Englanninkielinen termi guilty pleasure tarkoittaa toimintaa, joka tuottaa ihmiselle sekä syyllisyyttä että mielihyvää. Tiedättehän: roskaruuan syöminen, juorulehtien lueskelu, mammapalstalla trollaaminen.

Minä esimerkiksi saan suurta tyydytystä siitä, että liimailen pureskelemiani purukumeja palaveripöytien alle. Erityisen mukavalta se tuntuu silloin, kun katselen keskustelukumppaniani silmiin samalla kun sormeni painavat Juicy Fruit -möykyn neukkaripöydän alapintaan. (Kokemukseni mukaan Juicy Fruitin tarttuvuus on aivan omaa esimerkiksi xylitol-purkkiin verrattuina.)

Ja sitten rakastan Himohamstraajia. Se on tv-ohjelma, jossa ammattiraivaajat suostuttelevat tärähtäneitä päähenkilöitä luopumaan liiasta roinasta. Katson tavaroihinsa tarrautuvia ihmisiä inhonsekaisella uteliaisuudella samalla, kun tunnen syyllisyyttä sairastuneiden ihmisten tirkistelystä.

Itselleni ei ole ongelma heittää kamaa menemään. Kierrätän surutta lahjat (kuten Kodin terassit ja patiot -­kirjan, jonka lapseni vei kaverilleen 9-vuotispäiväksi), ja lahjoitan ylimääräiset vaatteet tarvitseville. Erityisen tiukka olen muistosälän suhteen. Jos en muista jotain tapahtumaa ilman lipunkantaa tai onnittelukorttia, tapahtuma ei ole muistamisen arvoinen.

Silti, jostain määrittelemättömästä syystä, varastossamme nököttää resuinen paperikassi, joka pursuilee vihkoja, päiväkirjoja ja muistiinpanoja elämästäni sellaisena kuin se oli parisenkymmentä vuotta sitten.

Päiväkirjoissa podetaan sydänsuruja, pähkäillään ammatinvalintaa (tarot-ennustaja vai hevoskauppias) ja lässytetään jotain pateettista maailman tilasta.

Aina kun retkahdan selailemaan vihkojani, tuntuu kuin keuhkoihini imeytyisi nekallinen lyijyä. Ärsyttää. Mihin tarvitsen muistoja, jotka saavat ilman tuntumaan raskaalta? Mitä järkeä säilöä  marisevan parikymppisen ekstistentiaali­ongelmia, jotka ovat olleet näköjään ihan samanlaisia kuin kaikkien muittenkin?

Sitten luin kirjaa, jossa puhuttiin muistista ja muistamisesta. Opin, että muistamme omasta elämästämme vain jotakin sieltä täältä. Mieli sepittelee tarinoita menneisyydestämme ja yrittää luoda jotain logiikkaa valintoihimme ja tempoiluumme, vaikka on yhtä hyvin mahdollista, että elämä on vain sarja täysin sattumanvaraisia tapahtumia.

Toisin sanoen elämässä ei ehkä ole mitään järkeä.

Innostuin tästä suunnattomasti. Jos en itsekään muista mitä elämässäni on tapahtunut, ei kukaan muukaan muista. Miksen siis tuunaisi omaa tarinaani uusiksi, vähän paremmaksi? Olen vapaa keksimään perustelut mille tahansa toilailuille, väittämään että jokainen tekoni on ollut harkittu valinta. Vaihtamalla paperikassin vihot uusiin saisin täydellisen elämän. Se kyllä kelpaa takautuvastikin.

Elämäni 2.0-versiossa saisin liitettyä purkkamöykkyihinkin syvällisiä tarkoituksia sen sijaan, että toteaisin sen olevan vain, noh, aika hauskaa.

Anna Perhon lisäksi myös he aloittivat Me Naisten kolumnisteina.

Lähes tyhjissä lounaslautasissa voi olla kyse siitä, että syömättömyydellä haetaan hyväksyntää.

Moni koululainen yrittää pärjätä koulupäivän ajan häviävän pienellä lounaalla, Helsingin Sanomat uutisoi tänään. Tai no, eihän se ole mikään uutinen. Koululaisten nirsoilua on ihmetelty ja paheksuttu iät ja ajat.

