Feministiklubi oli vetänyt helsinkiläisravintolan täyteen: arvoisa paneeli ruoti rasismin nousua. Tuli puhetta kampanjoinnista. Pyrskähdin, kun kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo ­kuvasi sen vaikeutta: "Minä niin itkin kun katsoin videon netissä, ja sitten sinä ­tulet tänne sanomaan, että yhteiskunnan rakenteet!"

Arvaan, että joitain se loukkasi. Kun on itse osallistunut tärkeään asiaan vaikka postaamalla liikuttavan videon tai oman kuvansa palestiinalaislapsen ­nimen kera, tuntuu pahalta kun sanotaan, että väärin sammutettu. Mitä pahaa ­empatiassa?

No voi siinä joskus ­ollakin, sanoo Yalen psykologi Paul Bloom. Hän on kirjoittanut Boston Review -lehteen empatianvastaisen esseen. Bloomista empatia ei ole luotettavin muutosvoima, koska se on toivottoman puolueellista: tunnemme sitä helpommin sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat meitä lähempänä tai jotka esimerkiksi näyttävät hyvältä. Se on myös tutkitusti yksilökeskeistä ja hiipuu massojen kohdalla. Samastumisen aiheuttama liikutus on myös palkitsevaa, eikä aina tehokkaimmalla tavalla. Tuntuu ­paremmalta kerätä rahaa järjestelmän hylkäämälle syöpälapselle kuin järjestelmälle. On kivempaa puhua "ihan tavallisista asioista" ja arjen teoista.

Arjen tekoja onkin ilmassa. Nyt on kovassa nosteessa vaikuttamisen laji, jossa yksittäinen ihminen kertoo Facebookissa puuttumisestaan pahaan. ­Kokoomusnuori keskeyttää kiusaamiseen bussissa, kahvilanpitäjä pelastaa vammaisen tytön julmalta rouvalta, nuori nainen ostaa köyhälle vanhukselle ­perunat pudonneiden tilalle.

Ne ovat tarinoita empatiasta, mutta tarkemmin katsottuna niissä on jotain kylmää. Ensinnäkin, hyvyys on aina ­varattu vain kertojan ominaisuudeksi. Väite "kukaan muu ei välittänyt" toistuu. Sivulliset eivät reagoi, paitsi jos nauravat ääneen, kuten nuori nainen väitti Hesburgerin työntekijöiden tehneen vanhalle miehelle. Uhrit eivät tule vahvistamaan tarinaa: on puhumaton vammainen tyttö tai "köyhän näköinen mies", joita ei tavoiteta. Puhumattakaan muistisairaasta, jonka muuan nainen pelasti ja sen jälkeen postasi tästä hämmentyneen valokuvan nettiin.

Tarinoille on ominaista, että pienikin sanavaihdos toisi liikaa harmaan sävyjä. Entä jos kahvilassa vammaista kiusannut nainen ei olisikaan tyylikäs rouva ystävättärineen, vaan vaikkapa "vanhempi nainen saattajan seurassa"?

Liikuttavien, empaattisten uutisten maailmankuva on jäätävä: muut ihmiset ovat pahoja, kukaan ei välitä, jokainen toimii itsensä puolesta. Mutta some­jakoja on 40 000 ja lehdessä iso otsikko. Suokaa ­anteeksi, väärin sammutettu.

Me Naisten kaikki kolumnit löydät täältä.

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?

Työelämä ei muutu niin kauan kuin sadististen pomojen tekemisiä katsotaan läpi sormien. Aika, jona työelämässä piti vain sietää kaikenlaista, on lopussa.

Suomalaiset näyttelijät kertoivat tänään Ylellä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ahdistavista työmetodeista. Juttu on ahdistavaa luettavaa, ja suuri osa meistä tuomitsee työtavat, joita Louhimies on näyttelijöiden mukaan käyttänyt: muun muassa itsetunnon hajottamisen, päälle sylkemisen sekä vaaralliset ja ennalta sopimattomat kuvaukset. 

