Nyt kun uusi trendivihannes on kukkakaali, on aika sanoa pari valittua sanaa lehtikaalista: upeudestaan huolimatta se ei maistu kaikille.

Oletko kuullut lehtikaalista? Tietenkin olet, ellet ole Marsista.

Viime vuosi oli lehtikaalin voittokulkua: Se on maaginen! Käytä sitä smoothieen, pastoihin, salaatteihin, suolaisiin leivonnaisiin, sipseihin – no siis ihan mihin vain!

Upea vihannes, täynnä ravinto-arvoja ja kuituja! Jopa Beyoncé tanssii musiikkivideollaan 7/11 collegepaidassa, jossa lukee edessä isolla KALE. McDonald’s harkitsee ottavansa lehtikaalia menunsa.

Jossain päin maailmaa joku kierii parhailaan lehtikaalissa ja seteleissä. Hän hieroo kaalisia käsiään yhteen, kun rahaa virtaa sisään.

Mutta on yksi juttu. Glamouristaan ja mediahuomiostaan huolimatta lehtikaali maistuu pahalta.

Tämä on toki makuasia, monet rakastavat sitä. Minä en.

Nyt kun suurin hype on jo rauhoittunut, uskallan sanoa tämän viimein ääneen. Jos tunnet samoin, huikkaa rohkeasti ilmoille julkisella paikalla: ”Lehtikaali maistuu pahalta.” Vapauttavaa.

Lehtikaalin puisevaa ominaismakua pyritään piilottamaan esimerkiksi silppuamalla kaali pieneksi smoothieissa. Jotta vihnnesparasta saisi hyvänmakuista, sitä pitää paapoa ja käsitellä: hieroa, suolata, ehkä heittää päälle vähän happoa.

Aaltopahvimaiseksikin luonnehditun kaalin lehtiruodit kannattaa poistaa, samoin keittäminen pehmentää makua. Käsittelemätön lehtikaali jää varsinkin isoina paloina helposti kiinni kurkkuun, kraah, kraah!!!


Tässä se on: lehtikaali monikäyttöinen, terveellinen, mutta... Kuva: Sanoma-arkisto.

Entä ne lehtikaalisipsit?

Tapa yksi: Terveysversiossa lehtikaalin repaleet paistetaan uunissa sellaisenaan ilman rasvaa. Lopputulos ei näytä sipsille, eikä missään –korostan missään – nimessä maistu sipsille.

Tapa kaksi: Lehtikaalin repaleet uppopaistetaan. Tämä valmistustavan pystyn ymmärtämään, sillä sitä käyttäen myös nojatuolini maistuisi erinomaiselta.

Monikäyttöinen lehtikaali kyllä on, sitä ei voi kieltää. Tekisi mieli työntää sitä niin ikään monikäyttöisesti korviin, jottei enää tarvitsisi kuunnella kohkaamista. Puhdistaisikohan lehtikaali myös kodin pinnat kuten ihmesieni?

No, eipä lehtikaalista enää niin kohkatakaan. Sen asema trendikkäimpänä vihanneksena on sitä paitsi rajusti uhattu.

Seuraavaksi tulee kukkakaali (katso vaikka tästä ja tästä). Puhdistaakohan se kodin pinnat?

Lue myös

Tämä lehtikaaliherkku päihittää avokadopastankin

Avokado, inkivääri ja lehtikaali – näin valmistat niistä huippuherkkuja

Kukkakaali on seuraava superruoka! 5 herkullista reseptiä