Anna Perho, 44, on lohjalainen radioääni, toimittaja, luennoitsija ja kirjailija. Ja nyt myös Mimmien kolumnisti.
Anna Perho, 44, on lohjalainen radioääni, toimittaja, luennoitsija ja kirjailija. Ja nyt myös Mimmien kolumnisti.

Me Naisten kolumnistit lupaavat läpileikkauksen (naisen) elämästä.

Tässä he ovat: Me Naisten tuoreet kolumnistit Anu Silfverberg, Miina Supinen ja Anna Perho. Ensimmäinen kirjoitus ilmestyy 21.8.

Anu Silfverberg, olet punavihreä toimittaja-kirjailija ja kasvissyöjä, jota on luonnehdittu jopa "luovan luokan pyhimykseksi". Mikä sinussa on
tavallisinta?

Kaikkihan me olemme keskimmäisiä viidestä. Enköhän minä ole aika tavallinen kaikin tavoin. Olen nelikymppinen kalliolainen toimittaja ja myös näytän siltä. Suomi on vahva yhtenäiskulttuuri. Kaikkialla voi esimerkiksi ottaa keskikaljan ja mennä saunaan.

Tavallisuustesti: Mitä kanta-asiakas­kortteja lompakostasi löytyy? Tutkimuksen mukaan 35–44-vuotiailla naisilla on niitä keskimäärin kymmenen.

Ei minulla taida olla yhtään. Hetkinen, onkohan pankkikortissani Plussa-ominaisuus? En ole kanta-asiakaskortti­periaatteellinen, niitä ei vain ole tullut hankittua. Leimakortteja päätin olla keräämättä, koska hukkaan ne aina.

Anu Silfverberg, 39, on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on julkaissut kirjat Kung Po, Luonto Pakastimessa, He eivät olleet eläimiä ja Äitikortti: Kirjoituksia lisääntymisestä.

Toimittaja-kirjailija Miina Supinen, olet humoristin maineessa. Mistä hauskat jutut kumpuavat?

Huumori on kaksiteräinen miekka, eikä hauskoja juttuja voi alkaa väkisin keksiä. Huumori tulee siihen varsinaisen asian päälle, jos on tullakseen. Naureskelen monentyyppiselle huumorille, esimerkiksi väärinkäsityksille. Musta huumori on hyvä vaihtoehto järkyttymiselle, pahastumiselle ja ehkä surullekin.

Nuori kirjailija Miki Liukkonen arvosteli haastattelussa tämän hetken kirjailijoita, sinuakin, liian keskiluokkaisiksi. Korvaako juokseminen rappiolla olemisen?

Juokseminen korvaa dokaamisen jossain määrin, myös se nollaa pään. Kun olen pahalla tuulella, käyn juoksemassa ja rentoudun. Ihan asiaa Miki puhuu, onhan tosi tylsää olla kunnollinen. Mieluummin sitä vetäisi tiloissaan taiteellisena ja viisveisaisi, mutta sitten olisin jo haudassa. Rakastan kirjoittamista ja haluan huolehtia siitä, etten pala loppuun.

Miina Supinen, 38, on helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat Liha tottelee kuria, Apatosauruksen maa ja Säde.

Millaisia reaktiota toivot kolumniesi herättävän, toimittaja Anna Perho?

Toivon, että lukijat joko samastuvat juttuihini tai sitten ajattelevat, että todella rasittava ämmä. Olen jo radiossa käyttänyt paljon omaa elämääni materiaalina. Lapseni ovat hakeneet paikkaa orpokodista, koska häpeävät äitiään niin paljon.

Olet kertonut avoimesti olevasi suorittaja ja ylpeä siitä. Kai sinullakin on jokin hoitamaton mörkö kaapissa?

Kiitos, kun muistutit. Muutimme kahdeksan vuotta sitten, ja viimeisessä muuttolaatikossa on varmaan parituhatta valokuvaa. Meille myydään ajatusta, että tekeminen ja suorittaminen olisivat kauheita paheita, vaikka tutkitusti mitkään eivät stressaa niin paljon kuin tekemättömät asiat.

Ensimmäinen kolumni julkaistaan torstaina 21. elokuuta, ja sen kirjoittaa Anu Silfverberg. Kolumnit julkaistaan myös menaiset.fi:ssä.

Lue lisää kolumnisteista:

Anna Perho: "Ilman perhettäni olisin työnarkomaani"

Miina Supinen ja vaihtoehtohoidot: ”Enhän mä nyt oikeesti mihinkään tollaseen usko”

Äitiyskirjan kirjoittanut Anu Silfverberg: 'Lapsen paras' on huono selitys