Miten älyttömän empaattisia olemmekaan – ahdistelijoita kohtaan!

Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt #metoo-kampanja on tuntunut pienenä jytinänä Suomessa saakka.

On paljastunut muun muassa, että Lauri Törhönen on maineensa veroinen ja toisaalta, ettei laulaja Tomi Metsäketo lienekään mikään kultapoika.

Viime syksynä lukuisat naiset kertoivat Metsäkedon häiriköineen heitä. Metsäketo itse pyysi käytöstään anteeksi julkaisemassaan tiedotteessa, jossa myönsi käyttäytyneensä typerästi ja hakeneensa naisseuraa joskus ”turhankin kärkkäästi ja liian suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

Lopulta Metsäketo sai kohun saattelemana kenkää Tähdet, tähdet -ohjelmasta ja siirrettiin sivuun Mamma Mia! -musikaalista

”Saan melkein joka päivä viestiä, että 'pilasit Tomi Metsäkedon elämän'. Miten minä nyt tässä olen se syyllinen?”

Toimittaja Maria Veitola oli Tähdet, tähdet -ohjelman tuomarina ja veti Enbuske, Veitola & Salminen -keskusteluohjelmaa. Hän sai Metsäkedon kohdanneilta naisilta yhteydenottoja ja ryhtyi selvittämään asiaa.

On siis Veitolan ansiota, että kansa sai tietää uuden törttöpuolen siloposkisesta laulajasta. Mutta halusiko kansa sitten kuitenkaan sitä? Ilmeisesti yhtä vähän kuin tietoa Jari Sillanpään huumepuolesta tai Aku Louhimiehen alistajapuolesta. Maria Veitola kertoo Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-podcastissa, että hän saa yhä kuraa niskaansa paljastuksen tähden.

– Saan melkein joka päivä viestiä, että ”pilasit Tomi Metsäkedon elämän ja teit hänestä työttömän”. Miten minä nyt tässä olen se syyllinen? Eikö hän ole sen itse aiheuttanut? Veitola kysyy podcastissa.

Mahtavaa kuviossa on tietysti se, että jos uhri ja tiedonvälittäjä ovat pahiksia, niin kuka onkaan se hyvis?

Uhrien syyttelyä on harrastettu aina, mutta että vuonna 2018 halutaan vielä nirhata se viestintuojakin? Mahtavaa kuviossa on tietysti se, että jos uhri ja tiedonvälittäjä ovat pahiksia, niin kuka onkaan se hyvis? Aivan. 

Täysin itseaiheutetun myrskyn silmään joutuneita miehiä kohdellaan kohun laannuttua kuin haaksirikosta selviytyneitä. He ovat niin riutuneita! Käyneet läpi kohtuuttoman koettelemuksen! Parat eivät varmaan ole voineet näyttäytyä Teatterin VIP-puolellakaan pitkään aikaan. Onko se mitään elämää? 

Joten arvon uhrit ja tiedonvälittäjät, voisitteko lopettaa.

ME EMME HALUA TIETÄÄ.

Tomi of Finland

Maria Veitolaa syytetään Tomi Metsäkedon elämän pilaamisesta – miten tässä aina käy näin?

Asia ei ole täysin mustavalkoinen. Tiedän, että Tomi on possu hänet ja lähipiirin tietäen, mutta ahdistelusta olisi syytä tehdä rikosilmoitus. Olen varma, että Tomi on syyllistynyt rumaan käytökseen. Nyt asia nostettiin julkisuuteen somen kautta ja julkisesti pyytämällä pyydettiin tietoa Tomin törttöilyistä. Osa on varmasti totta ja osa ei. Nyt ilman mitään tuomiota hänet lynkattiin somessa. Ansaitseeko Tomi enää mahdollisuutta työelämään vaan toivooko ihmiset että häntä rangaistaan lopunelämää...
Lue kommentti

Kesä on yhtä suorittamista, kun kaiken tekemisen yllä leijuu koko ajan hauskuuden ja rentoutumisen vaatimus, Jenni Kokander kirjoittaa.

