Anna Perho, 44, on lohjalainen radioääni, toimittaja, luennoitsija ja kirjailija. Ja nyt myös Mimmien kolumnisti.
Anna Perho, 44, on lohjalainen radioääni, toimittaja, luennoitsija ja kirjailija. Ja nyt myös Mimmien kolumnisti.

Me Naisten kolumnistit lupaavat läpileikkauksen (naisen) elämästä.

Tässä he ovat: Me Naisten tuoreet kolumnistit Anu Silfverberg, Miina Supinen ja Anna Perho. Ensimmäinen kirjoitus ilmestyy 21.8.

Anu Silfverberg, olet punavihreä toimittaja-kirjailija ja kasvissyöjä, jota on luonnehdittu jopa "luovan luokan pyhimykseksi". Mikä sinussa on
tavallisinta?

Kaikkihan me olemme keskimmäisiä viidestä. Enköhän minä ole aika tavallinen kaikin tavoin. Olen nelikymppinen kalliolainen toimittaja ja myös näytän siltä. Suomi on vahva yhtenäiskulttuuri. Kaikkialla voi esimerkiksi ottaa keskikaljan ja mennä saunaan.

Tavallisuustesti: Mitä kanta-asiakas­kortteja lompakostasi löytyy? Tutkimuksen mukaan 35–44-vuotiailla naisilla on niitä keskimäärin kymmenen.

Ei minulla taida olla yhtään. Hetkinen, onkohan pankkikortissani Plussa-ominaisuus? En ole kanta-asiakaskortti­periaatteellinen, niitä ei vain ole tullut hankittua. Leimakortteja päätin olla keräämättä, koska hukkaan ne aina.

Anu Silfverberg, 39, on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on julkaissut kirjat Kung Po, Luonto Pakastimessa, He eivät olleet eläimiä ja Äitikortti: Kirjoituksia lisääntymisestä.

Toimittaja-kirjailija Miina Supinen, olet humoristin maineessa. Mistä hauskat jutut kumpuavat?

Huumori on kaksiteräinen miekka, eikä hauskoja juttuja voi alkaa väkisin keksiä. Huumori tulee siihen varsinaisen asian päälle, jos on tullakseen. Naureskelen monentyyppiselle huumorille, esimerkiksi väärinkäsityksille. Musta huumori on hyvä vaihtoehto järkyttymiselle, pahastumiselle ja ehkä surullekin.

Nuori kirjailija Miki Liukkonen arvosteli haastattelussa tämän hetken kirjailijoita, sinuakin, liian keskiluokkaisiksi. Korvaako juokseminen rappiolla olemisen?

Juokseminen korvaa dokaamisen jossain määrin, myös se nollaa pään. Kun olen pahalla tuulella, käyn juoksemassa ja rentoudun. Ihan asiaa Miki puhuu, onhan tosi tylsää olla kunnollinen. Mieluummin sitä vetäisi tiloissaan taiteellisena ja viisveisaisi, mutta sitten olisin jo haudassa. Rakastan kirjoittamista ja haluan huolehtia siitä, etten pala loppuun.

Miina Supinen, 38, on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Liha tottelee kuria, Apatosauruksen maa ja Säde.

Millaisia reaktiota toivot kolumniesi herättävän, toimittaja Anna Perho?

Toivon, että lukijat joko samastuvat juttuihini tai sitten ajattelevat, että todella rasittava ämmä. Olen jo radiossa käyttänyt paljon omaa elämääni materiaalina. Lapseni ovat hakeneet paikkaa orpokodista, koska häpeävät äitiään niin paljon.

Olet kertonut avoimesti olevasi suorittaja ja ylpeä siitä. Kai sinullakin on jokin hoitamaton mörkö kaapissa?

Kiitos, kun muistutit. Muutimme kahdeksan vuotta sitten, ja viimeisessä muuttolaatikossa on varmaan parituhatta valokuvaa. Meille myydään ajatusta, että tekeminen ja suorittaminen olisivat kauheita paheita, vaikka tutkitusti mitkään eivät stressaa niin paljon kuin tekemättömät asiat.

