Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka  kokeilee kaikkea ainakin kerran. Twitter: @MiinaSupinen
Miina Supinen on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, joka kokeilee kaikkea ainakin kerran. Twitter: @MiinaSupinen

Kiitollisuuslistan tekemisestä tulee epämääräisen nolo ja kiusaantunut olo, Miina Supinen kirjoittaa.

Joko sinäkin pidät kiitollisuuspäiväkirjaa?

Ilmeisesti kannattaisi. Aivotutkijat ovat todistaneet, että kiitollisuudenaiheiden listaaminen todella lisää onnen tunnetta ja pitää masennusta loitolla.

Minäkin olen hommannut kauniin vihon, johon merkitä kivoja juttuja. Takana on vaikea viikko, joten pieni onnen lisäbuusti tuskin tekisi pahaa.

Kiitollisuuden aiheita löytyykin. Kiitos universumi, että muistin ostaa eilen kahvia ja voin sitä nyt tässä mukavasti juoda. Kiitos, että radiosta kuuluu Grateful Deadin biisi, josta tykkään eniten, ja aurinko pilkistää pilvien takaa. Kiitos, oi armollinen kohtalo, että lapset vievät lautaset itse tiskikoneeseen, hiukseni näyttävät tänään niin pörheiltä ja läheiseni ovat terveitä.

”Kiitos, että lapseni vievät lautaset itse tiskikoneeseen.”

Mutta pian listan teko alkaa tökkiä. Minulle tulee epämääräisen nolo ja kiusaantunut olo.

Aivan kuin valehtelisin. Olen kyllä kaikista näistä asioista iloinen, mutta olenko tarkkaan ottaen kiitollinen?

Eikö kiitollisuus vaadi jonkin kohteen? Kenelle minun pitää olla tarkkaan ottaen kiitollinen? Jumalalle? Grateful Deadille? Pitääkö minun olla lasten oma-aloitteisuudesta kiitollinen lapsille vai itselleni, kun olen kasvattanut heidät niin oivallisesti? Mihin suuntaan lämmin ajatus pitää suunnata?

Kuten tavallista, kyselen mielipiteitä kavereiltani Facebookissa. Monet ovat kokeilleet kiitollisuuspäiväkirjaa, ja kaikki pitävät sitä mainiona ideana. Joillekin homma on aivan itsestään selvä. Jos elämässä käy ansaitsematon onnenpotku, se pitää tiedostaa nöyrästi.

”Jos elämässä käy ansaitsematon onnenpotku, se pitää tiedostaa nöyrästi.”

Mutta en oikeastaan pidä siitä logiikasta. Eihän elämän onni ole ansaittua tai ansaitsematonta. Kaikki maailman ihmiset ansaitsevat onnea ihan synnyinoikeutenaan. Kuka ja missä pitää kirjaa kohtuullisesta onnellisuuden tasosta?

Jatkuva kiitollisuus läheisiä kohtaan tuntuu sekin oikeastaan ankealta ajatukselta. Olen onnellinen, että minulla on lähelläni rakkaita ihmisiä, mutta en voi olla heille kaiken aikaa kiitollisuudenvelassa – enkä halua, että he ovat minulle.

Aito ystävyys tarkoittaa pikemminkin vapautta antajan ja saajan roolista. Siinä ei lasketa, kuka on saamapuolella, vaan olo on rento ja tasapuolinen.

Filosofinen ongelmani ei ottanut ratketakseen. Kivojen juttujen listaaminen oli muuttunut henkisten velkojen ja uskonnollisten pohdintojen syöveriksi.

Lopulta päätin soveltaa kiitollisuuspäiväkirjaa. Siitä tulikin ”tämä homma ainakin pelittää” -päiväkirja, jonka idea on kiinnittää huomiota elämän valoisiin puoliin.

Tähän mennessä se on tuntunut aika toimivalta. Listaan joka päivä kaiken kivan, mitä olen kokenut tai ajatellut. Aivan kuin päivä paistaisi vähän enemmän kuin ennen.

Kaikki Me Naisten kolumnit voit lukea täältä.

