– En pysty kuvittelemaan juuri mitään, mistä olisin valmis puhumaan ”naisten edustajana”, Anu Silfverberg kirjoittaa.

Helsingin Sanomien Hs.tv:n videolla nuori nainen kehottaa Suomessa asuvia somaleita ottamaan kantaa joukkoraiskatun tytön puolesta. Tekijät olivat somaleja. Videosta tekee täydellisen viraalituotteen se, että puhuja itse on nuori, kaunis, somali ja nainen. Hän vieläpä kehottaa tekemään lisää videoita, ja ehkä järjestämään kulkueen.

Kun somali vaatii, että somalien tulisi ottaa kantaa toistensa tekemiin rikoksiin, se miellyttää tietysti kantaväestöä. Ele on kuitenkin toivottoman populistinen. Niin kuin Je suis Charlie -kuvan postaaminen ilman tarkempaa tietoa: nopea tunnefiksi, joka näyttää hyvältä.

Vastuunkannon vaatimuksen ongelma on, että samalla tullaan väittäneeksi jotain olennaista syy- ja seuraussuhteista. Jos vaadimme, että somaleiden tulee ottaa kantaa raiskaukseen, sanomme samalla, että nuorukaiset raiskasivat koska ovat somaleita. Lisäksi he raiskasivat somaleina. Tai ainakin heidän taustansa mahdollisti rikoksen.

Ja tuo edustavuus on ongelma monella tapaa. Jos tilastoja katsotaan, rikoksia tekevät nuoret miehet. Maahanmuuttajat ovat yliedustettuina rikollisuudessa, mutta tietyistä maista tulevien maahanmuuttajien joukossa taas yliedustettuina ovat alle 25-vuotiaat miehet. (Heti seuraavassa ikäryhmässä maahanmuuttajat tekevät rikoksia kantaväestöä vähemmän.) Todenmukaisempaa – vaikka yhtä ongelmallista – olisi siis sanoa, että raiskaajat raiskasivat, koska olivat nuoria miehiä. No pitäisikö nuorten miesten nyt tehdä videoita, joissa julistaisivat, että alle 25-vuotiaina miehinä tuomitsevat raiskaukset? Hupsuksi menee.

Asia ei toki ole simppeli. Kollektiivisella syyllisyydellä tai häpeällä on paikkansa ja aikansa. On esimerkiksi terveellistä yksilölle tiedostaa, että on ilman omia avujaan syntynyt etuoikeutetuksi. Ja valtioiden ja muiden valtakoneistojen kohdalla ääneenlausutut pahoittelut ovat paikallaan sortohallintojen ja kansanmurhien jälkipyykeissä.

Jäin miettimään, koska voisin puhua jonkin ryhmän edustajana. Ehkä journalistina? Missä tahansa roolissa, jossa olen selvästi vastuunkantajana ja vallankäyttäjänä. Mutta synnynnäisten ominaisuuksien kohdalla edustavuus menee hankalaksi.

En pysty kuvittelemaan juuri mitään, mistä olisin valmis puhumaan ”naisten edustajana”. Tai yksi tulee mieleen: voisin sanoa, että kotoisten rasistien huoli nimenomaan ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista ei ole minusta liikuttavaa vaan yksinomaan vastenmielistä, ja ihan vain näin naisena toivoisin, että he lakkaisivat käyttämästä kaltaisiani keppihevosena. Jos joudun seksuaalisen väkivallan kohteeksi, en halua apuun halla-aholaisia vaan ensin oikeusjärjestelmän, sitten läheiseni ja lopuksi yhteiskunnan tukirakenteet.

Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.

Suomi 100 -juhlallisuuksien yllä leijuu outo ankeuden aura. Putsataan se!

Suomi 100 -vuoden katsotuin kotimainen elokuva so far: Kolmanteen kertaan tehty Tuntematon sotilas.

Myydyin elämäkerta: Jere. 42-vuotiaan entisen jääkiekkoilijan summaus kuluneiden vuosien huume- ja muista ongelmista.

Jyräävin tapahtuma: Äärioikeistolainen 612-kulkue, jonka tieltä saavat itsenäisyyspäivänä väistyä niin lapset kuin alpakatkin.

Tätäkö on suomalaisuus vuonna 2017 – taaksepäin katsomista, päihdesekoilujen muistelua ja uusnatsien väistelyä?

Ilo loistaa tässä ilottelussa poissaolollaan. Miten perin suomalaista, kyynikko voisi todeta. Mutta ei olla kyynisiä, ollaan almoja!

Alma aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Hänelle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Suomen sadannen itsenäisyyspäivän inspiroivin hahmo on popsensaatio Alma Miettinen. Hän aikoo marssia Suomen leijona kaulassa Linnan juhliin. Almalle leijonariipus on merkki siitä, että on ylpeä kotimaastaan.

Alma on nero! Juuri näin meidän kaikkien normaalien ihmisten pitäisi toimia. Ottaa takaisin haltuun suomalaisuuden ikonit, sillä meillehän ne kuuluvat.

Ei siis muuta kuin liput liehumaan, soihdut palamaan, leijonariipus kaulaan ja alpakoita rapsuttamaan. 

Paljon onnea, Suomi! Olet rakas!

Vierailija

Ole kuin Alma! Jokaisen tavallisen suomalaisen kannattaisi ripustaa Suomi-leijona kaulaan

Vierailija kirjoitti: Se on rasistista vain silloin jos sen (niinkuin monen muunkin asian) tekee valkoinen heteromies. Jos saman asian taas tekee nainen tai vähemmistön edustaja se on hienoa, kannatettavaa, uraaurtavaa, rohkeaa ja vaikka mitä. Kaksoisstandardit... Ei, kyllä se on ihan rasisti itse joka sotkee tuon tunnuksen ja rasismin samaan mielikuvaan öyhöämällä ripus kaulassa pöljyyksiään. Ketään muuta ei voi siitä syyttää.
Lue kommentti