Alkoiko äitiyssota, kun meillä oli aivan liikaa aikaa yhdistettynä aivan liian pehmeisiin päihin?

Kaikki internetaikana lapsia saaneet tietävät, millaista nykyajan äitiys on. Puolet on sitä mitä ennenkin, siis sitä, että on lapsi, josta pidetään huolta, ja toinen puoli on ideologista internetsodankäyntiä, johon on vähän kuin pakko osallistua.

Äitiyssodan Mainilan laukaukset ampui 2000-luvun ensimmäisinä vuosina Nina Mikkonen. Juuri lapsensa saanut kotiäiti ja entisen tv-julkkiksen vaimo kiersi mediaa kertomassa, että kotiäitiys on ainoa oikea valinta, ellei nainen sitten ole tunteeton hirviö. Mikkoset keksivät töissä käyvälle suomalaiselle äidille sinänsä nokkelan termin ”oto-äiti”, siis äiti oman toimen ohella.

Poteroita oli tietysti kaikessa hiljaisuudessa jo kaiveltu. Tutkijatkin ovat levitelleet äimistyneinä käsiään, mistä yhteiskunnallisesta tarpeesta tällainen kaikkien äitien keskinäinen vastakkainasettelu oikein kumpusi. Oliko meillä vain aivan liikaa aikaa yhdistettynä aivan liian pehmeisiin päihin?

Äitien oli valittava puolensa ja ryhdyttävä puolustamaan valintojaan julkisesti ja keskustelupalstoilla, olivat ne sitten lyhyt tai pitkä imetys, purkkiruoka tai itsetehty, kantoliina tai -reppu, perhepeti tai oma sänky ja muita näitä, ainoastaan pikkuvauvojen äitejä kiihdyttäviä, teknisiä yksityiskohtia. Jos teki toisin kuin joku muu, vauvasta tulisi luultavasti persoonallisuushäiriöinen, läski ja imbesilli diabeetikko-kouluampuja.

Väliin jokin asiantuntija yritti piipittää, että jokainen tekee omat valintansa, ne on kaikki yhtä hyviä, ei viitsittäis tuomita ja arvostella muita.

Tämä siis 2000-luvun alussa. Viidessätoista vuodessa juuri mikään ei tällä rintamalla ole muuttunut. Poteroihin on jatkuvasti tarjolla innokkaita, uusia äitejä, jotka eivät epäröi tarttua lattemukiinsa ja viskata sitä kohti vihollista.

Antaa niiden sotia, kyllä mediaan turhanpäiväistä läpätystä mahtuu. Ja nyt siellä taisteluiden keskellä oleville tiedoksi, että kun se kallisarvoinen esikoisesi on noin viisivuotias, sinua lakkaa totaalisesti kiinnostamasta koko aihepiiri. Koeta kestää, meillä veteraaneilla on tätä seuratessa välillä aika hauskaa.

Lue Me Naisten kaikki Tätä mieltä -kolumnit täältä.

Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.

Suomi 100 -juhlallisuuksien yllä leijuu outo ankeuden aura. Putsataan se!

Suomi 100 -vuoden katsotuin kotimainen elokuva so far: Kolmanteen kertaan tehty Tuntematon sotilas.

Myydyin elämäkerta: Jere. 42-vuotiaan entisen jääkiekkoilijan summaus kuluneiden vuosien huume- ja muista ongelmista.

Jyräävin tapahtuma: Äärioikeistolainen 612-kulkue, jonka tieltä saavat itsenäisyyspäivänä väistyä niin lapset kuin alpakatkin.

Tätäkö on suomalaisuus vuonna 2017 – taaksepäin katsomista, päihdesekoilujen muistelua ja uusnatsien väistelyä?

Ilo loistaa tässä ilottelussa poissaolollaan. Miten perin suomalaista, kyynikko voisi todeta. Mutta ei olla kyynisiä, ollaan almoja!

Alma aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Hänelle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Suomen sadannen itsenäisyyspäivän inspiroivin hahmo on popsensaatio Alma Miettinen. Hän aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Almalle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Alma on nero! Juuri näin meidän kaikkien normaalien ihmisten pitäisi toimia. Ottaa takaisin haltuun suomalaisuuden ikonit, sillä meillehän ne kuuluvat.

Ei siis muuta kuin liput liehumaan, soihdut palamaan, leijonariipus kaulaan ja alpakoita rapsuttamaan. 

Paljon onnea, Suomi! Olet rakas!

Vierailija

Ole kuin Alma! Jokaisen tavallisen suomalaisen kannattaisi ripustaa Suomi-leijona kaulaan

Vierailija kirjoitti: Se on rasistista vain silloin jos sen (niinkuin monen muunkin asian) tekee valkoinen heteromies. Jos saman asian taas tekee nainen tai vähemmistön edustaja se on hienoa, kannatettavaa, uraaurtavaa, rohkeaa ja vaikka mitä. Kaksoisstandardit... Ei, kyllä se on ihan rasisti itse joka sotkee tuon tunnuksen ja rasismin samaan mielikuvaan öyhöämällä ripus kaulassa pöljyyksiään. Ketään muuta ei voi siitä syyttää.
Lue kommentti