Istuin kahvilla terassilla Helsingin Kalliossa. Viereisessä puistossa oli meneil­lään sellainen yhteisöllinen kaupunkitapahtuma, joita tietyt kaupunginosat pursuavat. Terassilta saattoi panna merkille, että hipsterit kuljettavat tavaroitaan nyt sienikoreissa. Joku mainitsi hihitellen "Kallion kuplan".

Perussuomalainen-lehden lanseeraama termi on lyönyt läpi. Helsingin vanhasta työläiskaupunginosasta on tullut kolumneissa ja blogeissa myyttinen paikka, jossa omahyväinen kulttuuri­väki rustaa krapulassa apurahahakemuksia, paapoo maahanmuuttajia ja juo Rytmissä lattea (jostain syystä se on näissä fanta­sioissa aina latte). Tiedetään myös, että ­tämä porukka ja "tavallinen suomalainen" ­eivät kohtaa.

Tämä kahtiajako on jo tutuksi tullut uskomus. Se on myös täyttä ­potaskaa. Kuplia Suomessa toki on: erilaisia ­sosioekonomisia keskittymiä, alakulttuureja, luokkaeroja. Mutta ­kokonaisen kulttuurin näkeminen kahtena leirinä ei ole vain valheellinen ajatus vaan myös vahingollinen. Vastakkainasettelu tavallisten ja epätavallisten välillä on aina niiden projekti, jotka ­haluavat itse määritellä tavallisen. Toiveena on maailma, joka olisi kokonaan itsen kaltainen.

Terassilla meitä istui pöydässä neljä henkeä, kaikki tuntemattomia toisilleen. Oli ­nuorekas pohjalainen homo, pienessä nosteessa oleva vanhempi kainuulainen äijä, terassilla ruskettunut kantasieppo sekä minä, keskimääräinen helsinkiläinen naistoimittaja.

Puhuimme: Dostojevskista, pakkoruotsista, pohjalaisen sveitsiläisestä poikaystävästä, strutsien vaarallisuudesta, maailmanmatkoista, siitä, pitäisikö kantiksen ottaa vielä lasillinen, ja tietysti Kalliosta. Oli tosi mukavaa.

Helppoahan se on siellä kuplassa lukea dostojevskia homona, sanoisi kuplauskoinen. Mutta ei se niin mennyt. Kaikki pöydässä eivät olleet lukeneet Dostojevskia, vain yksi oli. Kaikki eivät osanneet ruotsia, vain yksi osasi. Kaikki eivät olleet naisia, eivätkä homoja, tai kainuulaisia. Jotenkin siinä silti onnistuttiin ­samalla kielellä ­puhumaan.

Kainuulainen kertoi olevansa muuttamassa naapurustoon. Hänestä oli verratonta, että oli tämmöinen paikka, missä kaikki "voivat olla omia ­itsejään". Sitten vaimo tuli noutamaan hänet.

Suomi ei ole kahdessa osassa, Suomi on yhtenäiskulttuuri. Sillä on huonot puolensa: umpimielisyys, erilaisuuden kavahtaminen, nostalgiassa rypeminen.

Mutta toisaalta juuri ­yhtenäiskulttuuri tekee lintukodon. Tämä on paikka, jossa melkein kenet tahansa voi heittää kuplasta toiseen, ja asiat sujuvat.

Suomalaisuudesta puhuminen on vaikeaa, koska niin moni ­haluaa nyt omia sen omiin tarpeisiinsa. Mutta eivät kansallismieliset omista ­sitä sen enempää kuin hipsterit. En ­minäkään voi väittää, että "oikea Suomi" on yksinomaan sellainen kuin miltä se näytti kalliolaisella terassilla elokuun lopussa. Ei sitä ole.

Me Naisten kaikki kolumnit löydät täältä.

Moni nainen on soimannut kanssasisariaan siitä, että he ovat valittaneet liian myöhään ja liian pienestä #metoo-skandaalin aikana.  Tässä asiassa ei voi koskaan kitistä turhasta.

