On aloitettava Kauniista ja rohkeista.

Kaikki, jotka ovat nähneet yhdenkin jakson Kaunareita, tietävät, että kyse on periaatteessa kahden suvun kamppailusta ja inhimillisestä halusta sekä sen synnyttämistä ristiriidoista. Naidaan ristiin, syntyy lapsia, elämä on monimutkaista.

Mutta yksi asia on varma: Kauniiden ja rohkeiden joulujaksossa Forresterit ja Spectrat päätyvät sattuman kautta saman pöydän ääreen, ja hetkeksi vihanpito on unohdettu.

Vähän falskiltahan se on aina tuntunut, etenkin kun ottaa huomioon, että muina päivinä sarjan hahmot yrittävät manipuloida isyystestien tuloksia tai myrkyttää toisiaan hitaasti kuoliaaksi.

Ajattelin Kauniita ja rohkeita luettuani tänä vuonna ehkä neljännen kirjoituksen ensimmäisen maailmansodan aselevosta. Se oli se kuuluisa jouluaatto sata vuotta sitten, kun sotilaat keskeyttivät tappamisen päiväksi ja pelasivat jalkapalloa lumessa. Kertomus on koskettava, mutta eikö se ole aika erikoinen tarina? Ihanaa, ettemme tänään tapa?

Kauniit ja rohkeat kuvastaa hyvin joulun todellista sanomaa. Se on kielto. Joulu on yhteinen sopimus siitä, että yhden päivän ajan kaikki olisi toisin kuin oikeasti. (Osin kaikki perinteet perustuvat tälle idealle.) Tästä syystä joulu aiheuttaa joillekin paineita: täytyy matkustaa satojen kilometrien päähän perheen luokse, jota ei koskaan muuten näe. Täytyy esittää onnellista, vaikka keskeiset henkilöt olisivat umpijurrissa ja väkivallan uhka sakeana juhlapöydän yllä. Yksinäiset masentuvat, koska joulu korostaa yksinäisyyttä hirvittävästi.

Kaikki tämä, koska joulu sisältää aina ajatuksen lahjasta: teemme asioita toisten tähden.

Ajattelivatkohan ensimmäisen maailmansodan sotilaat pitävänsä rauhaa itseään varten? En usko.

Eräs ystäväni esitti hiljattain perheaterialla teorian joulupukista. Se kuului näin: Aikuiset haluavat uskoa, että joulupukkisatua esitetään lapsia varten. Mutta on hyvin todennäköistä, että lapset eivät usko siihen, vaan ajattelevat, että näytelmä esitetään aikuisia varten. Kaikki esittävät kaikille.

Jos järjellä ajattelee, tietenkään perinteet eivät ole tärkeitä lapsille – perinteet perustuvat toistoon ja uusiutuvaan kokemukseen, ja se on aikuisten maailmaa. Lapselle kaikki on uutta ja todellisuus se, minkä aikuiset tarjoilevat. Toisaalta kaikki ne asiat, jotka ovat tärkeitä aikuisille, ovat sitä myös lapsille, jotka haluavat kipeästi aikuisten onnea.

Onko se valheellista? Ei kai sen enempää kuin ovat muutkaan asiat, joita ihmiset tekevät jatkuvuuden eteen.

Kuten muuan eläkeläinen sanoi Brooke Loganista taannoin eräässä Kaunari-aiheisessa lehtijutussa: ”Mikä paha hänessä?”

Lue kaikki Me Naisten kolumnit täältä.

Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Anna Perho punnitsee ainoastaan mahdollisuuksiaan ottaa toinenkin glögi. Kuva: Juha Salminen

Anna Perho heitti vaakansa kaatopaikalle – ja sai rauhan.

Viitisen vuotta sitten osallistuin projektiin, jossa testattiin kehonkoostumusmittareita. Mittarit ovat niitä vempaimia, joita ostetaan Sirkka-tädille joululahjaksi, kun mitään muutakaan ei keksitä. Niillä leikitään aattoiltana, ja sitten ne muuttuvat osaksi muovipyörrettä, joka lopulta tukehduttaa meidät kaikki.

Härveli sylki ulos joitain lukuja, joita projektin asiantuntija sitten arvioi. Tuomio oli tyly: olin läskistyvä toljake, jonka pitäisi tehdä ”täydellinen elämänmuutos”.

Olin ensin surullinen ja turhautunut. Kaikki nämä vuodet jumpassa, ja tässä tulos. Mitä väliä millään on?

Mutta mitä pidempään ajattelin ravintoshamaanin narinaa, sitä kiukkuisemmaksi tulin. Muistin Pekka Hiltusen kirjan Iso, jossa lihava nainen tuhoaa vaakansa kerran vuodessa manifestinä painovaatimuksia vastaan.

Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Katselin koostumusmittareita. Niiden harmaat näytöt näyttivät Muumilaakson Mörön silmiltä. Pienessä ohjekirjasessa muistutettiin suomeksi, ruotsiksi, hollanniksi ja urduksi, että tulokset ovat viitteellisiä, ja että jos koet epämääräistä oirehdintaa, hakeudu lääkäriin.

Päätin hakeutua kaatopaikan elektroniikkaromupisteelle, enkä katsonut taakseni.

Aluksi fiilis oli outo. Hakeuduin aamuisin automaattisesti kohti nurkkaa, missä vaaka oli jököttänyt. Muutaman päivän päästä aivojeni autopilotti alkoi uskoa, että vaaka has left the building.

Olen aina vierastanut termiä ”kehon kuuntelu”, koska se tuo mieleen kuvajaisen, jossa tutkitaan omaa naiseuttaan peilin avulla ja keskustellaan siitä Anaïs Ninin hengessä isoissa piirimuodostelmissa. Mutta kuten ihminen vanhetessaan joutuu huomaamaan, takin kääntämiseen ei kuole. Aloin kuin aloinkin kuunnella kehoani.

Ja yllätys, se ei sanonut mitään. Päässäni vallitsi täydellinen rauha, samanlainen hiljaisuus kuin suomalaisessa luentosalissa sen jälkeen kun esiintyjä on kysynyt ”onko täällä ketään vapaaehtoisia”. Ei pihaustakaan.

Aivoni olivat lopettaneet maanisen kalorialgoritmien jauhamisen. Jos huomasin olevani nälkäinen, söin jotain pääsääntöisesti järkevää. Keskityin ensisijaisesti ruuan tarjoamiin fiiliksiin. Syöminen kiinnittyi mielihyvään, ei välttelyyn tai South Beach -dieetin sääntöjen muisteluun.

Tajusin, että syöminen on samanlaista touhua kuin liikunnan harrastaminen: mikään ei koskaan lopu. Pitää pysyä polulla, ja kun lipsahtaa, niin pitää vain palata rivakasti takaisin.

Kun vaa’an lukema lakkasi johtamasta päivän tunnelmaa, pystyin keskittymään muihin asioihin (luin Danten runoutta ja pohdin minuuden rakennetta, eli ehdin olla enemmän Twitterissä ja seurata Good Wifea).

Tänä vuonna osallistuin treeniohjelmaan, jossa kysyttiin painoa. Käväisin nopeasti kuntosalin vaa’alla. Luku oli yhtä kuin nolla, merkityksetön.