Sormet pois korvista! Riikka Slunga-Poutsalo

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertoi viime sunnuntain Helsingin Sanomissa vihaavansa feminismiä.

Slunga-Poutsalon perustelut "feminismivihaan" vaikuttavat siltä, ettei hän ole erityisemmin perehtynyt asiaan, ja hönkäisi haastattelussa, mitä sylki sattui suuhun tuomaan. Mutta Slunga-Poutsalon feminisminvastainen asenne ei ole nykyään mitenkään harvinainen, joten on syytä kumota nämä väittämät.

"Mä oon nainen, ja mulla on naisena omat vahvuudet ja heikkoudet. Samoin mun miehellä, se on mies, ja sillä on vehkeet jalkojen välissä, ja sillä on omat vahvuudet ja heikkoudet."

Feminismi eli tasa-arvoiseen yhteiskuntaan pyrkiminen ei tarkoita biologisen sukupuolen kieltämistä. Feminismi ei tarkoita sitä, että miehen ja naisen pitää olla samanlaisia. Feminismi tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat täysin yhtäläisillä mahdollisuuksilla olla sellaisia kuin ovat ja toteuttaa sitä, mitä parhaiten osaavat ja haluavat, ilman että vehkeiden merkki jalkojen välissä ohjailee tietoisesti tai tiedostamatta omia ja ympäristön odotuksia. Tämä koskee sekä naisia että miehiä.

Minulla ja Riikka Slunga-Poutsalolla ei ole samoja vahvuuksia ja heikkouksia, vaikka naisia olemmekin.

 "Feminismissä on vahvasti negatiivinen sävy. Ei se ole enää tänä päivänä sitä, että kannatat tasa-arvoa. Sillä on sellainen sävy arkipuheessa, että haluat naisille enempi miesten kustannuksella."

Vaihdetaanko sanan feminismi tilalle sana perussuomalaisuus, sanan nainen tilalle suomalainen ja sanan mies tilalle ulkomaalainen?

Vitsi, vitsi, mutta feminismiä vastustavat käyttävät usein perusteluna mutu-tuntumaa siitä, että kyse on naisten halusta lytätä miehet. Ei ole. Feminismi yleisliikkeenä ei ole vallanhimoinen kostoprojekti, jotkut sen hyvin marginaaliset ääriliikkeet ovat. (Tältä varmasti tuntuu myös valtavirtamuslimeista, joihin tietämättömyyden, ennakkoluulojen ja pelon takia sotketaan jatkuvasti Al-Qaida ja Isis.)

Feminismi, edelleen, pyrkii tasa-arvoon. Se, että sukupuolinen syrjintä on Suomessa lainsäädännössä kielletty ei valitettavasti tarkoita sitä, että tasa-arvo on nyt valmis. Ihmisten mielissä, niin yhteiskunnallisessa kuin arkielämässäkin, elävät hyvin voimakkaina käsitykset, millainen on mies ja millainen nainen, ja mitä heidän tehtäviinsä kuuluu.

Feminismi pyrkii höllentämään näitä tiukkoja rajoja, jotta ihmiset saisivat olla miehiä ja naisia paljon monipuolisemmin. Siitä ei seuraa yhteiskunnalle, Suomelle ja yksityisille ihmisille mitää muuta kuin puhdasta hyötyä.

"Suomessa naiset on niin tasa-arvoisia, että ne näyttääkin miehiltä."

Oikeastaan tämän tasoinen heitto ei ansaitsisi huomiota, mutta se kuvaa hyvin sitä, miten suuri, yhteiskunnallinen asia mitätöidään mauttomilla heitoilla ja takertumalla lillukanvarsiin.

"Että yritetään olla yhtä tasa-arvoisia kuin miehet tai vähän tasa-arvoisempiakin. Se saa mut työntämään sormet korviin."

Slunga-Poutsalon tähän kommenttiin tiivistyy kristallinkirkkaasti se syy, miksi feminismiä tarvitaan: Maan kolmanneksi suurimman puolueen puoluesihteeri, joka sattuu olemaan nainen, on sitä mieltä, että on syytä työntää sormet korviin, kun naiset puhuvat halustaan olla tasa-arvoisia miesten kanssa. Hän siis ei halua tietää asiasta mitään, koska se on hänestä niin ärsyttävää.

Miksi se on niin vastenmielistä? Tähän ihan oikeasti kaipaisi vastauksen.

Slunga-Poutsalo käyttää kuitenkin verbiä "yritetään", mikä tarkoittaa, että hän itsekin tietää, ettei Suomessa eletä missään täydellisessä tasa-arvoidyllissä.

Joten sormet pois korvista, Slunga-Poutsalo.

Lue lisää:

Arman Alizad ja muut miehet tekevät feminismistä miesten asian

Raivohauska feministi Caitlin Moran