Ei puuttunut kuin se, että Bachelor-Tuomas olisi kertonut haluavansa neitsyen!

Haluan naisen, joka odottaa minua kotona ja antaa suukon.

Näin Bachelor Suomen Tuomas Sahimaa, 30, kuvaili etukäteen unelmiensa naista, jonka haluaisi löytää suositusta ohjelmasta. Ja sama virsi jatkuu kauden ensimmäisessä jaksossa. Tuomas on kuulemma myyty, jos nainen on pullantuoksuinen kodinhengetär. Hän haluaa hyvän ja söpön vaimon, neljä juoksevaa lasta, kultaisennoutajan ja omakotitalon, jossa on tuoreen sämpylän tuoksu. Eikä sämpylän tuoksu synny tietenkään Tuomaksen käsissä. Tuomaksen ystäväkin tietää, että tälle sopisi nainen, joka huolehtisi tästä. Ehkä Tuomas etsii äitiä?

”Tuomaksen vaatimuslistasta ei puuttunut kuin se, että hän olisi kertonut haluavansa neitsyen!”

Ensimmäisen jakson perusteella uudella Bachelorilla olisi ehkä ollut paremmat mahikset 50-luvulla. Vielä silloin nainen kun useimmiten joutui odottelemaan perheenpäätä siellä kotona kädet pullataikinassa – halusi hän sitä tai ei.

Toki Tuomas saa vapaasti haluta ihan mitä tahansa. Ja toki viihdeohjelmassa hän on saattanut joutua kärjistämään toiveitaan. Todennäköisesti ohjelmaan on myös leikattu vain osa Tuomaksen vaatimuslistasta. Siitähän ei puuttunut kuin se, että hän olisi kertonut haluavansa neitsyen! Yh-äidin hän pudotti jo heti kättelyssä pois.

Mutta miksi Bachelor Suomen tuotantoyhtiö ja ohjelmaa esittävä kanava ovat palanneet 50-luvulle – varsinkin, kun ohjelman formaatti on muutenkin jo kuin suoraan takapajulasta? Naiset puetaan iltapukuihin ja korkkareihin, joissa he kiehnäävät vuorotellen miehen ympärillä – onhan tämä nyt melkoinen saalis, oikein lentäjä. Aika väsynyttä!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

totuuskomissio

Haussa pullantuoksuinen kodinhengetär – miksi Bachelor Suomen naiskuva on 50-luvulta?

Ajattele jos Tuomas hakuaisi naisen joka elättäisi häntä, kävisi töissä ja maksaisi lomamatkat, kodin siivouspalvelut, ruuat jääkaappiin, kuohuviinit ja viikonlopun ravintolaillat? Sellaisen naisen kanssa jolla olisi jo valmiiksi se velaton Westendin kämppä, Targa 35, kesäasunto Nizzassa jne.
Lue kommentti

Missä viipyvät sankarillisista anopeista kertovat toimintaleffat?

”En todellakaan ole mikään äitipuoli. Ne on ilkeitä.”

Olen kuunnellut puolella korvalla lasten leikkimistä, mutta nyt meinaan kierähtää sohvalta alas. Miten lapsi voi tänä uusperheiden kulta-aikana ajatella ensimmäisenä, että äitipuoli on varmasti vastenmielinen tyyppi?

No, tietysti sen tähden, että klassikkosaduissa äitipuolien kohtalot ovat harvoin olleet niitä hauskimpia. Lumikin äitipuoli tanssii itsensä hengiltä hehkuvat rautakengät jalassaan, Hannun ja Kertun nälkäkuolemaan kiikuttanut eukko kohtaa itse kuoleman.

Viihteen voima on järkyttävän suuri.

Löytyy meiltä toki toinenkin latautunut perhetitteli, anoppi. Tästä lienee kiittäminen modernimpaa vitsiperinnettä. Toki vetävät tarinat vaativat aina roistonroolinsa, mutta missä ovat kettuilut pahantahtoisista appiukoista ja sadut saatanallisista isäpuolista?

Viihteen voima on järkyttävän suuri. Tilannetta tasapainottamaan tarvitsisimme valkokankaan täydeltä supersankariäitipuolia ja agenttianoppeja. Heitähän on oikeasti maailma pullollaan, joten ei luulisi olevan vaikea löytää? 

