Kotoilu-sanaan törmää yhä harvemmin, mutta suomalaiset hengaavat tutkitusti kotonaan erittäin mielellään. Tähän kaikkeen on aivan looginen selitys.

Milloin viimeksi olet sanonut kaverillesi, että lähdenpä tästä kotoilemaan? No hyvä on, et koskaan.

Mutta muutama vuosi sitten sana ”kotoilla” vilahteli tiuhaan tv-ohjelmissa ja lehtien palstoilla. Nykyään sitä näkee enää harvoin. Minulla on tästä teoria:

Ihmiset eivät enää tarvitse erikseen termiä sille, että tekevät kotonaan juttuja.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kotoilu – eli kotiin panostaminen ja ajan viettäminen kotona viihtyisässä ympäristössä – olisi jotenkin loppunut. Ei suinkaan, itse asiassa päinvastoin.

TNS Gallupin vuonna 2014 ilmestyneestä raportissa (Suomi & suomalaiset 2013) selviää, että suomalaisista 78 prosenttia viettää iltaa mieluummin rauhallisesti kotona kuin lähtee ulos. Kansainvälinen keskiarvo on 60 prosenttia.

Kotona oleilua ei vain enää kutsuta kotoiluksi niin usein. Sanan viljelystä on tullut sama asia kuin jos toistelisi ympäristölleen ääneen: ”Minä hengitän.”

Ai todellako, niinkö teet? Itsestään selvää.

Ideana kotoilu on vanha kuin taivas. Siis, haloo, se on puuhastelua, jota ihminen tekee kotonaan! Ihmisillä on todistettavasti ollut koteja jo tovin. He ovat kyenneet puuhastelemaan niissä myös ilman erillistä brändättyä termiä.

”Kotoilusta” alettiin puhua 2000-luvulla. Yle alkoi näyttää Strömsö-tv-sarjaa vuonna 2002, ja näppärien käsitöiden kuningatar Anu Harkki aloitti Ratula-sarjansa vuonna 2009. Siinä hän taiteili lasipurkkeja ja käsinukkeja innolla, joka heikompaa hirvitti.

Nykyään sana on jo päässyt Kielitoimiston sanakirjaan. Määritelmä kuuluu näin:

”Koti- ja käsitöiden harrastaminen kiireisen elämänrytmin vastapainona”

Määritelmä ei ota kantaa siihen, että tietty määrä ”kotoilua” on elämärytmin tasapainottamisen lisäksi pakollista myös pelkästään siksi, ettei asunto luisuisi jäätävään kaaokseen, josta pystyy vain lapiomaan itsensä ulos.

Se, mikä menee ylös, tulee myös alas. Näin se trendien kanssa nyt vain on.

Mutta puuhastele silti kotona. Puuhastele ihan rauhassa, vaikket tietäisikään, miksi siellä oleilua on juuri nyt cool kutsua. Ei kukaan tiedä.

Menet vain sinne, suljet oven, etkä tee hommasta sen suurempaa numeroa.

Lue myös

Omenalaatikko on uusi eurolava – näin sisustat sen avulla

Näitä kasveja NASA suosittelee kotiisi

Näin vähätkin neliöt riittävät – sinkku ja perhe näyttävät mallia