Ensimmäinen kolumni julkaistaan torstaina 21. elokuuta, ja sen kirjoittaa Anu Silfverberg. Kolumnit julkaistaan myös menaiset.fi:ssä.

Lue lisää kolumnisteista:

Anna Perho: "Ilman perhettäni olisin työnarkomaani"

Miina Supinen ja vaihtoehtohoidot: ”Enhän mä nyt oikeesti mihinkään tollaseen usko”

Äitiyskirjan kirjoittanut Anu Silfverberg: 'Lapsen paras' on huono selitys

Aku Louhimiehen sadistiseksi luonnehditut ohjausmetodit nousivat päivänvaloon neljä vuorokautta ennen Jussi-gaalaa. Mitä käy Tuntemattoman sotilaan palkintosaldolle?

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas (2017) oli tähän päivään saakka Jussi-gaalan suurin palkintosuosikki. Se on ehdolla muun muuassa vuoden 2017 parhaaksi elokuvaksi ja Aku Louhimies parhaaksi ohjaajaksi. 

Kansan rakastama klassikkoelokuvan uudelleenfilmatisointi ja tinkimätön ohjaajanero – voisiko mikään estää palkintovyöryä?

 Tänään, Minna Canthin ja tasa-arvon päivän ilmeni, että taitaa voida.

Suomen nimekkäimpien naisnäyttelijöiden rivistö kertoi Ylelle Louhimiehen vuosikymmenien aikana harjoittamasta alistamisesta ja rääkistä. 

Käsky-elokuvan kuvauksissa Louhimies oli laittanut Pihla Viitalan iholle torakan toukkia ja pakottanut Viitalan syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Ja lista jatkuu jatkumistaan.

”Naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan!”

Luottomiehet ovat pysyneet Louhimiehen riveissä leffoista toiseen, mutta naispääosan esittäjät ovat vaihtuneet tiheään tahtiin. Toisaalta näiden paljastusten valossa on ihme, että heitä on ollut filmeissä ollenkaan! Pamela Tola ja Pihla Viitala nimittäin kertovat, että heidät Louhimies uhkasi lopulta jopa leikata pois elokuvasta.

– Hän tuskaili, mitä tehdä, koska päähenkilöä on vaikea poistaa, mutta pakkotilanteessa sekin on mahdollista, Viitala kertoo Ylelle.

Louhimies itse on syytöksistä yllättynyt ja pitää toimintaansa ihan vain ohjausmetodina. Maallikon korvaan mielivaltainen vallankäyttö vaikuttaa ihan vain naisvihamieliseltä sadismilta.

Jussi-patsaat jakava elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura ry on perjantaina vaikean valinnan edessä. Haluaako se palkita ihmisen, jonka kerrotaan järjestelmällisesti traumatisoivan ja nöyryyttävän naispuoleisia alaisiaan taiteen nimissä, vai haluaako se luoda toivoa jostain vähän paremmasta huomisesta? 

Etukäteen lupailtiin, että #metoo-kampanja tulee kyllä näkymään myös Jussi-gaalassa (mustina mekkoina ja valkoisina käsinauhoina).

Jotenkin en enää epäile sitä ollenkaan.

Huumori ja komedia ovat myös keinoja käsitellä omaa maailmankuvaa, Ulla Virtanen kirjoittaa.

Komedia on naurettavan tärkeä asia. Nauru tuottaa hyvää oloa ja yhdistää ihmisiä. Huumorin kautta pohdimme ihmisyyttä. Nauraessa koemme tunteita laidasta laitaan ja samalla käsittelemme myös omaa maailmankuvaamme.

Olen improvisoija Improvisaatioteatteri VSOP:ssa. Improvisaatio on hieno laji. Siinä eletään todella hetkessä, kaikki keksitään tässä ja nyt. Olen vuosien varrella päässyt vierailemaan erilaisissa tilausesityksissä ympäri Suomea. Sen lisäksi, että saan tuottaa iloa muille, minulla on ollut kunnia päästä kurkkaamaan erilaisten porukoiden maailmaan. Improvisaatioesitysten päätarkoitus on toki tarjota viihdettä ihmisille, mutta samalla ne heijastavat sitä, millaisessa maailmassa elämme.