Kari Aihinen sai haukut, kun hän kertoi naisten huippukokkiuran kaatuvan usein siihen, että naiset ovat kotona lasten kanssa. Taisimme suuttua, koska hän osui arkaan paikkaan – ja oli osittain oikeassa.

Maineikkaan Savoy-ravintolan keittiöpäällikkö Kari Aihinen sai viime kuussa aikaan valtavan kohun vierailtuaan Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa. Kun häneltä kysyttiin, miksi huippukokit ovat yleensä miehiä, Aihinen vastasi näin:

– No siihen tulee ihan tällainen fysiikan lait. Mimmit synnyttävät ja ovat sitten kotona yhden tai kaksi vuotta, miten sitten ovatkin äitiydet, raskaudet ja imetykset. Kyllä se vaikuttaa, koska tämä on niin raju ala.

– Ala menee eteenpäin, tulee uusia laitteita ja raaka-aineita. Kun palaa äitiyslomalta, pitää tehdä duunia entistä rajummin. Mutta sitten tulee eteen se, kuka hakee ja vie lapset päiväkotiin.

Fysiikan lait? Mitä? Moni veti herneet nenäänsä, ja Aihinen nostettiin tikunnokkaan. Mies pyysi anteeksi, ja aiheen käsittely loppui kuin seinään.

”Lasta hoitaa lähes aina äiti. Kotihoidontukea nostettiin keskimäärin 14 kuukautta.”

Olisi kuitenkin kannattanut jatkaa keskustelua ja kiinnittää huomiota siihen, mitä Aihinen sanoi epäonnisen ”fysiikan lait” -sanaparin jälkeen. Se nimittäin on valitettavasti totta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi syyskuussa raportin, jossa käsitellään perhevapaita, talouskriisiä ja sukupuolten tasa-arvoa. Raportissa todetaan, että lähes yhdeksässä kymmenestä perheestä lasta hoidetaan vanhempainvapaan päättyessä ainakin jonkin aikaa kotihoidontuella. Lasta hoitaa lähes aina äiti. Kotihoidontukea nostettiin keskimäärin 14 kuukautta. Lyhyellä matematiikalla se tekee yhteensä kaksi vuotta kotiäitiyttä.

”Jos naiset haluavat kuroa palkkakuilua umpeen, pääsemme tavoitteeseen vain töitä tekemällä.”

Miksi suutuimme Aihisen möläytyksestä? Siksi, koska hän oli osittain oikeassa. Miehet eivät yleensä ole lasten kanssa kotona muutamaa viikkoa, korkeintaan kuukautta pidempään. Syitä tähän on varmasti monia. Miehet eivät ehkä halua jäädä pois töistä. Työpaikalla hoitovapaaseen saatetaan suhtautua nuivasti ja annetaan ymmärtää, että koti-isät eivät ylennyksiä saa. Joskus voi myös olla, ettei puoliso anna jäädä, koska haluaa itse olla kotona. Monesti esteenä on myös raha: miehet tienaavat enemmän kuin naiset ja sen vuoksi äidin on järkevämpi jäädä kotiin.

Tässä vaiheessa pitäisi kuitenkin hälytyskellojen soida. Jos naiset haluavat kuroa palkkakuilua umpeen, pääsemme tavoitteeseen vain töitä tekemällä.

”Paras tapa panna Aihiselle jauhot suuhun on mennä vauvavuoden jälkeen töihin.”

Myös isien pitäisi pystyä jäämään kotiin. Vain sillä tavalla voimme varmistaa sen, että myös naisten urat etenevät, myös naiset saavat mahdollisuuksia parempiin palkkoihin, myös naisille kertyy tasaisesti eläkettä ja ennen kaikkea silloin myös työnantajat, ne pienetkin, uskaltaisivat palkata enemmän naisia.

Paras tapa panna Aihiselle jauhot suuhun on mennä vauvavuoden jälkeen töihin ja suoda miehelle mahdollisuus koti-isyyteen. Mielensäpahoittaminen ei edistä asiaa tippaakaan.