi niitä vaikeimpia.

Aika monelle tulee elämässään vaihe, jolloin mielenterveys joutuu koetukselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Monella se uusii ja osalla kroonistuu.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu elämässään kokemaan. Vaikka häpeä ei enää niin suuri kuin joskus aiemmin, kynnys hakea apua saattaa silti olla korkea. Nyyhkyttäjäksi leimaaminen ei varsinaisesti auta asiaa.

Burn out tai raskauden jälkeinen masennus saattaa olla vaikein asia, jonka ihminen joutuu kokemaan.

Sillä, että mielenterveytensä kanssa vaikka vain väliaikaisestikin kamppaileva uskaltaa hakea ja saa apua jo varhaisessa vaiheessa, voidaan ehkäistä ongelmien pahenemista ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Mielenterveyden ongelmat ovat edelleen yleisin työkyvyttömyyseläkkeiden syy. Niiden vuoksi myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kuitenkin vähentynyt kymmenen vuoden aikana kolmanneksella, vaikka masennustilastot voivat edelleen paksusti.

Voikin kysyä, kuinka suuri merkitys on sillä, että mielenterveydestä on viime vuosina viimein alettu puhua avoimemmin ja että lieviä tai ohimeneviäkään ongelmia ei väheksytä?

Sitä paitsi sen burn outin syvimmässä alhossa saattaa auttaa jo pelkästään tieto siitä, että muutkin ovat tästä toipuneet.

Vierailija

Nyyhkyttäjäksi leimaaminen on viimein asia, jota mielenterveytensä kanssa kamppaileva kaipaa

Mielen sairaus on sairaus siinä kuin muutkin, ja on hyvä että siitä puhutaan. Nostan myös hattua jokaiselle joka "tulee kaapista" sairautensa kanssa. Mutta olen siitä Taipaleen kanssa samaa mieltä että iltapäivä- ja naistenlehdet ovat täynnä näitä "tunnettu tähti avautuu: kärsin masennuksesta/unettomuudesta/ahdistuksesta"- juttuja. Monessa jutussa kuitenkin puhutaan ihan muusta kuin sairaudesta, on ollut väsymystä, kiirettä töissä, ikäviä sattumuksia elämässä, jotka sinänsä ovat ihan tavallisia...
Lue kommentti
Näyttelijä Ulla Virtanen seisoo perässäsi jonossa. Kuva: Juha Salminen

Onko reilua, että mies saa mennä sortseissa kirkkoon, mutta minä samanlaisissa vaatteissa en, Ulla Virtanen ihmettelee.

Taannoin Italian-reissulla kiertelin poikaystäväni kanssa kaupunkeja. Padovan kaupungissa oli kuuluisa vanha kirkko Basilica di Sant’Antonio. Vaikkemme kumpikaan kuulu kirkkoon, se ei estä meitä ihastelemasta kauniiden rakennusten arkkitehtuuria ja tutustumista historiaan. Joten suuntasimme siis basilikaan.

Mahtipontisella ovella seisoi kaksi vahtimiestä, jotka katsoivat meitä ja sanoivat, että herra on kyllä tervetullut sisälle, mutta naispuolinen ei saa tulla sortseissa ja t-paidassa. Hetken tuijotettuani heitä hämmennyksen vallassa tajusin, että herra poikaystävällähän oli myös sortsit ja t-paita. Huomautin tästä portsareille ja kysyin uudestaan, enkö muka saa mennä sisälle kirkkoon. “Of course you can”, he totesivat. Minun tulisi vain ensin hakea kirkon toimistosta päälleni kaapu.

Päätimme poikaystäväni kanssa, että hän käy vilkaisemassa, miltä sisällä näyttää, ja minä odotan ulkona.

Totta kai tiedän, että katolisuudessa, niin kuin monissa uskonnoissa, on omia, pyhiksi kutsuttuja sääntöjä. Tämä uskonnollinen epäreiluus alkoi kuitenkin odotellessani ärsyttää niin, että haastoin vahtimiehiä. Tivasin heiltä, ovatko he tosiaan sitä mieltä, että on reilua, että mies saa mennä sortseissa kirkkoon, mutta minä samanlaisissa vaatteissa en. He totesivat, että minä voin aivan vapaasti mennä lähellä sijaitsevaan pienempään kirkkoon tai sitten pukeutua tätä rakennusta varten kaapuun.

Minua raivostutti vielä enemmän. Jos jotkut laativat epäreiluja ja epätasa-arvoisia sääntöjä, niin olisivat sitten edes loogisia säännöissään! Ilmeisesti pienemmässä kirkossa jumalaa ei niin paljon ärsytä Virtasen Ullan sortsit, mutta isommassa hänen muotisilmäänsä sen sijaan tökkii. Tämä on yhtä epäloogista kuin se, että gynekologilla otetaan housut pois sermin takana, mutta sitten kävellään toosa paljaana makaamaan pöydälle.

Ymmärrän toki, että tämä on aika pientä henkilökohtaisen tason syrjintää. Olenhan hetero, ateisti, valkoihoinen nainen, joka on kasvanut Suomessa, korkealaatuisen koulutuksen ja terveydenhuollon maassa, jossa tasa-arvokin on moniin maihin verrattuna erittäin pitkällä. Kovin harvoin joudun siis kokemaan mitään suurta syrjimistä. Joten se, että minä en pääse johonkin kirkkoon, on toki pieni asia.

Silti se saa raivostuttaa. Useinhan saa kuulla, että toisten uskontoa pitää kunnioittaa. Miksi uskonnot eivät sitten kunnioita minun ihmisyyttäni? Miksi uskonto saa syrjiä?

Uskoa saa mihin haluaa, muttei olla epäreilu.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Miksi uskonnot saavat syrjiä minua?

Jopa ravintolat saavat asettaa pukeutumiselle ohjeet. En ole katolisen kirkon puolustaja, mutta on hyvä ymmärtää ihan tavalliset säännöt tahdikkuudelle. Jos tietyt asiat ovat toisille erityisen tärkeitä, ja sinulle ei, miksi haastat? Et voi mennä moniin muihinkaan tilaisuuksiin shortseissa, koska se ei ole kunnioittavaa. Linnan juhlat, Eu-parlamentti, opettajien pukeutuminen koulussa jne jne. Jos tilanteissa mennään aina niin pitkälle, että tehdään mitä itse halutaan, kaikista asioista saa...
Lue kommentti