Olimme esiintymässä eräissä yritysjuhlissa. Yleisö koostui pääosin keski-ikäisistä naisista. Aloitimme improvisoidulla tarinalla, jonka kulkua yleisö sai muuttaa huutamalla ”Ei!” jos tarina ei mennyt mieleiseen suuntaan.

Ensi näkemältä olisi voinut arvioida yleisön kannattavan melko konservatiivisia ja perinteisiä arvoja. Toisin oli. Tämä porukka alkoikin muokata juonta niin, että yhtäkkiä miehen ja naisen tapaamisesta kertova tarina alkoi kulkea kohti naishahmon vapautta. Rohkeat valinnat, seksuaalinen vapautuneisuus, ura ja unelmat! Yleisö kiljui innoissaan johdattaessaan hahmon itsenäiseen tulevaisuuteen. Ei esteitä, ei rajoja.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa.

Tarina sai useat väliaplodit. Ihan kuin yleisö oli aplodeerannut omalle rohkeudelleen heittäytyä kuvitteellisen naisen mukana.

Pohdin tätä jälkeenpäin. Vaikka kaikki valinnat, mitkä tarinan nainen teki, eivät välttämättä olleet oikeita kaikille katsomossa, tuo äänekäs hurmos kertoi paljon.

Uskon, että elämme muutoksen aikaa. Naiset puhuvat ääneen. Ovat äänekkäämmin sitä, mitä haluavat olla ja uskaltavat antaa toisten olla jotain erilaista. Viime aikojen kampanjat kertovat tästä. On äänekästä sorron vastustamista, valtarakenteiden murtamista. Puhetta tasa-arvosta ja omanarvontunnosta. Naisen ei enää tarvitse mennä muottiin, missä hän hiljaa kilttinä tyttönä tekee häneltä odotettuja asioita. Nyt hän tekee asioita, joita hän itse haluaa.

Nainen saa päättää olla ikänsä kotiäitinä tai kiertää sinkkuna maailmaa tai olla yritysjohtaja ja äiti. Mitä ikinä haluaa.

Äkkiseltään saattaa tuntua, että näinhän on ollut aina. Historia kertoo kuitenkin toista: esimerkiksi naimisiin mennessään nainen on saanut Suomessa pitää oman sukunimensä vasta vuodesta 1987 lähtien. Muutos on tuore ja käynnissä, ja se etenee vain, kun siitä puhutaan ja sitä tehdään todeksi. Joskus se voi tapahtua komedian keinoin. Nostetaan asiat pöydälle ja muutetaan maailmaa nauramalla.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

No jaa, suomalainen nainen kuuluu kuitenkin melko pieneen etuoikeutettujen valkoisten naisten eliittiin ja suurin osa naisista asuu ns banaanivaltioissa jossa he saattavat haaveilla vasta pääsevänsä edes sen kuuluisan nyrkin hellan väliin lähinnä siksi, että saisivat edes sen hellan. Naisten vapautuminen on tavallaan totta, mutta myös suurta teatteria ja ajatus- illuusiota joka romahtaa helposti ja nopeasti takaisin entisten aikojen asetelmiin jos esimerkiksi sattuu tulemaan jonkinlainen...
Lue kommentti
Vierailija

Naisen ei enää tarvitse asettua kiltin tytön muottiin

Mielestäni koko kiltti tyttö -jauhanta on Suomessa hyvin kummallista. Täällähän niitä miehiä pompottavia justiinoita riittää ihan jokaiselle. Äiteinä alkoholistimiehille ja muille ikuisille poikalapsille, jotka eivät halua ottaa vastuuta. Ja mikä naurettavinta, tätä saamatonta miesjoukkoa pyrkii edelleen miellyttämään lähes jokanen, hyvää jätkää esittävät ja muita naisia huomionkipeydessään selkään puukottavat feministit etujoukossa.
Lue kommentti