Pari viikkoa sitten seisoin perheeni kanssa läheisen jättimarketin parkkipaikalla jonotamassa punkkibussiin. Edessäni seisova äiti lahjoi itkevää poikaansa Lego-paketilla, jos rokotus menisi kivasti. Tunsin sielunsisaruutta, koska olinhan itse tehnyt samaisen kontrahdin lasteni kanssa kevättalvella, kun otimme ensimmäisen laakin rokotetta.

Punkkibussin sairaanhoitaja huuteli jonon keulilta infoa rokotteesta: ”Muistattehan, että suoja alkaa vasta toisen rokotteen jälkeen, eli suojaa aivokuumeelle ei ole ennen vahvistusrokotetta”. Edessäni seisova rouva käänsi epätoivoisen katseensa mieheensä ja totesi :”Me mokattiin nyt sit tääki homma. Kiva kesä tulossa.”

Kesä on yhtä suorittamista, kun kaiken tekemisen yllä leijuu koko ajan hauskuuden ja rentoutumisen vaatimus. Vaaroista ja velvollisuuksista puhumattakaan.

Jatkuva grillaus ei tuki vain verisuonia, vaan aiheuttaa myös jatkuvaa päänvaivaa.

Jääkylmästä järvestä on noustava orgastinen hymy naamalla ja juostava innoissaan setämiehen lämmittämään 120-asteiseen saunaan. Saunan jälkeen siirrytään terassille hyttysten syötäväksi ja nautitaan niin perkeleesti. Puhuminen on kielletty, ellei sitten haluta arvuutella, mikä vesilintu milloinkin kiekaisee.

Jatkuva grillaus ei tuki vain verisuonia, vaan aiheuttaa myös jatkuvaa päänvaivaa. Jos viet pihajuhliin tuomisina raakamakkaroita, olet snobi, jolla on noussut some päähän. Jos taas valitset vegaanisen version, olet toisten ruokia arvosteleva ärsyttävä hippi. Juusto-Kabanossin vieminen on yksinkertaisesti junttia.

Yrttejä ei saa pitää keittiössä, missä ne viihtyisivät parhaiten. Kaupasta ostettu basilika muuttuu parvekkeella yrttipuutarhaksi, vaikka lehdet palaisivat auringossa ja kirvat valtaisivat kasvin.

Ja toukokuussa kun oli hellettä, toisteltiin pakonomaisesti lausetta ”nyt ei saa valittaa”, paitsi tietysti siitä, kuinka luonto kärsii ja juuri istutettu siirtonurmi ei juurru.

Kesällä ei ylipäänsä valiteta mistään, vaan kehitytään ja ollaan koko ajan liikkeessä. Kesällä pitää huolehtia siitä, että säärikarvat on ajettu ja varpaankynnet lakattu, vähintään kymmenen ylihintaista olutta juotu muovituopista jonkun kulttuuritapahtuman anniskelualueella, vierailtu kaikkien kavereiden kesämökeillä, ettei kukaan loukkaannu, sup-lautailtu Kaivarissa, ostettu isompi grilli kuin naapurilla, syöty karviaismarjoja, retiisejä ja kalakukkoa ja kaikkein tärkeimpänä huolehdittu siitä, että koko ajan on kivaa.

Onneksi juhannuksena on aina kylmä.

Juhannuksen jälkeen voi vetää villasukat jalkaan ja siirtyä sohvan nurkkaan katsomaan Netflixistä jotain laadukasta pohjoismaista rikosdraamaa. Glögimukia unohtamatta.

Vierailija

Onneksi juhannuksena on aina kylmä – vain se pelastaa meidän suorittamiselta

Jahans, Kokander on jenkkien kätyri mainostaa netflxiä härskisti, saakohan se oikein oravannahkaakin tuosta. Yhdysvallat muuten lähtee YK:n ihmisoikeusneuvostosta- koska Trump ja Israel. Yllättävän vähän silti kyseenalaistetaan mitään jenkkiläistä ja saati sitten juutalaisen toimintaa-koska maailmansota natsit kollektiivinen historiallinen huono omatunto-toki syystä ei saa kyseenalaistaa- koska demokratia jne kai edes villasukat on kotimaista tuotantoa. Kannattaa syödä Suomalaista makkaraa se...
Lue kommentti

Haluaisin pysyä paremmin kärryillä uutisista ja maailmanmenosta, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Eräänä päivänä vilkaisin ohimennen suosikkijugurttini purkin kyljestä sen sisältöä ja järkytyin. Hedelmäpommiksi kutsuttu herkku sisälsi vain vadelmaa, aprikoosia ja persikkaa. Olin jostain syystä kuvitellut jugurtin olevan todellinen hedelmien sambakarnevaalit, vitamiinien hulabaloohulinat. Kaikki hedelmät ananaksesta viinirypäleeseen. Vaan ei.

