Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka  pitää kuningatarjäätelöstä,  Shakespearesta ja scifistä. Twitter: @MiinaSupinen
Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka pitää kuningatarjäätelöstä, Shakespearesta ja scifistä. Twitter: @MiinaSupinen

Villivihanneksista pyöräytetty pirtelö ei suojele rasittavilta ihmisiltä tai eurokriisiltä, kirjoittaa Miina Supinen.

Keittiön hyllyllä nököttää ruususuolasirotin, jonka sisällön kerrotaan olevan hämmästyttävän terveellistä. Olen käyttänyt vaaleanpunaisia kiteitä nyt pari viikkoa, ja tuntuu, että olen tullut selvästi energisemmäksi ja kauniimmaksi.

Tai siltä minusta ainakin tuntui vielä hetki sitten.

Uuden superfoodin tai trendidieetin omaksuminen on vähän kuin rakastuisi. Silmät säteilevät ja kaikki tuntuu valoisalta. Tässä se on! Vihdoinkin se löytyi! Goji-marjojen avulla olen onnellinen. Jokainen aamu täytyy aloittaa luomukahvilla, jossa on iso klöntti voita.

Vähitellen vaikutus laantuu. Ruoka on vain ruokaa. Villivihanneksista pyöräytetty pirtelö ei suojele flunssalta, rasittavilta ihmisiltä, eurokriisiltä ja yleiseltä vitutukselta.

Trendidieetit vaikuttavat enimmäkseen korvien välissä. Vatsakipu tuntuu tykkänään erilaiselta, kun on syönyt ison kasan tuoreita vihanneksia kuin silloin, kun tietää ahmineensa kolme dallaspullaa. Mehupaastojen alkupäivinä iskevät päänsäryt tuntuvat monien paastoilijoiden mielestä tavallaan hyviltä. Kuin jokin paha poistuisi kehosta kivuliaasti, mutta ah, niin terveellisesti.

Terveystrendeihin hurahtaminen on usein oikeastikin terveellistä. Useimmat ravitsemusgurut suosittelevat vähentämään sokeria ja lisäämään vihanneksia, ja se on lääkäreidenkin mielestä hyvä neuvo. Asiantuntijat varoittelevat ortoreksiasta, eli pakonomaisesta ruokavalion tarkkailusta, mutta jos tarkka syöminen saa sisäiset demonit todella hiljenemään, loppusaldo lienee positiivinen.

Terve järki ja tutkittuun tietoon luottaminen on silti hyväksi, koska jotkut muotidieetit ovat varallisia ja osa ravitsemusguruista täysiä puoskareita.

Australiassa kohuttiin hiljattain ruoka­bloggaaja Belle Gibsonista, joka kertoi voittaneensa syövän kasvispainotteisella ruokavaliollaan. Hän kehotti fanejaan lopettamaan normaalit syöpähoidot. Myöhemmin hän tunnusti, ettei hän ollut koskaan sairastanut syöpää eikä itse asiassa tiennyt syövästä mitään.

Oma pirtsakka olo ei ole aina luotettava mittari. Korkea verenpaine tai alkava hivenainepuutos ei välttämättä tunnu millään tavalla. Muotidieetin noudattaja voi kokea olevansa huippukunnossa, kunnes kuolee suorilta jaloilta.

Mutta entä ruususuola? No, eipä sekään tunnu enää niin ihmeelliseltä.

Luin juuri asiantuntijahaastattelun, jonka mukaan vaaleanpunainen väri johtuu ruosteesta ja enimmäkseen kiteet ovat täsmälleen samaa ainetta kuin vanha tylsä pöytäsuola. Toisin kuin tavalliseen suolaan, ruususuolaan ei ole lisätty jodia – ja jodin puute saattaa johtaa pahimmillaan struumaan.

Joten se siitä terveellisyydestä. En tunne itseäni enää energiseksi ja kauniiksi, ainoastaan aika tyhmäksi.

Se oli kallis suolasirotin.

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Ihanainen-88

Salma Hayekin paljastukset nostavat oksennuksen leffanystävän suuhun

Nyt meni vähän ohi? Nuohan ovat useimmat ainakin minun mielestä loistavia elokuvia, hyviä näyttelijöitä. Jos H.W. on touhunnut omiaan, niin ei se elokuvan arvoa heikennä. Se on hänen mokansa. Minulle ainakin opetettiin jo kotona sanomaan ei ja lopeta, jos joku tekee väärin. En nyt uniani menetä, jos joku vähän bussissa hipaisee vaikka takapuoltani, mutta jos se jatkuu, osaan sanoa selkeästi, että pidä kätesi kurissa ja tiukka katse. Kyllä ne sen jälkeen ovat pysyneetkin. Asioihin pitää puuttua...
Lue kommentti
Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.