Walking and alive

Kiitollisuuspäiväkirja on nolo – tässä syyt

Eva kirjoitti: "Jos elämässä käy ansaitsematon onnenpotku, se pitää tiedostaa nöyrästi." Olen kirjoitellut kiitollisuuspäiväkirjaa, mutta tällaisesta "ohjeesta" en ole kuullutkaan. Kun on itsensä kanssa sujut, ei tarvitse pohdiskella onko tämä ansaittua vai ei ja onnenpotkuista voi olla aidosti onnellinen ja tuulettaa. Itselle "Tämä homma ainakin pelittää"-päiväkirja tuntuisi liian laimealta, mutta pääasia, että kaikki löytää itselleen sopimman tavan olla kiitollinen. :) Toisinsanoen: älä kulje...
Lue kommentti
Huoh

Kiitollisuuspäiväkirja on nolo – tässä syyt

Eva kirjoitti: "Jos elämässä käy ansaitsematon onnenpotku, se pitää tiedostaa nöyrästi." Olen kirjoitellut kiitollisuuspäiväkirjaa, mutta tällaisesta "ohjeesta" en ole kuullutkaan. Kun on itsensä kanssa sujut, ei tarvitse pohdiskella onko tämä ansaittua vai ei ja onnenpotkuista voi olla aidosti onnellinen ja tuulettaa. Itselle "Tämä homma ainakin pelittää"-päiväkirja tuntuisi liian laimealta, mutta pääasia, että kaikki löytää itselleen sopimman tavan olla kiitollinen. :) Vaihtelee tilanteen...
Lue kommentti

Moni nainen on soimannut kanssasisariaan siitä, että he ovat valittaneet liian myöhään ja liian pienestä #metoo-skandaalin aikana.  Tässä asiassa ei voi koskaan kitistä turhasta.

Lakatkaa kitisemästä! Tämä on ollut yllättävän monen (vähän iäkkäämmän) naisen viesti niille naisille, jotka ovat #metoo-kampanjan yhteydessä nostaneet esiin töissä kokemansa seksuaalisen häirinnän tai muun epäasialliasen kohtelun.

Viimeisimpänä esimerkkinä on tapaus Aku Louhimies, jossa joukko Suomen eturivin näyttelijöitä syytti ohjaajaa työpaikkakiusaamisesta.

Moni nainen on soimannut kanssasisariaan siitä, että he valittavat liian myöhään ja liian pienestä. Miksei puututtu silloin vuosia sitten, kun kaikki tapahtui? Miksi kukaan suostui jatkamaan työskentelyä, jos heitä kerran kohdeltiin niin huonosti?

Niin miksi? Totta kai olisi ihan ihanteellista, että asioihin ja ongelmiin voisi puuttua heti. Olla vahva ja ilmoittaa, ettei minua saa kohdella väärin. Mutta käsi ylös, kuka meistä on osannut ollut niin rohkea nuorena ja uransa alussa? Aika harva. En minä ainakaan.

Olin vähän yli parikymppisenä työpaikassa, jossa sain osani seksuaalisesta häirinnästä. En ollut ainoa, saman joutuivat kokemaan muutamat muutkin nuoret naiset. En usko, että olisin ikinä uskaltanut avata suutani. Olin aloittelija, eikä minulla ollut vakituista työpaikkaa. Mutta tiesin, että joskus sellaisen varmasti jostain haluan. Pelkäsin, että se jää saamatta, jos pilaan maineeni sanomalla vastaan.

Onneksi minun ei edes tarvinnut puuttua häiritsijän käytökseen. Siihen puuttuivat ne minua rohkeammat ja kokeneemmat naiset ja miehet, joiden asema työpaikalla oli vahvempi kuin minun. Ja niin pitääkin tehdä. Puuttua, jos näkee, että vieressä jotain kohdellaan väärin.

”Mutta käsi ylös, kuka meistä on osannut ollut niin rohkea nuorena ja uransa alussa?”

Nyt myös minä uskaltaisin, mutta tähän pisteeseen on pitänyt kulkea pitkä matka. Kunnioitan niitä rohkeita naisia, jotka ovat uskaltaneet kertoa kokemuksistaan. Vaikka tapahtumista olisi kulunut vuosia, epäasiallisen kohtelun esiin tuominen on aina tärkeää. Ja tärkeää olisi myös, että me naiset seisoisimme yhtenä rintamana. Tässä asiassa ei voi koskaan kitistä turhasta.

Vierailija

Sisko, älä kitise turhasta

Lainaan toiselta palstalta. "Miksi eivät nämä naiset ole puhuneet aikaisemmin? No, kyllä minä ainakin ymmärrän hyvin, että ei nuorella näyttelijällä ole pokkaa sanoa sille pomolle, että ei käy ja pysäyttää kymmenien ihmisten työ ja palkanmaksu, kun yksi kuvauspäivä maksaa xiljoona euroa. Ja saada samalla kuuluisan ja menestyneen ohjaajan muille ohjaajille kertomana semmoinen maine, että "sen kanssa on hankala tehdä töitä" tms ja menettää tulevat työt. Ei minulla ainakaan sellaista pokkaa olisi...
Lue kommentti
Vierailija