Ilmainen kouluruoka on syystäkin pyhä lehmä Suomessa, joten koululaiset, joiden mukaan ruoka on pahaa, saavat savun nousemaan aikuisten korvista. Keskustelu kouluruuan huonosta menekistä jumittuu helposti aikuisten ja lasten väliseksi huutoäänestykseksi siitä, onko kouluruoka pahan vai hyvän makuista. 

HS:n jutussa on onneksi kysytty pikkuruisen annoksen ottaneilta koululaisilta, miksi he eivät syö enempää. Suurin osa on vastannut, että ei ole nälkä tai en tykkää. Vastaukset voi lukea niin, että koululaiset ovat nirsoja. He eivät tykkää, vaikka HS:n aikuisten mukaan tarjottu ruoka on sellaista, josta aikuiset maksavat kernaasti monta euroa. 

Aikuiset pohtivat jutussa, että syynä tyhjiin lounaslautasiin voivat olla myös vanhempien asenteet, kaupasta haetut herkkuvälipalat, kotien ruokatottumusten muutos, kauneusihanteet tai kouluruokailun liian aikainen kellonaika. 

Siinä on jo monta mahdollista syytä, mutta nekään eivät tavoita kaikkea sitä, mikä säätelee koululaisten ruokailua. Kuten aikuisille, myös lapsille ja nuorille syöminen on muutakin kuin energian tankkaamista. Lähes tyhjä kouluruokalautanen voi olla keino kokea hallinnan tunnetta, kuulua joukkoon tai koetella omaa kehoa. Syömättömyydellä voi rakentaa identiteettiä ja saada huomiota. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne.

Kun olin yläasteella, söin joka päivä kouluruuan, koska harrastin vakavissani urheilua. Kaveripiirissäni syöminen oli normaalia, koska muutkin urheilivat.

Kilpaurheilu oli paitsi oikeasti hyvä syy huolehtia ravitsemuksesta, myös veruke, jonka avulla pystyi kieltäytymään asioista, joihin ryhmäpaine ohjasi. Urheiluperustelun avulla saattoi sanoa ei tupakoinnille ja sille ajatukselle, että yläkouluikäiset tytöt eivät syö koulussa. 

Vähäruokaisuus oli koulutyttöjen keskuudessa ääneenlausumaton ihanne. Siihen aikaan myös puhuttiin virheellisesti, että anoreksia ja bulimia ovat tauteja, joihin sairastuvat perfektionistit ja pärjääjät, täydelliset tytöt. Sellaiset, jollainen halusin olla. Söin hyvin ja liikuin sopivasti, mutta joskus leikittelin ajatuksella syömishäiriöstä.

Nykyään on tapana korostaa terveellisyyttä ja treenaamista laihduttamisen sijaan. Syömättömyyden ihanne ei silti ole tyystin kadonnut.

Espoolaisen Tiistilän koulun ruokapalveluesimies Peter Josefsson sanoo Helsingin Sanomissa, että tyttöjen syöminen vähenee keväällä samaa tahtia auringon esiintulon kanssa.

– Heillä on varmaan mielessä bikinikunto, hän arvelee jutussa. 

Voi olla. Koululaisten syyttäminen nirsoiksi kermaperseiksi on helpompaa kuin sen ajatteleminen, että lapset ja nuoret kärsivät siitä, miten latautunut asia syömisestä on kulttuurissamme tullut. 

Jos sinun syömisesi kyseenalaistettaisiin, kertoisitko, että valitsit lautasen sisällön, jotta tuntisit kelpaavasi ja kuuluvasi joukkoon? Vai olisiko kivempi sanoa, että ei ollut nälkä tai en tykkää?

Työelämä ei muutu niin kauan kuin sadististen pomojen tekemisiä katsotaan läpi sormien. Aika, jona työelämässä piti vain sietää kaikenlaista, on lopussa.

Suomalaiset näyttelijät kertoivat tänään Ylellä elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen ahdistavista työmetodeista. Juttu on ahdistavaa luettavaa, ja suuri osa meistä tuomitsee työtavat, joita Louhimies on näyttelijöiden mukaan käyttänyt: muun muassa itsetunnon hajottamisen, päälle sylkemisen sekä vaaralliset ja ennalta sopimattomat kuvaukset. 