Lakatkaa kitisemästä! Tämä on ollut yllättävän monen (vähän iäkkäämmän) naisen viesti niille naisille, jotka ovat #metoo-kampanjan yhteydessä nostaneet esiin töissä kokemansa seksuaalisen häirinnän tai muun epäasialliasen kohtelun.

Viimeisimpänä esimerkkinä on tapaus Aku Louhimies, jossa joukko Suomen eturivin näyttelijöitä syytti ohjaajaa työpaikkakiusaamisesta.

Moni nainen on soimannut kanssasisariaan siitä, että he valittavat liian myöhään ja liian pienestä. Miksei puututtu silloin vuosia sitten, kun kaikki tapahtui? Miksi kukaan suostui jatkamaan työskentelyä, jos heitä kerran kohdeltiin niin huonosti?

Niin miksi? Totta kai olisi ihan ihanteellista, että asioihin ja ongelmiin voisi puuttua heti. Olla vahva ja ilmoittaa, ettei minua saa kohdella väärin. Mutta käsi ylös, kuka meistä on osannut ollut niin rohkea nuorena ja uransa alussa? Aika harva. En minä ainakaan.

Olin vähän yli parikymppisenä työpaikassa, jossa sain osani seksuaalisesta häirinnästä. En ollut ainoa, saman joutuivat kokemaan muutamat muutkin nuoret naiset. En usko, että olisin ikinä uskaltanut avata suutani. Olin aloittelija, eikä minulla ollut vakituista työpaikkaa. Mutta tiesin, että joskus sellaisen varmasti jostain haluan. Pelkäsin, että se jää saamatta, jos pilaan maineeni sanomalla vastaan.

Onneksi minun ei edes tarvinnut puuttua häiritsijän käytökseen. Siihen puuttuivat ne minua rohkeammat ja kokeneemmat naiset ja miehet, joiden asema työpaikalla oli vahvempi kuin minun. Ja niin pitääkin tehdä. Puuttua, jos näkee, että vieressä jotain kohdellaan väärin.

”Mutta käsi ylös, kuka meistä on osannut ollut niin rohkea nuorena ja uransa alussa?”

Nyt myös minä uskaltaisin, mutta tähän pisteeseen on pitänyt kulkea pitkä matka. Kunnioitan niitä rohkeita naisia, jotka ovat uskaltaneet kertoa kokemuksistaan. Vaikka tapahtumista olisi kulunut vuosia, epäasiallisen kohtelun esiin tuominen on aina tärkeää. Ja tärkeää olisi myös, että me naiset seisoisimme yhtenä rintamana. Tässä asiassa ei voi koskaan kitistä turhasta.

Vierailija

Sisko, älä kitise turhasta

Lainaan toiselta palstalta. "Miksi eivät nämä naiset ole puhuneet aikaisemmin? No, kyllä minä ainakin ymmärrän hyvin, että ei nuorella näyttelijällä ole pokkaa sanoa sille pomolle, että ei käy ja pysäyttää kymmenien ihmisten työ ja palkanmaksu, kun yksi kuvauspäivä maksaa xiljoona euroa. Ja saada samalla kuuluisan ja menestyneen ohjaajan muille ohjaajille kertomana semmoinen maine, että "sen kanssa on hankala tehdä töitä" tms ja menettää tulevat työt. Ei minulla ainakaan sellaista pokkaa olisi...
Lue kommentti
Vierailija

Sisko, älä kitise turhasta

Tosiasia on, että vaikenemalla mahdollistetaan ikävien asioiden jatkuminen. Louhiniemelläkin olisi ollut mahdollisuus korjata tapojaan, jos joku olisi aukaisut suunsa heti välittömästi tai asioita olisi viety eteen päin virallisia kanavia pitkin (= reklamaatio liittoon, työsuojeluviranomaisiin ym.). Ikäviin asioihin tarttuminen HETI oman uransa kustannuksella vaatii rohkeutta. Sen sijaan tämä julkinen loanheitto ja päivästä toiseen jatkuva 10 - 20 vuotta sitten tapahtuneisiin juttuihin,...
Lue kommentti

En pelkää ikäkriisejä, vaan olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että oikeasti tulisin keski-ikäiseksi, Jenni Kokander kirjoittaa.

