Jörn Donner kertoi, että hän päätti olla isä vain yhdelle kolmasosalle lapsistaan. Voisiko kukaan nainen toimia samalla tavalla – ja pysyä yhteiskunnan arvostettuna tukipilarina?

Monet tuskailevat työn ja perheen yhdistämistä, mutta hei, ei vanhemmuutta tarvitse ottaa niin vakavasti.

Raikkaan erilaisen ajattelutavan vanhemmuuteen esittelee tänään 85 vuotta täyttävä kirjailija, ohjaaja, entinen kansanedustaja ja diplomaatti Jörn Donner. Hän kertoo Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä päättäneensä olla vanhempi vain kahdelle lapsistaan.

– Minulla on kuusi lasta eri suhteista, mutta olen pitänyt huolta vain nuorimmistani Rafaelista ja Danielista. -- Neljän muun lapseni kanssa en ole ollut juuri tekemisissä. Päätin aikoinaan katkaista yhteydet kahteen ensimmäiseen poikaani, jotka syntyivät 21-vuotiaana solmimastani avioliitosta. Entinen vaimoni oli hyvin hankala, eivätkä mitkään tapaamisajat sopineet hänelle, Jörn Donner perustelee Kuukausiliitteessä.

Kahden muun lapsen kanssa Donner ei halunnut olla tekemisissä, sillä he olivat vahinkoja. 

Vanhemmuus on tietysti nykymaailmassa valinta. Länsimainen nainen voi valita, mitä keholleen tekee. Länsimainen mies voi valita, käyttääkö esimerkiksi ehkäisyä naisten kanssa piehtaroidessaan. Silti yllätyksiä tapahtuu.

Ainoa, joka ei voi tilannetta valita, on lapsi. Hän vain syntyy tähän maailmaan. Se, että syntymä sattuu nyppimään jompaakumpaa vanhempaa, ei ole hänen syynsä. Hänellä on oikeus tulla rakastetuksi. 

Kelpaisiko sarjahylkääjä-äiti kansakunnan kaapin päälle suureksi suomalaisuuden ikoniksi? 

Äitejä ja isiä on moneen junaan, mutta tuntuu veikeältä ajatella, voisiko kukaan nainen toimia kuin Donner. Porskutella vuosikymmeniä luottamustoimesta toiseen, paistatella arvostuksen valokeilassa. Todeta 85-vuotishaastattelunsa sivulauseessa: ”Joo, päätin olla äiti vain kahdelle lapsistani. Yksi exäni oli niin hankala, että en jaksanut enää tavata niitä ekoja lapsiani. Sitten oli tosiaan pari lasta, jotka syntyivät suhteiden ulkopuolella. Musta niitä ei lasketa.” 

Kelpaisiko sarjahylkääjä-äiti kansakunnan kaapin päälle suureksi suomalaisuuden ikoniksi? Vai saattaisiko joku närkästyä ja huomauttaa, että kyllä kaikki lapset oikeasti lasketaan.

Nekin, jotka eivät ole sattuneet sinua kiinnostamaan. 

mies

Jörn Donner päätti olla isä vain kahdelle kuudesta lapsestaan – hei Jörkka, vanhemmuus ei ole tahdon asia!

Donner paljastui oksettavaksi pelleksi, joka ei kanna näköjään ole halunnut kantaa mitään vastuuta teoistaan. Onneksi käppänä ei kuulu omaan tuttavapiiriin, sieltä tulisi nopea lähtö tuolla asenteella. Kun ex-vaimo teki tapaamiset vaikeiksi, äijä nosti kädet ylös ja luovutti ja sitä kautta sai lapset kärsijöiksi. MIES olisi järjestänyt tapaamiset keinolla tai toisella.
Lue kommentti