Tämä uusi tieto sai maailmani järisemään ja minut miettimään, miksi olen kaikki nämä vuodet vain olettanut jotain? Mistä muusta en vain ole ottanut selvää? Ja mistä edes pitäisi tietää enemmän?

Haluaisin pysyä paremmin kärryillä uutisista ja maailmanmenosta. En ole oikein perillä Israelin ja Palestiinan kriisistä, enkä täysin tiedä, mitä kaikkea sote-uudistuksella haetaan. Samaan aikaan tuntuu, tai ainakin niin selitän itselleni, että näyttelijänä ja kirjoittajana joudun jo käsittelemään niin paljon tekstiä, että aamuista sanomalehteä lukiessani kaipaan palkankorotusta.

Näyttelijäntyön opettajani tosin kiljuisi minulle juuri nyt vihaisena, sillä hänestä meidän tulee lukea lehdet joka aamu. Tiedän tiedän! Kannatan suuresti ja kovaan ääneen kaikkea koulutusta ja sivistyksen lisäämistä. Ja sitten käynnistän jälleen yhden osan suosikkisarjaani suoratoistopalvelusta ja päätän vilkaista uutisotsikot lehden sijaan Twitteristä.

On mielestäni kohtuuttoman vaikeaa tehdä kaikin puolin hyviä päätöksiä.

Koetan kovasti olla järkevä ihminen. Yritän kierrättää ja olla ekologinen ja hyvä toisille ihmisille. Haluaisin tietää enemmän. Tietää, mitkä ovat hyviä valintoja. Ostan luomua ja reilua kauppaa ja yritän vähentää muoviroskan määrää ja satsata lähiruokaan. Ja sitten toisaalta en kuitenkaan ole varma, mitkä valinnat ovat oikeasti parhaita valintoja. Esimerkiksi kumpaa ostaa: mahdollisesti hieman likaista kalaa läheltä Itämerestä vai kalaa kaukaa, minkä kuljetus Suomeen aiheuttaa ekologisia haittoja? Muutama pitkä lento vuodessa vai koko vuosi autoilua, lihansyöntiä ja maitotuotteita? Muovipullossa sampoota vai palasampoo Intiasta ja menetetyt hermot, kun se sulaa pitkin suihkukaappia.

On mielestäni kohtuuttoman vaikeaa tehdä kaikin puolin hyviä päätöksiä.

Päädyin lopputulokseen: Kaikkea ei voi eikä ehdi selvittää. Eivätkä kaikki asiat edes ole niin yksinkertaisia – sitä yhtä ainoaa oikeaa vastausta monissa asioissa kun tuskin edes on.

Mutta tiedon etsintää ei pidä lopettaa. Kun pitää silmät ja korvat auki uudelle tiedolle, aina jotain tarttuu: vuosien varrella innostuneisuus oppimista ja uusia asioita kohtaan. Tottumus lukea enemmän ja erilaisia asioita. Kuuntelun taito. Ja tietenkin myös se, että hoksaa lukea joskus ne jugurttipurkin tuoteselosteet.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Mitä hedelmäpommijugurtti opetti minulle elämästä?

Tavattoman imponoivaa-not.Tervetuloa meidän miesten maailmaan. Tuollaista ajatushautomoa suorituspainetta se on miehen elämä ollut jo kauan kauan ennen kuin nainen edes alkoi haaveilla tekevänsä elämässään muuta kuin että osaisi laittaa päänsä luolastaan juuri sen oikean luolamiehen nuijan alle joka sen sakset sitten aukaisee ja tuupaa tiineeksi. No hyväänhän se ajattelu maailmantuskineen naisellekin tekee, mutta jos se alkaa vahdata kuin mies MM-jalkapalloa telkusta, niin minä en ainakaan...
Lue kommentti