Moni on kauhistunut väitteistä, mutta sellainenkin ajatus saa kannatusta, että näyttelijän kannattaa vaihtaa alaa, jos ei kestä työn arkea. Virsi on valitettavan tuttu, eikä koske vain elokuva-alaa. Yhdessä sun toisessa työssä inhimillisten käytäntöjen esteenä on asenne, jonka mukaan kaikki mahdollinen pitää sietää, koska niin on ennenkin tehty. 

Omaa sukupolveani, viimeisen kymmenen vuoden aikana työelämään astuneita, moititaan toisinaan kummallisesta suhtautumisesta työhön. Pitkään työelämässä olleiden näkökulmasta on käsittämätöntä, etteivät milleniaalit takerru vähiin työpaikkoihin kaksin käsin vaan kehtaavat vaatia, että töissä olisi ahdistelusta täysin vapaa työilmapiiri ja asiansa osaavat esimiehet.

Moni eläkeikää lähestyvä näyttää ajattelevan, että varsinkin työelämän alkutaipaleella täytyy vain sietää kaikenlaista. Jos pomo nöyryyttää, anna mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, he neuvovat nuorempaa polvea. Heille vakaa työpaikka on arvo, joka ei kalpene, vaikka esimiehenä olisi ihmissuhdetaidoton ilkimys.

Työelämään 2000-luvun puolella astelleella sukupolvella on eri asenne. Meidän mielestämme sietämisen aika on lopussa.

Osittain kiitos #metoo-kampanjan, nykyiset nuoret työntekijät uskaltavat sanoa, ettei työpaikkakiusaamista, syrjintää tai ahdistelua tarvitse sietää. Jokaisella on oikeus saada inhimillistä, asiallista kohtelua työpaikallaan.

Vielä tämä oikeus ei toteudu. Osittain syy on esimiehissä, jotka käyttävät valta-asemaansa väärin taitojen puutteen seurauksena, ihan vain julmuuttaan tai koska kuvittelevat, että tarkoitus pyhittää keinot.

Osa ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua.

Vikaa on myös kokeneissa työntekijöissä, jotka asennoituvat niin, ettei huonolle kohtelulle tarvitse eikä voi tehdä mitään – sanovat, että tällaista täällä on aina ollut, ja pomo on sitten vähän kummallinen tyyppi, jota kannattaa varoa.

Masentava totuus on, että ahdistelua, kiusaamista, syrjintää ja kaikenlaista muuta vallan väärinkäyttöä tapahtuu työpaikoilla edelleen. Osaamaton tai vallan päihdyttämä esimies pystyy samalla kurjistamaan työpaikan arjen ja torppaamaan alaistensa etenemismahdollisuudet.

Ne, jotka pystyvät, vaihtavat työpaikkaa tai alaa. Taloudellisen paineen, kovaa työmoraalia korostavan asenteen ja pienten piirien takia lähteminen ei aina ole mahdollista. Osa julmaan pomoon törmänneistä ajattelee lannistuneena, ettei työelämällä ole tarjota kuin huonoa kohtelua, ja tyytyy osaansa. 

Työelämä ei muutu paremmaksi sillä, että sadistisen esimiehen uhreiksi joutuneita pidetään herkkänahkaisina ja kehotetaan vaihtamaan alaa. Ihmiset, jotka haluavat asiallista kohtelua ja järkeviä työtehtäviä, vievät työelämää oikeaan suuntaan. Heidän tukenaan kannattaa olla. 

Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin työssään. 

Jotain rajaa tuohon itsekeskei...

Työelämä ei parane sillä, että sadistista esimiestä vastustavia pidetään herkkänahkaisina

Siis mitä 'ttua minä juuri luin? Kovin on näppärästi otettu kunnia itselle tyyliin "te aiemmin työelämään tulleet ette ole tehneet mitään vaan olette alistuneet ja me milleniaalit tässä nyt tulimme ja hoidimme homman"! Kannattaisi nyt vaikka ensi alkuun vähän miettiä. Voisiko kuitenkin olla niin, että aika teille ja tälle kaikelle on juuri nyt, koska me aikaisemmat naissukupolvet olemme tehneet pohjatyöt?? Minä esimerkiksi olen ollut miesvaltaisella alalla töissä nyt about 20 vuotta ja...
Lue kommentti