Sisko, älä kitise turhasta

Tosiasia on, että vaikenemalla mahdollistetaan ikävien asioiden jatkuminen. Louhiniemelläkin olisi ollut mahdollisuus korjata tapojaan, jos joku olisi aukaisut suunsa heti välittömästi tai asioita olisi viety eteen päin virallisia kanavia pitkin (= reklamaatio liittoon, työsuojeluviranomaisiin ym.). Ikäviin asioihin tarttuminen HETI oman uransa kustannuksella vaatii rohkeutta. Sen sijaan tämä julkinen loanheitto ja päivästä toiseen jatkuva 10 - 20 vuotta sitten tapahtuneisiin juttuihin,...
Lue kommentti

En pelkää ikäkriisejä, vaan olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että oikeasti tulisin keski-ikäiseksi, Jenni Kokander kirjoittaa.

Kun olin kaksitoistavuotias, siitä oli pelkästään hyötyä, että näytin nelikymppiseltä. Hain Code-limuviinoja ja Yo!-tupakoita koko kaveriporukalle. Muutenkin minua kunnioitettiin ja minut otettiin vakavasti, koska en näyttänyt epävarmalta teinitytöltä, vaikka sellainen olinkin. Keski-ikäisen töölöläisrouvan habitukseni avasi minulle ovet niin ravintoloihin kuin pyhäkoulun opettajaksikin.

En tiedä kumpi oli ensin: muna vai kana. Rupesinko elämään ulkokuoreni asetuksilla vai tekikö ”vanha sieluni” minusta teinimummon näköisen.

En ole oikeastaan koskaan nauttinut nuorisojutuista. Kun pussikaljan juominen puistossa ei tuntunut luontevalta, siirryin Storyvillen terassille muiden kulttuuritanttojen seuraan.

En ole koskaan kärsinyt siitä, etten näytä ikäiseltäni. Sen sijaan olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että oikeasti tulisin keski-ikäiseksi ja voisin hyvällä omallatunnolla mennä hotelliin yöksi leirintäalueen sijaan.

Kuinkas sitten kävikään.

Täytän kahden vuoden päästä neljäkymmentä ja olen siirtynyt seuraavalle levelille.

Joulun alla ikäiseni nainen antoi minulle paikkansa taksijonossa saatesanoilla ”mene sä vaan ensin, kun oot vanhempi ihminen”.

Vaikka hiukan kirpaisi itsetuntoa, niin mukavuudenhalu otti ylivallan. Kömmin lämpimään taksiin ja jätin paremmin säilyneen lajitoverin hytisemään tolpalle.

Vesijuoksuradalla noin kahdeksankymppinen mies yritti iskeä minua. Kun harmaapantteri pisti kaiken peliin, olin aika otettu. Tunnelma tosin pikkuisen latistui, kun herra kysäisi, onko vieressä uinut tyttäreni lapsenlapseni.

En pelkää ikäkriisejä. Olen tuntenut olevani sinut kulloisenkin numeron kanssa. On vapauttavaa näyttää ikäistään vanhemmalta.

Minun ei ole esimerkiksi tarvinnut huolehtia siitä, että saan allit, koska ne liehuivat mukana jo parikymppisenä.

Hesarin iäntunnistusrobotti arvioi yhden kuvani olevan kahdeksankymppisen miehen ja toisen se veikkasi nelikymppiseksi silmälasipäiseksi naiseksi. Silmäpussini varmaan näyttivät hämäävästi rilleiltä.

Tätimäisyyteni tuntuu vaivaavan enemmän muita kuin itseäni. Somessa yksi ihmisiä eniten askarruttaneista kysymyksistä minuun liittyen on ikäni. Esimerkiksi kommentti eräältä keskustelu palstalta:

”Täh!!!?? Mä oo kans 37 ( syntynyt tammikuussa 1981). Ja luulin kans et se on jotai 50-vuotias täti. Iteltä kysytään paperit kaupassa vieläkin. Siltä varmaan ei.”

Juu ei kysytä. Ei ole kysytty sen jälkeen, kun täytin 12 vuotta.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Keski-ikäinen fani

En ole koskaan kärsinyt siitä, että näytin jo 12-vuotiaana keski-ikäiseltä töölöläisrouvalta

Olin niiiin pahalla päällä tänään, luntaräntää vihmoi suoraan naamaan ja nälkäkin oli. Sitten hain Me Naiset postilaatikosta ja luin Jennin kolumnin. :D Harvoin, siis enpä juuri koskaan, nauran ääneen kirjoja tai lehtikolumneja lukiessa, mutta nyt repesin! Aivan ihana päivän piristys tämä juttu. Suurkiitos Jenni, olet ihana <3
Lue kommentti