Moni on kauhistunut väitteistä, mutta sellainenkin ajatus saa kannatusta, että näyttelijän kannattaa vaihtaa alaa, jos ei kestä työn arkea. Virsi on valitettavan tuttu, eikä koske vain elokuva-alaa. Yhdessä sun toisessa työssä inhimillisten käytäntöjen esteenä on asenne, jonka mukaan kaikki mahdollinen pitää sietää, koska niin on ennenkin tehty. 

Omaa sukupolveani, viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään astuneita, moititaan toisinaan kummallisesta suhtautumisesta työhön. Pitkään työelämässä olleiden näkökulmasta on käsittämätöntä, etteivät milleniaalit takerru vähiin työpaikkoihin kaksin käsin vaan kehtaavat vaatia, että töissä olisi ahdistelusta täysin vapaa työilmapiiri ja asiansa osaavat esimiehet.

Moni eläkeikää lähestyvä näyttää ajattelevan, että varsinkin työelämän alkutaipaleella täytyy vain sietää kaikenlaista. Jos pomo nöyryyttää, anna mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, he neuvovat nuorempaa polvea. Heille vakaa työpaikka on arvo, joka ei kalpene, vaikka esimiehenä olisi ihmissuhdetaidoton ilkimys.

Työelämään 2000-luvun puolella astelleella sukupolvella on eri asenne. Meidän mielestämme sietämisen aika on lopussa.

Osittain kiitos #metoo-kampanjan, nykyiset nuoret työntekijät uskaltavat sanoa, ettei työpaikkakiusaamista, syrjintää tai ahdistelua tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada inhimillistä, asiallista kohtelua työpaikallaan.

Vielä tämä oikeus ei toteudu. Osittain syy on esimiehissä, jotka käyttävät valta-asemaansa väärin taitojen puutteen seurauksena, ihan vain julmuuttaan tai koska kuvittelevat, että tarkoitus pyhittää keinot.

Osa ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua.

Vikaa on myös kokeneissa työntekijöissä, jotka asennoituvat niin, ettei huonolle kohtelulle tarvitse eikä voi tehdä mitään – sanovat, että tällaista täällä on aina ollut, ja pomo on sitten vähän kummallinen tyyppi, jota kannattaa varoa.

Masentava totuus on, että ahdistelua, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista muuta vallan väärinkäyttöä tapahtuu työpaikoilla edelleen. Osaamaton tai vallan päihdyttämä esimies pystyy samalla kurjistamaan työpaikan arjen ja torppaamaan alaistensa etenemismahdollisuudet.

Ne, jotka pystyvät, vaihtavat työpaikkaa tai alaa. Taloudellisen paineen, kovaa työmoraalia korostavan asenteen ja pienten piirien takia lähteminen ei aina ole mahdollista. Osa julmaan pomoon törmänneistä ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua, ja tyytyy osaansa. 

Työelämä ei muutu paremmaksi sillä, että sadistisen esimiehen uhreiksi joutuneita pidetään herkkänahkaisina ja kehotetaan vaihtamaan alaa. Ihmiset, jotka haluavat asiallista kohtelua ja järkeviä työtehtäviä, vievät työelämää oikeaan suuntaan. Heidän tukenaan kannattaa olla. 

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin työssään. 

Jotain rajaa tuohon itsekeskei...

Työelämä ei parane sillä, että sadistista esimiestä vastustavia pidetään herkkänahkaisina

Siis mitä 'ttua minä juuri luin? Kovin on näppärästi otettu kunnia itselle tyyliin "te aiemmin työelämään tulleet ette ole tehneet mitään vaan olette alistuneet ja me milleniaalit tässä nyt tulimme ja hoidimme homman"! Kannattaisi nyt vaikka ensi alkuun vähän miettiä. Voisiko kuitenkin olla niin, että aika teille ja tälle kaikelle on juuri nyt, koska me aikaisemmat naissukupolvet olemme tehneet pohjatyöt?? Minä esimerkiksi olen ollut miesvaltaisella alalla töissä nyt about 20 vuotta ja...
Lue kommentti