Kun olin kaksitoistavuotias, siitä oli pelkästään hyötyä, että näytin nelikymppiseltä. Hain Code-limuviinoja ja Yo!-tupakoita koko kaveriporukalle. Muutenkin minua kunnioitettiin ja minut otettiin vakavasti, koska en näyttänyt epävarmalta teinitytöltä, vaikka sellainen olinkin. Keski-ikäisen töölöläisrouvan habitukseni avasi minulle ovet niin ravintoloihin kuin pyhäkoulun opettajaksikin.

En tiedä kumpi oli ensin: muna vai kana. Rupesinko elämään ulkokuoreni asetuksilla vai tekikö ”vanha sieluni” minusta teinimummon näköisen.

En ole oikeastaan koskaan nauttinut nuorisojutuista. Kun pussikaljan juominen puistossa ei tuntunut luontevalta, siirryin Storyvillen terassille muiden kulttuuritanttojen seuraan.

En ole koskaan kärsinyt siitä, etten näytä ikäiseltäni. Sen sijaan olen odottanut kuin kuuta nousevaa, että oikeasti tulisin keski-ikäiseksi ja voisin hyvällä omallatunnolla mennä hotelliin yöksi leirintäalueen sijaan.

Kuinkas sitten kävikään.

Täytän kahden vuoden päästä neljäkymmentä ja olen siirtynyt seuraavalle levelille.

Joulun alla ikäiseni nainen antoi minulle paikkansa taksijonossa saatesanoilla ”mene sä vaan ensin, kun oot vanhempi ihminen”.

Vaikka hiukan kirpaisi itsetuntoa, niin mukavuudenhalu otti ylivallan. Kömmin lämpimään taksiin ja jätin paremmin säilyneen lajitoverin hytisemään tolpalle.

Vesijuoksuradalla noin kahdeksankymppinen mies yritti iskeä minua. Kun harmaapantteri pisti kaiken peliin, olin aika otettu. Tunnelma tosin pikkuisen latistui, kun herra kysäisi, onko vieressä uinut tyttäreni lapsenlapseni.

En pelkää ikäkriisejä. Olen tuntenut olevani sinut kulloisenkin numeron kanssa. On vapauttavaa näyttää ikäistään vanhemmalta.

Minun ei ole esimerkiksi tarvinnut huolehtia siitä, että saan allit, koska ne liehuivat mukana jo parikymppisenä.

Hesarin iäntunnistusrobotti arvioi yhden kuvani olevan kahdeksankymppisen miehen ja toisen se veikkasi nelikymppiseksi silmälasipäiseksi naiseksi. Silmäpussini varmaan näyttivät hämäävästi rilleiltä.

Tätimäisyyteni tuntuu vaivaavan enemmän muita kuin itseäni. Somessa yksi ihmisiä eniten askarruttaneista kysymyksistä minuun liittyen on ikäni. Esimerkiksi kommentti eräältä keskustelu palstalta:

”Täh!!!?? Mä oo kans 37 ( syntynyt tammikuussa 1981). Ja luulin kans et se on jotai 50-vuotias täti. Iteltä kysytään paperit kaupassa vieläkin. Siltä varmaan ei.”

Juu ei kysytä. Ei ole kysytty sen jälkeen, kun täytin 12 vuotta.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Keski-ikäinen fani

En ole koskaan kärsinyt siitä, että näytin jo 12-vuotiaana keski-ikäiseltä töölöläisrouvalta

Olin niiiin pahalla päällä tänään, luntaräntää vihmoi suoraan naamaan ja nälkäkin oli. Sitten hain Me Naiset postilaatikosta ja luin Jennin kolumnin. :D Harvoin, siis enpä juuri koskaan, nauran ääneen kirjoja tai lehtikolumneja lukiessa, mutta nyt repesin! Aivan ihana päivän piristys tämä juttu. Suurkiitos Jenni, olet ihana <3
Lue kommentti